Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Biologi Livets former.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Biologi Livets former."— Presentationens avskrift:

1 Biologi Livets former

2 Organismer Allt levande är indelat i olika grupper
Tex djur, svampar, växter, alger osv Olika miljöer kräver olika saker av det som är levande. Detta gör att det skiljer en hel del mellan olika organismer som tex lever på land jämnfört med de som lever i vatten.

3 Liv Det finns vissa saker som måste uppfyllas för att vi ska anse att det är en levande organism. Dessa är följande;

4 Rörelse plats till en annan. Växter vänder sig mot ljuset och deras
Djur flyttar kroppen för att komma från en plats till en annan. Växter vänder sig mot ljuset och deras rötter växer ner i marken.

5 Fortplantning Djur får barn Nya växter kommer från frön

6 Känsligt Allt levande svarar på förändringar. Levande ting märker av förändringar i omgivningen och reagerar på dem. Människan reagerar på temperaturen omkring en Växter vrider sig mot ljuset

7 Föda Mat nyttjas för att få energi Djur äter växter, eller andra djur
Gröna växter gör sin egen mat med hjälp av solljus(fotosyntesen)

8 Utsöndring Avfallsämnen måste bort från kroppen.
Detta kan vara avfall, gas och vatten

9 Andning Växter och djur använder syret i luften, för att göra maten till energi Se fotosyntesen(annan fil)

10 Växer Ni kommer att bli större Växtfrö blir plantor/träd

11 Detta kallas de 7 livsprocesserna
Rörelse Fortplantning Känslighet Föda Utsöndring Andning Växa

12 Celler Alla organismer består av celler
Cellerna är små och ser lite olika ut Det finns skillnad mellan djurceller, växtceller, bakterieceller och svampceller. I cellerna finns generna och arvsanlagen. I cellen finns en ritning med instruktioner om hur cellen ska vara. Bakterie, muskel, grön bladcell….

13 DNA Bär på instruktioner om hur du ska se ut, vilka egenskaper du har.(längd, hår, pojke, flicka) Instruktionerna ärver man från sina föräldrar och det gör att man till vis grad påminner om sina föräldrar(utseende, sjukdomar) Det finns mer än 20,000 gener i varje cell och alla är vi olika. Det undantag man känner till är om man är tvilling.

14 Celler Djurcell. Har en cellkärna med DNA, ett omslutande membran som innehåller cellvätska Växtcell. Har en cellkärna med DNA, en cellvägg som omsluter cellvätskan med vakuol och klorofyllkorn. I dessa korn finns klorofyll där världens viktigaste reaktion sker. Bakterier/svampar. Som växt och djurcell men saknar cellkärna Svampceller påminner mest om djurceller men innehåller fler cellkärnor.

15 Klorofyll Växterna fångar in solenergi, omvandlar koldioxid och vatten till socker. Detta kallas fotosyntesen, grunden till liv för växter och djur på jorden.

16 Carl von Linné Alla arter har ett dubbelnamn på latin Först släktnamn
Sedan artnamn Linné måste klassas som Sveriges och kanske världens största. vetenskapsmän genom tiderna

17 Djur Alla djur måste ha föda, syre och vatten för att överleva.
Födan omvandlas till energi med hjälp av syre. Energin används främst till rörelse, hålla värmen och växa. För att livet ska gå vidare är det viktigt att djuret kan para sig och föra generna vidare. Det spelar alltså ingen roll om man är snabb och stark utan det är avgörande att hitta en partner.

18 Ryggrad Man skiljer på djur som har ryggrad(ryggradsdjur) och de som saknar(ryggradslösadjur). De flesta djur saknar ryggrad(ryggradslösa). De kan istället ha ett skal som kräftor. Andra är helt mjuka som maneter. Ryggradsdjuren har ett skelett inuti kroppen, människan.

19 Värme Det är centralt att det finns värme för att djur ska kunna leva.
Vissa djur skapar sin egen kroppsvärme genom att förbränna födan(jämnvarma), andra tar den direkt från solen(växelvarma).

20 Växelvarma djur Har en kroppstemperatur som följer omgivningen. Söker sig ofta till varma ställen som berg som värmts av solen. Då det inte finns värme så rör de sig långsamt. Hit hör de flesta djur utom däggdjur och fåglar.

21 Jämnvarma djur Dessa djur strävar efter att alltid hålla samma temperatur. De äter mycket och är isolerade/feta. För att reglera temperaturen svettas, flämtar, badar djuren. Ibland har man hög temperatur och det beror ofta på sjukdom. Då kroppen försöker att döda bakterier genom värme.


Ladda ner ppt "Biologi Livets former."

Liknande presentationer


Google-annonser