Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Värme och väder del 1.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Värme och väder del 1."— Presentationens avskrift:

1 Värme och väder del 1

2 Värme Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne motsvarar alltså en viss inre energi.

3 Vatten består av molekyler som rör sig snabbt eller långsamt.
I kallt vatten rör sig molekylerna långsamt. I varmt vatten rör sig molekylerna snabbare.

4 Allt tar större plats när det är varmt
När solen värmer vattnet får molekylerna energi och de rör sig snabbare. När temperaturen i vattnet stiger tar vattnet större plats. När molekylerna saktar farten tar de mindre plats, vattnet blir kallare och temperaturen sjunker.

5 Varm luft tar större plats än kall
En uppblåst badmadrass känns hårdare pumpad på stranden än när den hamnar i det kalla vattnet. När luftmolekylerna inne i madrassen värms av solen börjar de röra sig snabbare och luften behöver mer plats (madrassen blir mer spänd). I vattnet är det kallare och luften inne i madrassen kyls av. Molekylerna saktar ner och luften behöver inte så mycket plats (madrassen blir lite sladdrig).

6 Varmt järn tar också större plats
Hårda och fasta ämnen som järn tar också större plats när de blir varma. Det spelar ingen roll om ämnen är i fast form, flytande form eller gasform, de blir alla större när de värms. Ex: En riktigt het sommar dag kan ett tåg spåra ur på grund av att rälsen har blivit krokig (kallas solkurva) när järnet utvidgat sig.

7 Värmen kan ledas När man håller något av metall in i en brasa leds värmen snabbt till handen. Man säger att värmen sprids genom ledning. Den del av spettet som är inne i elden blir varm och järnatomerna börjar röra mer på sig. De atomer som får energi av brasan knuffar igång de atomer som ligger närmast intill, så fortsätter atomer att knuffa på varandra och värmen leds till handen.

8 Värme kan ledas Ämne som leder värme dåligt: Plast Glas Luft Kork
Gummi Tegel Ex: Handtagen till kastrullen är gjord av plast eller något annat material som inte leder värme. Ämne som leder värme bra: Järn Mässing Silver Koppar Vatten Metaller är bättre på att leda värme än många andra ämne. Ex: Kastruller och andra värmeelement är gjorda av metall.

9 Värme kan strömma Om det blåser åt det håll där du står kan luften som värms upp av brasan flytta sig till dig. Man säger att värme sprider genom strömning. Värme kan sprida sig genom strömmande luft (luftströmmar) eller strömmande vatten (vattenströmmar).

10 Värme kan strålas Solen är ett exempel på hur värme kan spridas till oss genom strålning.


Ladda ner ppt "Värme och väder del 1."

Liknande presentationer


Google-annonser