Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mitt arbete om förändringar av Markus och Vilgot

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mitt arbete om förändringar av Markus och Vilgot"— Presentationens avskrift:

1 Mitt arbete om förändringar av Markus och Vilgot

2 Uppdrag 1 Vi skulle lägga en tablett i ett glas med vatten.
Vattnet var flytande, genomskinit, och tunt. Det luktade inget. Tabletten var len, vit, kornig och hård. Den var luktfri. När vi la tabletten i vattnet sjönk den till botten. Det blev många bubblor och tabletten löstes upp.

3

4 Uppdrag 2 Vi skulle smälta en isbit på kortast tid. Det tog ungefär 4 minuter. Vi höll isbiten i handen, vi gnuggade den, vi blåste på den och vi höll den mot elementet.

5 Uppdrag 3 Vatten har tre tillstånd: fast – flytande – gas
Fast: molekylerna vibrerar lite och håller ihop. Flytande: molekylerna rör sig snabbare och hoppar runt. Gas: molekylerna rör sig så snabbt att de hoppar iväg. Föreställ dig att du poppar popcorn i en kastrull utan lock 

6 Vattnets kretslopp

7 Uppdrag 4 Vi la gruskorn på ett svart papper och undersökte dem med hjälp av ett Förstoringsglas. Kornen hade olika form och olika färg. De var blanka. De var luktfria. Vi gjorde likadant med saltkorn. De var fyrkantiga, små och vita.

8 Vi blandade saltet och gruskornen
Vi blandade saltet och gruskornen. Saltet sjönk ned till botten och gruskornen hamnade överst. Kan vi separera vår blandning? Vi satte ett nät på vår blandning. När vi höll bägaren upp och ned rann saltet ut. Vi hade separerat blandningen!!

9 Uppdrag 5 Försvinner något?
Vi undersökte tre fasta ämnen. Grus: Blandade färger (vit, grå, svart och beige). Det känns lent. Har olika former (oval, runt, kantigt). Det är luktfritt. Papper: Det är gråvitt. Det känns strävt och mjukt. Det luktar papper. Salt: det är vitt. Det känns hårt. Det är kornigt Det är luktfritt.

10 Grus och vatten Före omrörning Efter omrörning Gruset är på botten.
Gruset är på botten och vattnet har blivit smutsigt.

11 Papper och vatten Före omrörning Efter omrörning
Först flöt pappret. Sedan sjönk det sakta för att sedan hamna överallt. Pappret fyller ut muggen och löser upp sig.

12 Salt och vatten Före omrörningar Efter omrörningar
Saltet hamnar på botten. Saltet löser upp sig.

13

14 Uppdrag 6 Vi tog blandningarna från förra uppdraget och hällde dem i ett filter. Då kunde vi separera gruset och pappret men inte saltet. Blandning: de ämnen som blandats går att se och ämnena har inte förändrats. Lösning: ämnena blandas, de enskilda delarna går inte att se och ämnena har inte förändrats.

15 Uppdrag 7 vilken sockerform vinner?
Vi studerade sockerbiten. Den är hård och fyrkantig. Den känns skrovlig. Den är vit. Vi studerade strösockret. Det är små korn. Kornen är fyrkantiga och vita. Förutsägelse: Om vi blandar båda sockerformerna med vatten tror vi att strösockret löser sig snabbast.

16 Sammanfattning: När vi blandade båda sockerformerna med vatten upptäckte vi att strösockret löste sig snabbast. Det beror på att de kornen var isär från början. I sockerbiten satt de ihop.

17 Uppdrag 8 kromatografi Vi använde en svart och en grön tuschpenna och målade en prick på ett kaffefilter. Sedan droppade vi vatten, en droppe i taget, på pricken. Vattnet drog med sig de olika färgerna i tuschpennan utåt och vi fick ett fint mönster.

18 Uppdrag 9 Det bubblar och fräser
Vi hade två bägare, en med vatten och en med ättika. Vi hällde bikarbonat (bakpulver) i båda bägarna. I bägaren med ättika blev det en reaktion, det började bubbla och fräsa. När man blandar vissa ämnen, t.ex. ättika och bikarbonat bildas ett nytt ämne, en gas. Gasen ser man som bubblor.

19

20 Vi tog en tom plastpåse och fyllde den med lite vatten
Vi tog en tom plastpåse och fyllde den med lite vatten. Vi stoppade i en brustablett och fick en reaktion, det bildades en gas. Vi kunde se att gasen bildades eftersom påsen fylldes och utvidgades.

21 Vad har vi lärt oss? Om man blandar vatten och salt kan man separera delarna med hjälp av avdunstning. Vi har lärt oss att ättika och bikarbonat ger en reaktion. Det bildades en gas. När man ska separera ämnen kan man sila eller filtrera också. Man kan separera färgerna i en tuschpenna. Ämnen som är lösa (ex. strösocker) löser sig snabbare i vatten än fasta ämnen (ex. bitsocker).

22 Det roligaste var… Vi tycker att tuschpennan och kaffefiltret var roligast. Vi tog tuschpennan på kaffefiltret och fick färger av tuschpennan.


Ladda ner ppt "Mitt arbete om förändringar av Markus och Vilgot"

Liknande presentationer


Google-annonser