Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan."— Presentationens avskrift:

1 Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan

2 Några olika material TRÄ METALL PLAST GLAS Avsluta

3 Trä – Framställning Möbelindustri Byggen Sågverk Virke Butik Böcker
Planta Stort träd Avverkning Pappersbruk Papper Tryckeri Tapeter Ved och Pellets Energiframställning Energi

4 Trä – I slöjden Är det material som vi använder mest.
Vi använder det till att framställa föremål t.ex. skåp, skålar och askar. Finns många olika träslag med olika egenskaper. (45 olika i Sverige) Vi delar ibland in träslagen i hårda och mjuka material. Några träslag kan stå emot röta längre än andra, t.ex. ek och lärk. Vissa är lätta att forma med skärande verktyg, t.ex. lind och al. Andra är bra för att de har raka fibrer och lämpar sig då bl.a. till svep, t.ex. bok och ask. Pris på virke beror på vilket material det handlar om. Men trä är ett relativt billigt konstruktionsmaterial.

5 Trä – Kretslopp Återbrukas, renovera t.ex. en möbel.
Vad händer när materialet är förbrukat? Återbrukas, renovera t.ex. en möbel. Återvinns, flisas och används som bränsle. Bryts ner i naturen, beror på träslag och i vilken miljö materialet ligger. Playwood bryts ner på 1-3 år.

6 Trä – Miljöpåverkan Människor och djur behöver träd och växter för att överleva. Växterna producerar syre. I Sverige har vi gott om skog, av landets yta täcks av skog. Men de största producenterna av syre är regnskogarna. Man säger ibland att de är jordens lungor. Tyvärr så huggs det ner mer regnskog än vad som växer upp. Så när man köper träslag från regnskogen, t.ex. teak, så ska man kolla att det är certifierat virke, (FSC - märkning). I Sverige är trä en förnyelsebar råvara. Här växer det upp mer skog än vi tar ut, men även här är det bra att köpa virke och papper som är FSC - märkta.

7 Några olika material TRÄ METALL PLAST GLAS Avsluta

8 Metall – Framställning
Smycken Bryter fram metallen i gruvor tex järnmalm Anrikningsverk, ev. Rostning Byggen Reduktion i Masugn Butik Bilar Bearbetning, Valsning, Tackor Ledningar Maskiner Återvunnet stålskrot Skrotet smälts Elektronik

9 Metall – I slöjden Vi använder det till att framställa föremål t.ex. skålar, ljuskronor och luffarslöjd. Man kan köpa metall i form av t.ex. plåt, plattstål, rör eller tråd. Finns många olika metaller med olika egenskaper. De flesta metallerna har glansig yta. De leder ström och värme bra. I rumstemperatur har de fast form (utom kvicksilver) men går trots det att forma. Järn (Fe) har en smältpunkt på 1538 ºC

10 Metall – Kretslopp Vad händer när materialet är förbrukat? Återbrukas, göra om tex en konservburk till något nytt. Återvinns, tex pantade burkar. Bryts ner i naturen, aldrig.

11 Metall – Miljöpåverkan
Metaller finns runt omkring oss i berggrund, jord och vatten. Både människor och djur behöver vissa metaller för att må bra, t.ex. järn, men i för stora doser kan det bli farligt. Landskapet blir förändrat där man anlägger gruvor, vid tex dagbrott blir det stora hål i marken. Det dammar och bullrar mycket. Från gruvhanteringen blir det utsläpp av föroreningar i luften och vatten i närheten. Det största miljöproblemet från gruvorna är dock avfallet som bildas. Mycket av den miljöpåverkan som vi ser idag är spår av tidigare metallframställning. Metaller bryts inte ner, därför tar det lång tid innan en förorening försvinner från marken. När man framställer metall går det åt stora mängder energi.

12 Några olika material TRÄ METALL PLAST GLAS Avsluta

13 Några olika material TRÄ METALL PLAST GLAS Avsluta

14 Tack för uppmärksamheten!
Emma Ekman Karlsängskolan, Nora


Ladda ner ppt "Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan."

Liknande presentationer


Google-annonser