Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar"— Presentationens avskrift:

1 Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Miljö och livsstil Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar

2 Ekologiskt fotavtryck
Vad är ett ekologiskt fotavtryck? Jo! Ett sätt att räkna ut hur stor mark- och havsyta varje människa “förbrukar” varje år samt hur mycket som krävs för att jorden ska kunna absorbera avfallet. Alltså, ju mer vi komsumerar desto större avtryck lämnar vi. Varje svensk behöver idag ca: 6000 kvm/år för sin konsumtion. Om man delar upp jordens yta på jordens befolkning blir det 1800 kvm/person. Det betyder att vi i Sverige konsumerar “över våra tillgångar”.

3 Om alla människor på jorden konsumerade som vi i Sverige skulle det behövas TRE jordklot.

4 Några tips på hur du kan minska ditt ekologiska fotavtryck:
Minska din konsumtion. Alltså, köp mindre nya saker. Tänk efter om du verkligen behöver det du köper. Köp gärna second hand! Tips 2 Köp miljömärkta produkter och närproducerade ekologiska livmedel. Kolla alltid efter miljömärkning och ursrpung när du handlar. Ät mer vegetarisk mat! Tips 3 Spara energi. Exempelvis – tvätta alltid fulla maskiner och med ECO-program. Byt till energilampor. Diska inte under rinnande vatten. Släck lamporna när du lämnar hemmet. Tips 4 Sänk temperaturen inomhus. Kontrollera temperaturen i din kyl och frys. Item 5 Cykla eller åk kollektivtrafik – både till skolan och annars. Försök att ta bilen så sällan som möjligt!

5 Klimatsmart hemma HEMMA MAT Använd miljömärkt tvätt- och diskmedel
Närproducerat Ekologiskt Varor efter säsong Mer vegetariskt Miljömärkt I KÖKET Planera dina inköp Spara energi (ex. använda lock) Tina fryst mat i kylen Använd matrester Drick kranvatten HEMMA Använd miljömärkt tvätt- och diskmedel Stäng av apparater som inte används Duscha kort istället för att bada ”Nej tack” till reklam Tvätta 40 grader Självtorka tvätt Välj miljömärkt el Minimera avfall och källsortera

6 Sveriges avfallsstrategi

7 Källsortera dina sopor
När du källsorterar kan dina sopor återvinnas och göras till nya produkter. Detta minskar påverkan på miljön och vårt slöseri med jordens resurser. För att återvinningen ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att du källsorterar dina sopor rätt. Läs om hur du källsorterar på sidan 90 i HKK-boken eller ladda ner appen ”Kasta rätt”. Den är gratis och finns i Appstore.

8 Miljömärkningar – vad är det?
Det finns en mängd olika miljömärkningar. En produkt måste uppfylla vissa krav för att få en miljömärkning. Vilka kraven är bestäms av de olika märkena. Alla syftar till att informera dig om att olika produkter belastar miljön olika mycket. Om du väljer en vara som är miljömärkt vet du att den varan har mindre påverkan på miljön än andra liknande varor. Det finns även märkningar/organisationer som säkerställer att de som arbetar med produktionen av en vara har rimliga arbetsvillkor.

9 Miljömärkningar – varför?
Vi har ett globalt ansvar. Vi behöver minska vår konsumtion för att förbättra levnadsvillkoren för människor över hela världen. Vi behöver minska vårt ekologiska fotavtryck för att åstadkomma en hållbar utveckling.

10 Miljömärkningar KRAV är en miljömärkning som endast får sitta på produkter som är ekologiskt producerade. Returpilarna får endast användas på förpackningar som går att återvinna. Fairtrade eller rättvisemärkt står för bättre arbetsvillkor för arbetarna. Ecolabel är EU:s egna miljömärkning och kan finnas på allt från restauranger till tvättmedel.

11 Vill du ta reda på mer? www.fairtrade.se www.ecolabel.se www.krav.se
Det finns en mängd olika miljömärkningar. Fler exempel: Läs kort om dessa i HKK-boken sidan 91.

12 K.R.Å.K.A.N Konsumera mindre Reparera trasiga saker
Återanvänd produkter Källsortera Använd refiller Nöj dig inte med att tänka – agera!

13 Du kan göra skillnad! Med små och enkla medel kan du bidra till en hållbar utveckling och en bättre framtid.


Ladda ner ppt "Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar"

Liknande presentationer


Google-annonser