Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

3. Material och sammanfogning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "3. Material och sammanfogning"— Presentationens avskrift:

1 3. Material och sammanfogning
Vilket material ska du välja och hur ska det sammanfogas? Sid

2 När du ska tillverka något är det vissa saker som är särskilt viktiga att känna till innan du sätter igång. Du behöver veta: - hur det du ska tillverka ska se ut, - måtten, - vilket material du ska tillverka det av, - hur du ska sammanfoga olika delar samt - vilka redskap och verktyg du behöver

3 Material När du väljer material bör du tänka på vad den färdiga produkten kommer att utsättas för. Behöver materialet vara starkt, mjukt, böjbart, elastiskt, lätt, tungt? Du behöver också veta hur du ska foga samman materialen för att de ska hålla ihop och kunna användas som är tänkt.

4 Du bör också veta hur mycket den färdiga produkten får kosta för att kunden ska tycka den är prisvärd. Blir varan för dyr kanske kunden väljer en annan, billigare produkt. Detta gör att man som tillverkare inte alltid kan välja det bästa materialet eller den bästa sammanfogningsmetoden Det är viktigt att tänka på miljön. Därför är det bra att använda material som går att återanvända eller material som inte är så resurskrävande vid produktion.

5 Metaller Det finns många olika metaller med skilda egenskaper. Några egenskaper som är gemensamma för alla metaller är att de leder ström och värme. Om man putsar på dem eller skär ett snitt i den blir de glänsande. Några exempel på metaller är: Koppar Järn Rostfritt stål (järn+krom+nickel) Aluminium Titan Läs om metallernas för- och nackdelar på sid. 132

6 Betong Betong är en blandning av cement, vatten och stenmaterial i olika storlekar. Cement fungerar som bindemedel och består ofta av kalk och lera. Betong är mycket starkt men tål dragkrafter sämre. Därför gjuter man in stålstänger eller stålnät som tål dragkrafter bättre. Detta kallar armering och används när man vet att betongen kommer att bli utsatt för dragkrafter.

7 Betong gjuts till önskad form.
Fördelar Nackdelar Billigt Fult, kan man tycka. Enkelt att bygga med Väldigt dålig motståndskraft mot dragkrafter. Relativt miljövänligt Betong står emot väder och vind ganska länge

8 Stål Stål tillverkas av järn. Järnet renas från kol och legeras med andra metaller. Stål är lättbearbetat. Borras, svetsas och monteras till önskad form. Stål är ganska dyrt att tillverka. Stål rostar lätt i utsatta miljöer.

9 Fördelar Nackdelar * Väldigt dragstarkt * Väldigt dålig motståndskraft mot tryckkrafter * Enkelt att bygga med * Rostar lätt i utsatta miljöer

10 Stål – böjs lätt vid tryck

11 Wellpapp Wellpapp är papper som är korrugerat, det vill säga veckat i vågor. Ofta är det vågade pappret omgärdat av två släta ytor. Wellpappen blir på grund av korrugeringen mycket starkare än vanlig papp. Wellpapp används ofta när man tillverkar skyddande förpackningar.

12 Glas Glas framställs genom att blanda och upphetta sand, kalk och soda. Genom att ändra tillverkningen och använda olika tillsatser kan man få glas med olika egenskaper. Det finns till och med glas som kan användas i proteser för att det inte stöts bort av kroppens olika vävnader. Denna typ av glas kallas bioglas och den kan växa fast i benvävnaden.

13 Plaster När man framställer plaster är olja den råvara man vanligen använder. Plaster är inte ett enda material utan många olika. Vanligen delar man upp plaster i två olika huvudgrupper: mjukplaster (går att smälta och omforma) samt hårdplaster (går inte att omforma). Plaster kan vara hårda som stål eller mjuka som bomull. Plaster kan också vara genomskinliga som glas eller färgas i alla tänkbara kulörer.

14 Keramer Man delar in keramer i traditionella och tekniska keramer.
Traditionella keramer är det vi känner till mest och är t.ex. tegel, glas och hushållsporslin. De är hårda, slitstarka och tål värme bra. Därför används de ibland som slitskydd i lager och värmeskydd i till exempel motorer. Operahuset i Sydney är byggt av keramiska plattor från Höganäs.

15 Kompositer Kompositer är sammansatta material där man har blandat olika material för att få en viss egenskap. Ett av de äldsta kompositmaterialen är lera blandat med växtmaterial som man förr byggde hyddor med. Var för sig har de ingående ämnena i en komposit andra egenskaper än de som det nya sammansatta materialet får. Glasfiberväv är mycket tunna fibrer av glas. De kan användas till att armera plast som på så sätt blir styvare. Man använder det bl.a. till båtskrov och sportbilar.

16 Sammanfogning av metaller
När man vill sammanfoga metalldelar som kommer att utsättas för påfrestningar är svetsning en vanlig lösning. Vid svetsning värms de två ytorna så att de smälter samman med ett tillsatsmaterial Lödning används när man vill sammanfoga små metalldelar. De två ytorna fogas ihop med en metalltråd som man smälter med hjälp av lödkolven. Popnitning används ofta när man vill foga samman till exempel två metallplåtar.

17 Sammanfogning med lim Idag finns det mängder av olika typer av lim.
Det är viktigt att tänka på vilka material som ska sammanfogas och vad fogen kommer att utsättas för innan man väljer vilken typ av lim man ska använda. Exempel på olika lim: trälim/PVA-lim (trä inomhus) vitt skollim (papp och papper) Epoxilim (mycket starkt tvåkompnenslim) Plastlim (exempelvis till plastmodellbygge) Kontaktlim (gummi, läder, trä, metall, glas, sten och plast) Olika sorters speciallim t.ex. textillim


Ladda ner ppt "3. Material och sammanfogning"

Liknande presentationer


Google-annonser