Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol."— Presentationens avskrift:

1 Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer, dör och bryts ner, så förflyttar sig kolatomerna och blir till nya ämnen hela tiden. Alla kolatomer som finns i dag är de samma som alltid funnits på jorden. De ingår i ett stort kretslopp mellan hav, luft, mark och genom allt levande.

2 Kretsloppets ämnen Koldioxid, syre och vatten är de viktigaste ämnena i kolets kretslopp. Koldioxid är en kemisk förening och molekylen består av en kolatom och två syreatomer som sitter ihop. Den kemiska formeln för koldioxid är CO2 Grundämnet syre som finns i naturen är en gas och det är en molekyl med molekylformeln O2 Vatten är en kemisk förening med molekylformeln H2o

3 Kolets kretslopp i luften och i marken
I vår atmosfär har vi både syre och kol i gasform de bildar tillsammans koldioxid (CO2). För att leva behöver människor och djur syre att andas och växter behöver koldioxid, vatten och solljus till fotosyntesen.

4 Kolets kretslopp i luften och i marken
Klorofyll i växter använder solens energi för att omvandla koldioxid och vatten till sockermolekyler som bygger upp växter. Vid omvandling bildas syre som växter släpper ut i atmosfären

5 Kolets kretslopp i havet
Växter och djur äts antingen upp eller förmultnar. När någonting förmultnar bryts det ner av bakterier. Bakterierna förbränner födan precis som människor och djur och då förvandlas kolatomerna som finns i det döda djuret eller växten till koldioxid som kommer tillbaka till atmosfären.

6 Kolets kretslopp i havet
I algerna sker samma sak som sker i växtligheten på land.   Koldioxiden stannar i vattnet, snäckor och mikrodjur bygger sina skal. När de dör sjunker skalen till botten som sedan förmultnas och bildar kalksten, efter en lång tid blir även de fossila bränslen. 

7 Människan del i kretsloppet


Ladda ner ppt "Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol."

Liknande presentationer


Google-annonser