Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är plast?. Vad är plast? Plast är polymera material som är påhittade av människan. Plast som material blev vanligt först på 50-talet. Idag finns.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är plast?. Vad är plast? Plast är polymera material som är påhittade av människan. Plast som material blev vanligt först på 50-talet. Idag finns."— Presentationens avskrift:

1

2 Vad är plast?

3 Plast är polymera material som är påhittade av människan.
Plast som material blev vanligt först på 50-talet. Idag finns plast överallt omkring oss. Bild från Håll Sverige Rent

4 Plastens fördelar: Lätt Rostfritt Leder ej ström Formbart Billigt Oumbärlig i dagens samhälle Plasten har revolutionerat vårt sätt att leva. Plast har många bra egenskaper, som gör den oumbärlig i vårt tekniska samhälle. Tänk er datorer, bilbarnstolar, gympahallar och fiskeredskap utan plast – det går nästan inte. Plasten är bra på många sätt, och det ska vi dra nytta av, samtidigt som utmaningen blir att få den miljömässigt hållbar.

5 Monomerer är plastens byggstenar.
Tillsatsämnena ger plasten dess egenskaper, t.ex. färg, mjukhet/hårdhet, brandskydd mm. Till vanliga plaster används ett 10-tal olika monomerer, men genom att kombinera dessa på olika sätt och använda olika tillsatsämnen kan många hundra plaster med olika egenskaper fås.

6 Att göra plast är som att baka. Monomersort motsvarar mjölsort
Tillsatsämnen motsvarar ägg, mjölk, smör, nötter mm. Plastsort är samma som ”vetebröd” eller ”rågbröd”, det säger inget om tillsatsämnena. Bild från Cervera

7 Återvinningssymboler
Berättar vilken huvud-ingrediensen i plasten är (som vete eller råg i ett bröd). Säger inget om tillsatsämnen. O = alla övriga plaster

8

9 Problemen med plast

10 Svårnedbrytbart Djur kan fastna Djur kan missta plast för mat Kan innehålla farliga ämnen Ofta gjord av fossil råvara För så här vill vi inte ha det! Plast är mycket svårnedbrytbart, så därför blir den kvar i naturen, och det blir bara mer och mer plast på land och i våra hav. Djur kan fastna i plasten, eller missta plasten för mat. En plastpåse ser ut som en manet där den flyter omkring, vilket gör att sköldpaddor - som älskar maneter - en av de värst utsatta djurarterna. UV-ljus och mekanisk nötning gör att plasten med tiden smulas sönder till mindre och mindre bitar. Till slut syns den inte längre, men finns kvar i form av mikro- och nanoplast. Ett forskarteam i Lund har visat att fiskar kan få nanoplast i sina hjärnor om de äter djurplankton som man matats med nanoplast. Om detsamma även gäller för andra djurarter och människor är det skrämmande! Skrämmande eftersom studier visar att 8 av 10 undersökta dricksvatten runt om i världen innehåller nanoplast.

11 Hälsofarliga ämnen kan finnas i plasten, t. ex
Hälsofarliga ämnen kan finnas i plasten, t.ex. ftalater, bisfenoler, PFAS och bromerade flamskyddsmedel. Svårt att få reda på vad plasten innehåller. Innehållsförteckning behövs på allt! Farliga ämnen kan finnas i plast. Därför är det viktigt med en fungerande kemikalielagstiftning. Implementeringen av REACH tar alldeles för lång tid och kräver stora mängder bevismaterial för att ett ämne ska regleras. Polymera material – som plast – är inte ens med i lagstiftningen.

12 Biobaserad råvara bra, men skogen och åkrarna räcker inte till alla som vill byta från fossilt
Därför behövs även: Minskad användning Ökad återanvändning Ökad materialåtervinning (nuvarande mål 30 % för plastförpackningar) Så gott som all plast som används idag är gjord av fossil råvara. Det är inte hållbart. Därför börjar fler och fler intressera sig för biobaserad råvara. Men det är inte bara plasttillverkare som vill gå från fossilt till biobaserat, det vill även hela transportsektorn och kemiindustrin – och så mycket skog och åkrar har vi inte så att de kommer räcka till alla. Därför behöver vi minska både vårt transportberoende men även vår materialanvändning. Biobaserad plast är bra, men att minska användningen, återanvända och materialåtervinna är ännu bättre.

13 Vad kan man göra?

14 Rätt plast på rätt plats!
Minska användningen av engångsplast Se till att plast inte hamnar i naturen! Använd få plastsorter och utan farliga kemikalier Ställ krav vid inköp (funktionskrav, innehållskrav) Samla in plast till materialåtervinning

15 Plast som kan materialåtervinnas:
Plast utan farliga kemikalier Termoplaster: PP, PE, PET Plastfraktioner av samma sort Ljusa plaster Materialåtervinning är ett sätt att spara på jordens resurser, därför är det att föredra framför energiåtervinning som bränner upp plasten och släpper ut koldioxid. Andelen plast som materialåtervinns måste öka. Idag är materialåtervinningsmålet för plast i Sverige 30 %, vilket är betydligt lägre än för papper (65 %) och glas (70 %). Men plast som innehåller farliga kemikalier ska inte materialåtervinnas, den ska destrueras på ett säkert sätt. För att inte få in farliga kemikalier i den återvunna plasten måste information finnas tillgänglig om den plast som ska återvinnas, eller så måste farliga ämnen förbjudas i plast. Dock kan ny information göra att man i framtiden klassificerar fler ämnen som farliga så de förbjuds och då kvarstår problemet att gamla produkter kan innehålla dessa farliga ämnen. Därför vore det bästa om alla produkter hade en innehållsförteckning, gärna en för varje separat del, så att det blir enkelt att avgöra vad som kan återvinnas och till vad.

16 Läs och lär mer i FTIs folder!

17


Ladda ner ppt "Vad är plast?. Vad är plast? Plast är polymera material som är påhittade av människan. Plast som material blev vanligt först på 50-talet. Idag finns."

Liknande presentationer


Google-annonser