Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Studiematerial till ”prov”-provet i biologi

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Studiematerial till ”prov”-provet i biologi"— Presentationens avskrift:

1 Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Systematik Fotosyntes + förbränning

2 Innehållsförteckning (Inom parentes står vilka sidor i boken som behandlar detta avsnitt)
Livets uppkomst och utveckling (6-8 och 24) Vad är typiskt för liv? (16-17) Carl von Linné och begreppet art (18-21) Organismernas indelning (23) Celler (17) Djurgrupper (34-73) Fotosyntes och förbränning/cellandning ( )

3 Hur uppkom liv på jorden?
Jorden är en planet som är lämplig för liv tack vare att: Det finns vatten Den ligger på lagom avstånd från solen (längre bort hade vattnet fryst till is och närmare solen hade vattnet kokat bort). Den har en lagom storlek så att atmosfären kan släppa in rätt mängd solljus Planeten jorden bildades för 4,5 miljarder år sedan. Det första livet på jorden uppkom för 3,5 miljarder år sedan och började med en enda urcell.

4 Livets utveckling Den första urcellen växte och förökade sig och efterhand bildades andra, nya organismer. I två miljarder år var bakterier och liknande organismer de enda levande varelserna på jorden. Det fanns under den tiden inget syre på jorden. Men vips så uppstod en bakterie som började tillverka syre! Den finns än idag och heter cyanobakterie. Den fångar in solljus med hjälp av klorofyll och med vatten och koldioxid bildas socker och syre (= fotosyntes!!!) Note: Cyanobakterierna kallades förut för ”blågröna alger” (trots att de inte alls är alger) och det är just dessa cyanobakterier som på sommaren orsakar den farliga algblomningen som vi får vid vissa kuster och stränder i Sverige. Algblomningen är helt enkelt en grötig massa av cyanobakterier! ( = socker )

5 Varför kom inte djuren till förrän växterna hade börjat bilda syre?
Fler och fler olika organismer kom till, först kom landväxterna och sedan även landdjuren. Allt liv på jorden finns inom ett tunt skal av jordens yta som kallas BIOSFÄREN. Det sträcker sig ungefär en mil ner i havet till en mil upp i luften. Djupare ner i havet eller längre upp i luften finns inga levande varelser. Varför då?

6 Vad kallas den här typen av diagram?
Världens befolkning har ökat drastiskt de senaste hundra åren. Bara några få procent av jordens yta är odlingsbar mark. Hur ska vi kunna ordna mat till alla människor som bara blir fler och fler? År 2015 Vad kallas den här typen av diagram? Ungefär hur mycket har befokningen ökat mellan år 1900 och år 2000?

7 Vad är typiskt för liv? De kan: De behöver:
Alla levande varelser kallas för organismer. Gemensamt för alla levande varelser är.... Vad är typiskt för liv? De kan: De behöver: Äta Dricka Andas Växa Försöka sig Reagera på intryck

8 Carl von Linné levde år 1707-1778
Känner ni igen gubben på våra hundralappar? Svensken som reste jorden runt och studerade växter och djur för att hitta en system för att sortera alla organismer.... Han grupperade in växterna beroende på hur de förökar sig (ni vet pollinering och sånt) och inte efter växternas utseende som man hade gjort tidigare. Han delade in organismerna i olika ARTER!

9 Vad är en art? Man vet att två individer är av samma art om de 1. kan få ungar med varandra och 2. deras ungar i sin tur kan få ungar Ett lejon och en tiger kan få ungar, men dessa kan i sin tur inte få ungar alls. Ligrar är sterila. Lejon och tiger måste alltså vara olika arter. När två olika arter förökar sig kallas avkomman för hybrid. Lejon Tiger Kan få ungar med varandra Liger En liger kan inte få ungar

10 Organismer Prokaryoter Eukaryoter Bakterier Arkéer Djur Växter Svampar
Alla levande varelser Bakterier Arkéer Prokaryoter Cellerna har ingen cellkärna Eukaryoter Cellerna har cellkärna Djur Växter Svampar Olika encelliga

11 Alla organismer består av celler
Alla organismer är uppbyggda av små, små partiklar som kallas celler. Flera celler bygger upp en vävnad, flera vävnader bygger upp organ och flera organ bygger upp en organism. Celler hos djur, svampar och växter har en cellkärna. Celler hos bakterier och arkéer har inte någon cellkärna.

12 Organismer Prokaryoter Eukaryoter
Alla levande varelser Bakterier Arkéer Prokaryoter Cellerna har ingen cellkärna Eukaryoter Cellerna har cellkärna Låt oss titta närmare på gruppen DJUR! Djur Djur Växter Svampar Olika encelliga

13

14

15 Exempel:

16 Fotosyntes Växter (och vissa bakterier) är de enda som kan utföra fotosyntes. Utan dem skulle vi inte kunna leva eftersom de tillverkar syre som vi måste andas in. Det gröna ämnet klorofyll möjliggör fotosyntesen genom att det fångar upp solljuset. ( = socker ) Kolla in länken!! https://www.youtube.com/watch?list=PLA-xhgtpNbaDHsOS3X5SJ1n2oJspl2tLb&v=Vxd1Q0czQzc

17 Förbränning/cellandning
Förbränning/cellandning är motsatsen till fotosyntes. Djur utför detta hela tiden, men även växter gör det (på natten när de inte får något solljus) (energi )

18 Viktiga ord Organism Fotosyntes Förbränning/ Cellandning Klorofyll
Solenergi Syre Koldioxid Biosfär Art Cell


Ladda ner ppt "Studiematerial till ”prov”-provet i biologi"

Liknande presentationer


Google-annonser