Argumenterande text Insändare.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Reklampåverkan Reklam påverkar även om vi inte tror det.
- Stycken, objektiv, svåra ord
Att skriva en krönika Hur och vad.
Insändare Påverka med ord #3.
Debattartiklar.
Insändare Struktur och respons.
Texttyper.
Reportagets delar Rubrik Underrubrik Ingress Brödtext Mellanrubrik
Hur är ett argumenterande tal uppbyggt?
Huvudsatser och bisatser
Att övertyga ! Disposition och mall.
Hur man skriver en argumenterande text.
Argumenterande text Ett argument liknar skottet från ett armborst – det är lika verksamt vare sig det är en dvärg eller jätte som skjuter (Francis Bacon)
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Bygg ett argumenterande tal
Så bygger du ett argumenterande tal
Argumenterande text.
Hur gör man en debattartikel?
Varför reklam? Öka försäljningen
Yttrandefrihet.
Sort, art, stilart, område, fack o.s.v.
En guide för arbeten i SO
Att argumentera.
VAD KÄNNETECKNAR EN INSÄNDARE?
Debattartikel.
”strid” med ord, meningsbyte
Att skriva en insändare
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Olika texter du behöver känna till
Så bygger du ett argumenterande tal
Börja och avsluta med tid
Ska Sverige ha dödsstraff eller inte?
Så bygger du ett argumenterande tal
Argumentera. Vad är argumentation? När är det viktigt att kunna argumentera? Vilka ämnen är lätta/svåra att argumentera om? Introduktion Att ange skäl.
Återberättande text Berättar om något som har hänt.
Ett förslag på arbetsgång
Insändare Insändare hittar man oftast i tidningar. Alla kan skriva insändare och i en insändare tycker man något. Ofta om en speciell fråga Det kan vara.
Meningar med bisats När vi skriver texter är det bra att använda bisatser. Det är bra att använda bisatser i meningar av många olika anledningar. Dels.
Argumenterande text Ett argument liknar skottet från ett armborst – det är lika verksamt vare sig det är en dvärg eller jätte som skjuter (Francis Bacon)
Genrer Krönika 1 Carmen Winding, Bäckaskolan 7-10 sär, Gnosjö –
Skriva meningar i huvudsats Alla meningar måste innehålla minst ett verb. Verbet kommer alltid på andra plats i en huvudsats. En mening kan ha flera verb!
Krönika Vad? Hur? Varför?.
Argumentation.
Inför det nationella provet i svenska - skriva
Att gilla eller inte gilla? Om vår egen roll i sociala medier.
Insändare Vad kan vi om insändare?
Texttyper inför NP Vi färskar upp minnet och går igenom de vanligaste texttyperna. Anteckna och följ med i din handout!
Argumenterande genre Att blogga i grupp.
Videokonferens 4 Läsa upp dikt Hålla föredrag
Varför behöver vi politik?
Resonerande text Använd din elevbok!
Tyck som jag! Om metoder för påverkan
Hur kan vi förändra attityder till psykisk ohälsa?
Argumenterande text.
Filmtajm!.
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Vecka 38 Onsdag den 20:e september 2017 Dagens namnsdag.
Argumentation.
Handels om ”hyvling” - domen i AD den 30 november 2016
Reklam eller redaktionellt budskap?
Hållbar utveckling.
Argumenterande text.
Att skriva en utredande text
Geografins fyra förmågor - vad du förväntas visa kunskaper om på np
Texttyper Återberättande, beskrivande, instruerande, berättande, argumenterande och förklarande © Vikarielärare.
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Inför det nationella provet i svenska - skriva
Berättar om något som har hänt
Presentationens avskrift:

Argumenterande text Insändare

Insändare Argumenterande text Finns i dagstidningar eller lokaltidningar Insändare är skrivna av privatpersoner Åsikt om en speciell fråga Innehåller åsikt och argument Man vill påverka och övertyga Skrivs ofta i presens

Mall: Insändare Rubrik rubriken ska vara rakt på sak. Subjekt + verb (presens) Inledning inledningen ska ge bakgrund till det du ska skriva om. Åsikt skriv vad du tycker. Använd: jag anser, jag tycker, min åsikt är Argument skriv dina argument, börja med det starkaste. Du kan skriva: för det första, för det andra, för det tredje, först och främst, dessutom. Avslutning avsluta din insändare med en lösning på problemet, ett krav eller uppmaning. Var rakt på sak. Du kan koppla din avslutning till din rubrik. Signatur du kan skriva ditt namn, men du också vara anonym. Skriv då en signatur, exempelvis ”SFI student”

Inför skoluniform! Jag tycker att man borde införa skoluniform i den svenska skolan. Jag menar att det skulle leda till ökad jämlikhet i skolan, att tid och energi skulle sparas till skolarbetet och att kostnaderna för klädkontot skulle minska. För det första skulle jämlikheten öka om eleverna bar skoluniform eftersom eleverna inte skulle dömas utifrån sina kläder. En jacka från H&M eller Canada Goose skulle inte ha betydelse. Skillnaderna i klädval på grund av föräldrarnas ekonomiska ställning skulle försvinna. För det andra skulle eleverna inte behöva jämföra sig med varandra och tänka på hur de ser ut. Då kan de istället fokusera på skolarbetet. Avslutningsvis vill jag uppmana alla rektorer att överväga att införa skoluniform i den svenska skolan. En som gillar skoluniformer Rubrik  Inledning + åsikt  Argument 1  Argument 2  Avslutning  Signatur 

Bra ord och uttryck: Jag håller med Jag tror Jag tycker Jag anser Jag menar Min åsikt är Jag håller inte med Jag undrar Jag ifrågasätter Till att börja med Först och främst För det första, för det andra Slutligen Sist men inte minst Som avslutning Avslutningsvis Dessutom Trots att Även om

Svara en insändare Rubrik  Inledning (bakgrund)  Åsikt Argument  Avslutning Signatur  Låt reklamen i TV vara kvar! I förra veckan skrev Joachim Gartz en insändare om reklam i TV. Han är negativ och tycker att det visas för mycket reklam. Dessutom ogillar han att den visas mitt i filmer och program.  Jag håller inte med Joachim, av tre olika anledningar. För det första tycker jag att vissa reklamfilmer är jätteroliga. Mina vänner och jag skrattar ofta åt reklamfilmer vi sett. För det andra är reklam bra för att få information om produkter som finns att köpa. Tack vare reklamen vet jag t ex om det är rea någonstans. Sist men inte minst är reklam positivt därför att det ger oss gratis TV-kanaler. De som inte gillar reklam kan beställa betal-kanaler. Jag är fattig och har inte råd med det. En reklamälskare från Malmö

Youtube-klipp om argumenterande text: