Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Filmtajm!.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Filmtajm!."— Presentationens avskrift:

1 Filmtajm!

2 Historik: Världens första biograf öppnades i Paris 1895.
Ljudfilmer kom inte förrän på 1920-talet.

3 Först runt 1960 blev det vanligt med TV i
svenska hem och det fanns endast en kanal, TV1. 1969 kom nästa kanal, TV2 och inte förrän 1987 började TV3 sina sändningar.

4 Hur är då en film uppbyggd?
Inledning: viktigast att väcka nyfikenhet. Vi ska bli nyfikna och fundera, Hur ska det gå? Vi får också oftast det första mötet med huvudrollsinnehavaren, veta vilken konflikt eller vilket problem filmen ska handla om.

5 Presentation: Filmens andra del, där möter vi karaktärerna, alltså de personer
som är med i filmen. Vi får också veta mer om problemet eller konflikten som måste finnas med för att filmen ska bli intressant. Fördjupning: Tredje delen, vi får veta mer om karaktärerna, relationerna till varandra, bakgrund till konflikterna, vad måste man övervinna för att nå en lösning etc. Höjdpunkt: fjärde delen, konflikten/problemet trappas upp, lösningen får inte gå så lätt om det är för uppenbart tappar vi tittare intresse för filmen. Det får alltså inte vara för uppenbart!

6 Lösning:. femte delen, vi får äntligen uppleva upplösningen
Lösning: femte delen, vi får äntligen uppleva upplösningen. Mördaren fångas, flicka får pojke, alla överlevde katastrofen osv. Avslutning: alla trådar som lagts ut under filmens gång måste knytas ihop, vi vill inte sitta kvar när filmen är slut och ha en massa funderingar om vad hände med honom? Varför fick vi inte veta var hunden tog vägen osv. Ibland kan någon tråd hänga kvar, en så kallad ”cliffhanger” vilket gör att vi förstår att de som gjort filmen planerar en del 2.

7 Karaktärer Filmer har oftast en huvudkaraktär men kan ha flera också. Huvudkaraktären är den som står i centrum i filmen. Det finns oftast en ond motståndare, ofta inte lika nyanserad som huvudkaraktären utan är ganska likadan filmen igenom. Motståndaren behöver inte vara ond utan kan också vara den som utmanar och tvingar huvudpersonen att utvecklas. Det finns också biroller i en film, så kallade hjälpare, som ofta stöttar huvudkaraktären. Karaktärerna beskrivs inte bara utifrån vad de gör utan även hur de pratar, är klädda och ser ut osv. Vi ser om en person är rik, fattig, nörd osv även om de inte pratar.

8 Miljön Lycka till!! Och det sista…
Miljöer, ljudeffekter, musik och ljussättning är också med och påverkar vad som händer i filmen. T.ex. musik om något otäckt ska hända, skumt ljus för att vi inte riktigt ska uppfatta vissa situationer men också färggrant och lockande för att frammana en skön känsla. Nu är det dags för er att analysera en film ni gillar utifrån modellen jag presenterat i detta PP, Lycka till!!


Ladda ner ppt "Filmtajm!."

Liknande presentationer


Google-annonser