Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vägen till en bra novell

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vägen till en bra novell"— Presentationens avskrift:

1 Vägen till en bra novell
Hur kommer man igång? Vägen till en bra novell

2 Novellens ”regler” • En eller ett fåtal personer
• En eller ett fåtal platser • En eller ett fåtal personer • En enda (gärna udda) händelse • Novellen ska nå ett klimax, en höjdpunkt. • Texten ska vara tät och koncentrerad. Undvik sidospår eller bihandlingar • Slutet ska vara oväntat eller tankeväckande.

3 Att komma igång Vad? Typ av förvandling, metamorfos? Konflikt/problem som måste lösas Vem? Huvudkaraktären? Vem som är utsatt, vem man kan identifiera sig med. Var? Bestäm miljön – var och när utspelar sig historien? Hur ser det ut där? Hur? Hur drabbas huvudpersonen? Hur försöker han eller hon lösa sitt problem?  Berättarperspektiv.

4 Den första idén Att komma igång
”En kvinna som just missat tåget blir slagen av blixten där hon står på perrongen.”

5 Utveckla idén Att komma igång
Det slår oss just att kvinnan överlevde blixtnedslaget... det betyder att berättelsen kan förlängas. Hurra!

6 Att komma igång Här är en tanke: kvinnan transporteras till ett sjukhus där hon under några dygn svävar mellan liv och död. Kanske får vi följa med i de märkliga drömmar hon har i detta livshotande tillstånd. Hon vaknar så småningom till liv, men är på ett genomgripande sätt förändrad.

7 Att komma igång Några frågor som dyker upp: Vem är kvinnan?
Vart var hon på väg? Varför skulle hon ta tåget? Varför kom hon för sent? Hur lång tid tog det innan ambulansen kom? Kom några och hälsade på henne på sjukhuset?

8 Att komma igång Första meningen Måla upp en stämning
”Regnet kom plötsligt den där svarta höstkvällen, människorna spände upp sina trötta gamla paraplyer och skyndade fram genom den hetsiga stadstrafiken för att komma under tak”. Spänning ”Hela dagen hade han känt sig olustig, och när han nu borstade tänderna upptäckte han att tungan saknades i munnen”.

9 Hur kan man börja? En morgon när Gregor Samsa vaknade ur sina oroliga drömmar, fann han sig förvandlad till en insekt (Kafka, Förvandlingen)

10 Det är en lätt dag och solen står snett över slätten
Det är en lätt dag och solen står snett över slätten. Snart skall klockorna ringa, ty det är söndag. Mellan ett par rågåkrar har två unga hittat en stig som de aldrig förut gått och i slättens tre byar blänker fönsterrutorna. Män rakar sig framför speglarna på köksborden och kvinnor skär gnolande upp bröd till kaffet och barn sitter på golven och knäpper sina livstycken. Det är den lyckliga morgonen till en ond dag, ty denna dag skall ett barn dödas i den tredje byn av en lycklig man. (Stig Dagerman, Att döda ett barn)

11 Pojken som snart skulle dö skrattade och gjorde sig fri.
(Håkan Nesser, Carambole)


Ladda ner ppt "Vägen till en bra novell"

Liknande presentationer


Google-annonser