Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Meningar med bisats När vi skriver texter är det bra att använda bisatser. Det är bra att använda bisatser i meningar av många olika anledningar. Dels.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Meningar med bisats När vi skriver texter är det bra att använda bisatser. Det är bra att använda bisatser i meningar av många olika anledningar. Dels."— Presentationens avskrift:

1 Meningar med bisats När vi skriver texter är det bra att använda bisatser. Det är bra att använda bisatser i meningar av många olika anledningar. Dels kan korta meningar vara ”jobbiga” att läsa då de saknar flyt. Dels ger bisatser mer information om det du skriver om.

2 Viktigt att veta om bisatser
En bisats kan aldrig bilda en mening själv. Det måste finnas en huvudsats och en bisats. En mening kan börja eller sluta med en bisats. En mening kan innehålla flera bisatser. Observera att orden: och, men, för och så inte är bisatsinledare.

3 Ord som inleder en bisats
Ord som inleder en bisats kallas för bisatsinledare. Som, om, att, eftersom, då För att, så att, efter att, därför att, trots att Viktigt: Frågeord är också vanliga bisatsinledare. Tillexempel När, var, vart, hur, varför, vad och vem. Kom ihåg: Var bor du? Är en fråga inte en bisats

4 Hur skriver man en bisats?
Det finns en enkel regel som ofta gäller vid bisatser. Efter bisatsinledaren oftast rak ordföljd. Det vill säga: Bisatsinledare+ Subjekt + verb+ objekt+ eventuellt plats och tid (adverbial).

5 Exempel på bisatser med rak ordföljd
Bisatsinledare är understryken: Att han kommer till SFI imorgon. Som jag köpte igår. Eftersom vi skriver i boken på lektionen. Därför att det regnar ute idag. När han kom igår klockan Jag hoppas att du ser att bisatserna inte kan bilda en mening som vi förstår. Viktig information saknas och det får vi i huvudsatsen. Se nästa sida!

6 Huvudsats och bisats (bisatsinledare understryken och bisatsen kursivt.
Eleven ringde till SFI och sade att han kommer till SFI imorgon. Jag har en ny mobiltelefon som jag köpte igår Vi behöver pennor eftersom vi skriver i boken på lektionen. Jag har ett paraply därför att det regnar ute idag. Han hade kakor med sig när han kom igår klockan

7 Inleda meningar med bisatser
Ibland kan man börja en mening med bisats. Jag vill att du ska veta det! På C kursen är mitt tips att du först tränar på att skriva bisats efter huvudsatsen. Vi kommer att titta på hur man kan inleda meningar med bisats+ huvudsats längre fram på kursen.

8 Satsadverbial i bisats
Satsadverbialet skrivs oftast före första verbet i bisatsen. Exempel Att han inte kunde komma. Eftersom de alltid är glada. Trots att det aldrig regnar. Som ofta ringer till SFI. Därför att hon alltid kommer för sent. När vi ibland åker bort.

9 Hjälpverb i bisats Det är samma regler för hjälpverbet som när du skriver en huvudsats. (Huvudverbet skrivs i infinitiv). Exempel: Jag packar min resväska idag eftersom jag ska resa till Stockholm imorgon klockan Han köpte en ny bil igår trots att han ska sluta köra bil i Sverige på vintern.

10 Följande ordning gäller nästan alltid
Bisatsinledare+ subjekt+ satsadverbial+ hjälpverb+ verb+ objekt + plats+ tid Exempel därför att + han+ inte +kunde +komma+ till skolan+ i Kristianstad + imorgon Exempel med: subjekt + verb + objekt +tid som + han + läste+ på bussen + igår Den kortaste bisatsen innehåller endast: subjekt + verb Jag pratade med Karin och hon sa (huvudsats) att hon kommer.


Ladda ner ppt "Meningar med bisats När vi skriver texter är det bra att använda bisatser. Det är bra att använda bisatser i meningar av många olika anledningar. Dels."

Liknande presentationer


Google-annonser