Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

KONJUNKTIONER.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "KONJUNKTIONER."— Presentationens avskrift:

1 KONJUNKTIONER

2 Konjunktioner Jag bor i Stockholm men jag studerar i Uppsala.
Jag läser och skriver. Jag vill ha ett äpple eller en banan. I meningarna ovanför är det understrukna ord, men, och, eller. Det är exempel på konjunktioner. Konjunktioner binder ihop ord och satser.

3 Exempel med bindeorden (samordnande konjunktioner) men, eller och, för.
Maria älskar fotboll. Hon spelar ofta. Maria älskar fotboll och hon spelar ofta. Robert har en hund. Han älskar hundar. Robert har en hund för han älskar hundar.

4 Du köper en tidning. Du köper frukt.
Du köper en tidning och frukt. Sofia åker buss. Sofia åker bil. Sofia åker buss eller bil. Lena går till skolan. Hon tycker att det är långt. Lena går till skolan men hon tycker att det är långt.

5 Övning Gör om följande meningar. Sätt in en konjunktion mellan huvudsatserna och gör en mening. Välj mellan och, eller, för, men: Anna kör bil. Peter åker buss. Sofia handlar mat. Hon är inte hungrig. Det är varmt idag. Solen skiner. Jag åker till Grekland. Jag åker till Italien.

6 Solen skiner. Jag är glad.
Jag köper en glass. Jag köper frukt. Vi åker till stan. Det är realisation där. Jag vill åka på semester. Jag vill inte vara i Sverige. Vi går till stranden. Vi badar i havet. Jag vill äta mat. Jag är hungrig.


Ladda ner ppt "KONJUNKTIONER."

Liknande presentationer


Google-annonser