Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Debattartikel.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Debattartikel."— Presentationens avskrift:

1 Debattartikel

2 Vad är en debattartikel?
En argumenterande text I en debattartikel tar man ställning i en fråga och presenterar tydliga argument för att påverka andra att tycka likadant.

3 Tes Den åsikt man tar ställning för kallas tes. Här är några exempel på teser: (Kortskrivning: Reagera på teserna ovan. Skriv 2 min. om varje.)

4 Förbjud elitsatsningar inom ungdomsidrotten

5 Låt alla komma in på det gymnasium de vill

6 Tre brott = livstid

7 Argument För att läsarna ska bli övertygade om att tesen stämmer måste man underbygga den med argument. Argumenten består av fakta, exempel och resonemang som stödjer tesen.

8 Struktur Rubrik Ingress Inledning Fördjupning Avslutning med uppmaning

9 Rubrik Väcka intresse och känslor
Det är viktigt att läsaren direkt förstår vad texten handlar om Kort, ca 6 ord Aldrig punkt, sällan utropstecken Exempel: Dags att förbjuda nollningar helt

10 Ingress Förtydligar rubriken Sammanfattar kort vad artikeln handlar om Fet stil Några meningar Exempel: Varför tillåts nollningar överhuvudtaget när elever gång på gång kränks och misshandlas? Lundsberg är bara ett av många ställen som har problem med invigningsriter som spårar ur. Det är dags att förbjuda nollningar helt oavsett lärosäte, skriver Lars Arrhenius, generalsekreterare Friends.

11 Inledning Inleds ofta med en kort bakgrund
Beskriver vad som bör förändras, hur problemet uppkommit Är det något som fått författarna att skriva detta just nu?

12 Exempel: Inledning/bakgrund
Att nollningar skulle vara bra för sammanhållningen är ett argument som ofta används av de som är för nollningar. Och det kanske är så att den utvalda grupp med elever som kränker och förnedrar andra kommer närmare varandra. Men till vilket pris?

13 Fördjupning I fördjupningen för man fram argumenten för sin tes. Stärk argumenten med fakta, exempel och resonemang. Tes: Förbjud nollningar Argumentet underbyggs med fakta och resonemang: Sedan dess har skolan hunnit polisanmälas och hotats med vite av Skolinspektionen. Men trots det fortgår kränkningarna. Även om Lundsberg har nolltolerans när det kommer till diskriminering och kränkningar så har skolan uppenbarligen ingen kontroll över situationen. Och då spelar det ingen roll vad deras inställning till kränkningar är, eller vad som står i deras plan mot diskriminering och kränkande behandling.

14 Bra argument Trovädrig
Använd inte: alltför värdeladdade ord, fakta som inte stämmer, personangrepp, generaliseringar, inte respekterar människors åsikter Tänk på att du ska försöka övertyga någon som inte håller med dig.

15 Bemöt motståndarsidan
Visa respekt för andras åsikter Berätta vad motståndarsidan tycker och förklara varför du inte håller med. Exempel Att nollningar skulle vara bra för sammanhållningen är ett argument som ofta används av de som är för nollningar. Och det kanske är så att den utvalda grupp med elever som kränker och förnedrar andra kommer närmare varandra. Men till vilket pris? Frågar du den utsatta eleven så har han antagligen en mycket annorlunda syn på sammanhållning. Då skulle jag vilja fråga de som är för nollningarna om de tycker det är värt det? Om det handlar om att lära känna varandra och öka sammanhållningen kanske man borde pröva en annan klassisk aktivitet – samtalet.

16 Språk: bemöt motståndarsidan
Visserligen är…., men…. Många anser att…, men… I debatten hörs ofta åsikten att…., men…. Det stämmer förvisso att…., men….


Ladda ner ppt "Debattartikel."

Liknande presentationer


Google-annonser