Vad är och hur når vi en inkluderande arbetsmiljö på APL platsen?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Gymnasiearbetet Mål för gymnasiearbetet
Advertisements

TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning6/22/2014 Kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning.
Skola-Arbetsliv Programråd
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Unga14 10 – 21 februari (v 7-8) sker en mätning av folkhälsa bland barn och unga.
PRYO, PRAO, Miljöpraktik, APU, APL, LPA, LIA
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Kvalitet och inflytande i förskolan och skolan
”Se mig, se mig se mig” -skolsköterskans arbete med hälsa bland högstadieelever utifrån Georg Henrik von Wrights handlingsteori Anna Stålberg.
Läroplansträff Välkomna!.
En viktig utgångspunkt- skolans breda uppdrag
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
IKT i nöd och lust! Hur får man eleverna att ta eget ansvar? Hur får man dem att samarbeta? Och hur får man lärare att vilja jobba ämnesövergripande?
Vård- och omsorgs-(college)
ROLIGT. FRAMTIDS- UTMANING Nya lösningar Kunskap om olika yrkesområden.
Vad skiljer APL från APU??
Torsång nya skola oktober 2012 Framtidens skola.
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Mobila yrkeslärare i Halland SkanKomp Aktivitet Start augusti 2010.
Systematisk kvalitetsarbete med kunskapsuppföljning - Skolinspektionens bild av hur det ser ut.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
Novus Opinion Allmänheten om vinster i välfärden 21 maj 2010 David Ahlin.
KVALITETSREDOVISNING En dokumentation över kvalitetsarbete.
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Utbildningen till kunskapsutvecklare inom Begripsamprojektet En utbildning om hur man kan påverka kognitiv tillgängligheten till produkter, tjänster och.
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
1 Laholms kommun Skolundersökning 2015 Vårdnadshavare/Föräldrar Katthults förskola 17 respondenter - svarsfrekvens 61% April 2015.
GFN 11 dec 2014 Mål för mötet Skolverkets allmänna råd fritidshem Intern utbildning fritidshem FFH Systematiskt kvalitetsarbete Skolinspektionen-
Nämndplan 2015.
Tillsyn och insyn i fristående verksamhet Omfattning i Kristianstad december fristående förskolor,777 barn 2fristående fritidshem407 barn 2fristående.
Källängsråd Föregående protokoll, bordlagd punkt Internationellt samarbete 2. Skolans verksamhet Skola och föräldrar 3. Ekonomi och organisation.
Källängsråd Dagordning 1.Skolans verksamhet - TEMA - studiero 2. Ekonomi och organisation 3.Övrigt - Säkra skolvägar.
Vad är T4? Det fjärde året vänder sig till dig som vill få en yrkesexamen genom att lägga till ett år på teknikprogrammet. Utbildningen ger dig mycket.
► Att lära för ett effektivare genomförande Om styrkor och förbättringsmöjligheter i Socialfondens lärande Baserat på Swecos uppdrag från utvärderingen.
Att synliggöra det synliga lärandet. Bedömning för lärande Åsaskolan onsdagen den 5/10.
Examensarbete 15 hp Kandidatprogrammet i teckenspråk och tolkning, 180 hp Stockholms universitet.
Presentation Vård och omsorgscollege
Vad vet ni om Vård och Omsorgscollege?
Metodstöd Att arbeta med MUSK-resultatet
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
Seminarium 1 – redovisning/bokföring
APL/praktik Riksgymnasiet Tullängsgymnasiet
Laholms kommun Skolundersökning 2015 Vårdnadshavare/Föräldrar
Sofia Kialt projektledare​
En workshopmall från Länsstyrelsen Jämtlands län
- ett webbaserat processtöd från Skolverket
En presentation av Restaurang och Livsmedelsprogrammet RL på Björknäsgymnasiet i Boden Är du intresserad av att öppna så många vägar som möjligt inför.
Grundskolorna åk 8 vt -19 vecka
FÖRSTKLASSIG SKOLA Startade läsåret 2010/2011 för att kvalitetssäkra utbildningarna Ansökan sker varje år för att behålla kvalitén Kan sökas av både gymnasieskolor.
Stöd till förvaltningar – arbete med skol- och utbildningsnämnder.
Personen från Skolverket
”Tänk om det räckte att vara asbra på sitt jobb” - om jämställdhet, mångfald och att vända en kultur Alexandra Johansson 26 mars 2019.
Tanum
Välkomna till denna presentation av projektet Idrott för alla.
Välkomna till föräldramöte VIK P09:1
Handledarutbildning Steg 2.
METOD Strategisk kompetensförsörjning
Välkomna! Dagordning Inledning: Helene Moquist, Uppföljningsenheten
Arbetsgång Yrkesmässa Leksand
PRAO-praktisk arbetslivsorientering
Presentationens avskrift:

Vad är och hur når vi en inkluderande arbetsmiljö på APL platsen? Inkluderande APL Vad är och hur når vi en inkluderande arbetsmiljö på APL platsen? Välkomna. Alla viktiga skolledare. Och även ni andra. Att jobba med barn och ungdomar är det i särklass viktigaste uppdraget för det är dom som är framtiden. Ert jobb är större än läroplaner och skollagar. Seminarieledare Pia Berg

Seminariets agenda Presentera projektet Inkluderande APL APL i allmänhet men Inkluderande APL i synnerhet – Fokus Företag Diskussion i grupper med syfte att byta tankar och erfarenheter Återkoppling och avslut

Vem är Pia Berg? Målarmästare med mer 20 år i byggbranschen Yrkeslärare 180HP och lärarlegitimation Fil.Magister i Praktisk Kunskap Företagare med fokus på utveckling Föreläsare Bloggare,Debattör, Krönikör

Projekt: En inkluderande APL Alexandra Johansson Peab skolan Ingemar Klaesson BYN Görgen Zilen Fackförbundet Byggnads Lars Tullstedt Sveriges Byggindustrier Ordf. BYN Pia Berg Målarmästare och legitimerad yrkeslärare Med fokus på arbetsplatsen och vad företagen kan/ska göra. På tisdagens diskussionspunkt kommer istället fokus att ligga på skolans del i det hela

APL - Arbetsplatsförlagt lärande Varje elev ska garanteras en APL utbildning på minst 15 veckor som uppfyller kraven enligt styrdokumenten. Det gäller bland annat krav på lärande, en trygg och säker arbetsmiljö och handledare som är kunniga och lämpliga för sitt uppdrag. Skolverket. Om alla elever ska känna sig trygga och säkra på sin APL anser vi att inkludering är ett måste. Vi tänker även att en handledare som motsäger sig inkludering, av okunskap eller motvilja inte är att betrakta som lämplig. Hur ser det ut idag med detta?

Vad menar vi då med inkluderande APL? ”Visst, jag tar gärna emot lärlingar – fast inga tjejer …” Manlig måleriföretagare på ett av Stockholm större företag Inkludering handlar om jämställdhet, mångfald, sexuell läggning men det handlar även om att inte dömas ut. Att få göra fel. Att få fler chanser.

Hur når vi en inkluderande APL i Byggbranschen? Skolledare Arbetsgivare/Chef Yrkeslärare Handledare ELEV Huvudaktörerna för att skapa en samverkan runt en framgångsrik APL. För att skapa en inkluderande APL behöver alla dessa aktörer förstå innebörden av inkludering och även ha viljan att genomföra förändringen. I dag tar yrkeslärarens själv det största ansvaret.

Vilka steg behöver tas? Utbildning Medvetenhet Träning Vad tror ni? Diskutera 2 och 2 i 3 minuter. 98 % av yrkesarbetarna i byggbranschen är män Normen För att säkerställa kompetensförsörjningen Och varför är det viktigt?

Systematiskt Kvalitetsarbete Skolverket: ”Det är huvudmän och rektorer som ska säkerställa att eleverna får APL av god kvalitet. Det kräver arbete med organisering och systematiskt kvalitetsarbete av det arbetsplatsförlagda lärandet.” Undersökningar visar att det systematiska kvalitetsarbetet för APL halkat efter. Prata 2 och 2. Hur ser det ut på din skola med systematiskt kvalitetsarbete av APL? Hur löser ni det systematiska kvalitetsarbetet på din skola angående APL?

Diskutera med varandra i smågrupper Vad är framgångsfaktorer för en bra APL enligt dig? Vad innebär en Inkluderande APL för dig? Vad är din skolas största utmaning för att kunna ge varje elev en kvalitativ inkluderande APL? Vilka utmaningar möter du som skolledare för Bygg och anläggningsprogrammet på din skola? Vad anser du är din roll angående APL? 3-5 i varje grupp.

Till sist… Vi söker skolledare som är intresserade av att låta sin skola vara delaktig i projektet med att definiera en inkluderande APL genom att svara på en enkät. Enkäten skickas ut vecka 18 och ska besvaras inom 3 veckor. Vi blir oerhört tacksamma för många medverkande. Please sign up! Ni hittar mig på: Piaberg.se Vill ni att jag skickar materialet för seminariet – skriv ned er mailadress…

Mina kontaktuppgifter Pia Berg Mobil: 0705571704 Epost: pia@piaberg.se Hemsida: www.piaberg.se https://www.linkedin.com/in/pia-berg-3bb743103/