Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

PRAO-praktisk arbetslivsorientering

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "PRAO-praktisk arbetslivsorientering"— Presentationens avskrift:

1 PRAO-praktisk arbetslivsorientering
Grundskolorna åk 8 ht -19 samt vt-20. S:T Olof v Ekilla v Steningehöjden och Central v.13-14

2 Ny Obligatorisk PRAO i grundskolan. Ny lag.
Från och med den första juli blir obligatoriskt med PRAO i grundskolan. PRAO står för praktisk arbetslivsorientering och det är huvudmannen för en kommun som ansvarar för att se till att alla eleverna har en PRAO-plats. Det innebär att vi är i stort behov av att hitta både privata företag och offentliga verksamheter som ser möjligheterna i att knyta till sig framtida arbetskraft och bidra till att visa dagens unga hur arbetslivet fungerar. Vi söker därför PRAO-platser till veckorna för i huvudsak elever som går i årskurs 8 läsår 19/20. S:t Olof vecka , Ekilla vecka 48-49, Central och Steninge vecka13-14 Du som väljer att ta emot våra PRAO-elever behöver se till att det finns en handledare som kan introducera eleverna till yrkeslivet och säkerställa arbetsmiljön. För att stödja er i det arbetet kommer vi att skicka ut en riskbedömning med kontrakt .Syftet med riskbedömningen är att säkra elevernas arbetsmiljö när de vistas på sin PRAO-plats.

3 Prao- bank i kommunen. Finns ett antal platser i nuläget , men det behövs fler. Det behövs ca 420 platser. Eleven kan ordna prao själv, vi har Praoavtal med riskbedömning som skall skrivas på av arbetsgivaren som säkerställer arbetsmiljöreglerna. Eleverna får inte vara på föräldrarnas arbetsplats eller göra sin prao utomlands. Har ni eget företag eller tror sig kunna ta emot elever på sin arbetsplats finns ett blankett för det, skriv på redan ikväll och lägg i lådan. Praktik på yrkesprogram går bra, hör med gymnasieskolans Studie –och yrkesvägledare. Info/blanketter finns på Sigtunas hemsida ,grundskolan, studie-och yrkesvägledning, prao. Inget matbidrag, närmsta skola gäller. Mer än 5 km till PRAO, biljetter delas ut innan.

4 Studie- och yrkesvägledarna på grundskolan
Barn och elevhälsoenheten Anette Svensson tel: Skolgatan 7,19585 Märsta , Central skolan och Steningehöjdens skola Anna Gustafsson, Ekilla skolan Vanessa Garroz Novoa, S:t Olofs skola

5 Skollagen Praktisk arbetslivsorientering
8 a §   Huvudmannen ansvarar för att praktisk arbetslivsorientering (prao) anordnas för alla elever under sammanlagt minst tio dagar från och med årskurs 8. Syftet med prao är att eleverna ska få kunskaper om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval. Prao för en elev ska i första hand anordnas på en arbetsplats och i andra hand genom att eleven deltar i undervisning på ett yrkesprogram i gymnasieskolan. Om det finns synnerliga skäl får andra former av arbetslivsorienterande insatser ersätta prao för en elev. Lag (2018:105).

6 Handledarinfo Skriv under praoavtal och riskbedömning ,dra en kopia och skicka per brev eller mail.  Viktigt med en bra introduktion första dagen. Vilket är företaget och dess organisation, rundvandring och handskakning Arbetsuppgifter, arbetstider, arbetsmiljö(tex inga tunga lyft, skyddskläder) Skillnad på rast och paus. Minst en timme med handledaren att besvara skoluppgifter. Skriv ett intyg till eleven och lämna innan hen slutar.   

7 Skolverket säger Exempel på vad handledningen kan innebära
presentation av arbetsplatsen (personal, projekt, organisation) administrativa rutiner (arbetstider, raster, sjukanmälan, anslagstavlor) arbetsmiljö (kvalitets- och miljökrav, skyddsombud) olycks- och tillbudsregler (första hjälpen, säkerhetsrutiner) risker i arbetet (kemikalier, säkra lyft, genomgång av elevens förkunskaper/certifiering) brand, utrymningsvägar (återsamlingsplats, truckvägar) personlig skyddsutrustning (kläder, skyddsskor, id-kort, hjälm) rundvandring (omklädningsrum, personalutrymmen)

8 Målet med Prao enligt Regeringen
Ge eleverna kunskaper om arbetslivet. Bidra med underlag inför elevens framtida val av utbildning och yrkesinriktning. Alla elever bör ges likvärdiga möjligheter att skaffa erfarenheter inför kommande val av utbildning och yrkesinriktning. Intresserad av ett informationstillfälle som detta inför gymnasievalet nästa år? Tack för att ni kom och lyssnade!


Ladda ner ppt "PRAO-praktisk arbetslivsorientering"

Liknande presentationer


Google-annonser