Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Grundskolorna åk 8 vt -19 vecka

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Grundskolorna åk 8 vt -19 vecka"— Presentationens avskrift:

1 Grundskolorna åk 8 vt -19 vecka 10-15.
PRAO-praktisk arbetslivsorientering Grundskolorna åk 8 vt -19 vecka

2 Ny Obligatorisk PRAO i grundskolan. Ny lag.
Från och med den första juli 2018 kommer det att bli obligatoriskt med PRAO i grundskolan. PRAO står för praktisk arbetslivsorientering och det är huvudmannen för en kommun som ansvarar för att se till att alla eleverna har en PRAO-plats. Det innebär att vi är i stort behov av att hitta både privata företag och offentliga verksamheter som ser möjligheterna i att knyta till sig framtida arbetskraft och bidra till att visa dagens unga hur arbetslivet fungerar. Vi söker därför PRAO-platser till veckorna för i huvudsak elever som går i årskurs 8 våren 2019. Vallsta vecka 10-11,S:t Olof 12-13, Ekilla 14-15 Du som väljer att ta emot våra PRAO-elever behöver se till att det finns en handledare som kan introducera eleverna till yrkeslivet och säkerställa arbetsmiljön. För att stödja er i det arbetet kommer vi att skicka ut en enkät på temat arbetsmiljö som varje arbetsplats fyller i. Syftet med enkäten är att säkra elevernas säkerhet när de vistas på sin PRAO-plats.

3 Prao- bank i kommunen. Finns ett antal platser i nuläget , men det behövs fler. Det behövs ca 350 platser. Eleven kan ordna prao själv, vi har Praoavtal med riskbedömning som skall skrivas på av arbetsgivaren som säkerställer arbetsmiljöreglerna. Eleverna får inte vara på föräldrarnas arbetsplats. Har ni eget företag eller tror sig kunna ta emot elever på sin arbetsplats finns ett blankett för det, skriv på redan ikväll och lägg i lådan. Praktik på yrkesprogram går bra, hör med gymnasieskolans Studie –och yrkesvägledare. Info/blanketter finns på Sigtunas hemsida ,grundskolan, studie-och yrkesvägledning, prao Inget matbidrag, närmsta skola gäller. Mer än 5 km till PRAO, biljetter delas ut innan.

4 Studie- och yrkesvägledarna på grundskolan
Barn och elevhälsoenheten Anette Svensson tel: Skolgatan 7,19585 Märsta , Anna Gustafsson, Ekillaskolan och Valstaskolan Vanessa Garroz Novoa, S:t Olofs skola

5 Skollagen Praktisk arbetslivsorientering
8 a §   Huvudmannen ansvarar för att praktisk arbetslivsorientering (prao) anordnas för alla elever under sammanlagt minst tio dagar från och med årskurs 8. Syftet med prao är att eleverna ska få kunskaper om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval. Prao för en elev ska i första hand anordnas på en arbetsplats och i andra hand genom att eleven deltar i undervisning på ett yrkesprogram i gymnasieskolan. Om det finns synnerliga skäl får andra former av arbetslivsorienterande insatser ersätta prao för en elev. Lag (2018:105).

6 Projekt Konsthall i Vallsta fd Simhall
Konst: nutida, installationer, platsspecifikt, social art, preformance, graffitti, video, konstlabb, nyskapande, experimentellt och tillfälligt. Valsta: lokalt, inkluderande, sätta på kartan, stolthet, föreningar, civilsamhället, besöksmål och medskapande.  Konst c/o Valsta simhall är ett projekt ett nystartat projekt. Vi återanvänder en gammal lokal till något helt annat. En simhall med tomma bassänger blir ett ställe för konst. En plats att träffas på.  Prao 2019 är vecka för åk 8. 4 mars – 12 april, måndag – fredag 9-17 3 perioder, 2v/grupp. I varje grupp finns plats för sju olika prao-yrken. Poängen är att ni är här för att ni vill olika saker och ska testa att samarbeta. Att se varandras olika kompetenser som ett värde för helheten. Ted Hesselbom

7 Målet med Prao enligt Regeringen
Ge eleverna kunskaper om arbetslivet. Bidra med underlag inför elevens framtida val av utbildning och yrkesinriktning. Alla elever bör ges likvärdiga möjligheter att skaffa erfarenheter inför kommande val av utbildning och yrkesinriktning. Intresserad av ett informationstillfälle som detta inför gymnasievalet nästa år? Tack för att ni kom och lyssnade!


Ladda ner ppt "Grundskolorna åk 8 vt -19 vecka"

Liknande presentationer


Google-annonser