Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En workshopmall från Länsstyrelsen Jämtlands län

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En workshopmall från Länsstyrelsen Jämtlands län"— Presentationens avskrift:

1 En workshopmall från Länsstyrelsen Jämtlands län
Etablera flera En workshopmall från Länsstyrelsen Jämtlands län framtagen av Mine

2 VEM VAD VARFÖR HUR

3 VEM Jämtlands län har de senaste åren tagit emot en grupp flyktingar. En del av dem har akademisk utbildning och bred bakgrund av arbete i näringslivet, offentliga myndigheter och akademien, andra har lägre utbildning. Oavsett vilket vill vi att de ska stanna i länet eftersom vi behöver arbetskraft. Alltså ska vi i Jämtland ta tillvara denna möjlighet. Flera av de här individerna är redan i praktik, beredskapsjobb och arbete hos några statliga myndigheter här i Jämtland, men vi behöver göra mer. Den här workshopen handlar om dig som medarbetare eller chef i en statlig myndighet i Jämtland och hur du och din arbetsplats kan både hjälpa en nyanländ in på den svenska arbetsmarknaden och samtidigt få ut en rad fördelar på vägen, i form av kompetensutveckling, kundnytta, affärsutveckling och en mer inkludernade arbetsplats för alla medarbetare.

4 VAD Vi ska se film, vi ska besvara några frågor om vilka hinder vi ser för att ta emot en nyaländ akademiker som praktikant på vår arbetsplats, och vi ska slutligen komma fram till vilket stöd och vilka åtgärder som kan behövas för att göra de här hinderna lägre och överkomliga. Innan vi avslutar workshopen ska vi ha en plan för nästa steg.

5 VARFÖR Jämtlands län har behov av välutbildad kompetens för att säkra våra myndigheters kvalitet och fortsatta arbete. Liksom stora delar av Sverige står våra arbetsplatser inför generationsskifte och pensionsavgångar och den statliga servicen till medborgarna måste tas på största allvar. En investering i tid och kompetensutveckling idag säkrar en sund och effektiv service till Jämtlands medborgare imorgon. Samtidigt har vi en grupp människor i vårt samhälle som behöver komma in på den svenska arbetsmarknaden och bli självförsörjande. Vid sidan av affärsnytta och kompetensförsörjning till våra myndigheter, måste vi statsanställda enligt uppdrag från regeringen ta ett speciellt ansvar för inkludering av alla i vårt samhälle. Slutligen så är den humanistiska sidan av det här arbetet ovärderlig – Sverige välkomnar alla människor och bjuder in till ett värdigt liv med arbete och utvecklingsmöjligheter för alla. Du kanske själv får nya vänner och lär dig något även på det personliga planet!

6 HUR Vi ska börja med att ta tempen på vår arbetsplats – anonymt fylla i ett kort formulär. Sedan pratar vi om gruppens svar. Därefter fyller vi i nästa korta formulär om förslag på vilka åtgärder eller aktiviteter som skulle kunna sänka de trösklar och övervinna de hinder som finns. Slutligen rangordnar våra åtgärdsförslag och sammanfattar våra önskemål att tas vidare till vår ledning. Nu kör vi!

7 Välj bland två alternativ
Alternativ 1. Se sammanfattning av alla tre perspektiv 4.22 min Alternativ 2. Lär er mer och se 3 kortfilmer Välj bland två alternativ 1. Se alla tre filmer (för tydligare budskap, skapa mer känsla, mer tid för eftertanke, visa på vikten av uppdraget). 2. Se enbart en kort sammanfattning (om i princip alla i gruppen redan är övertygade…) 3.40 min 3.45 min 3.45 min

8 HINDER Övning 1 Dela ut ÖVNING 1 och pennor till alla.
Vilka hinder är störst i vår grupp för att vi ska kunna ta emot en nyanländ som praktikant och kollega? Sammanfatta svaren med hjälp av svarsmallen och läs upp gruppens svar

9 LÖSNINGAR OCH NÄSTA STEG
Övning 1 LÖSNINGAR OCH NÄSTA STEG Dela ut ÖVNING 2. Vilka är lösningarna för att vi ska kunna klara uppdraget i vår grupp? Rangordna svaren och välj ut de mest avgörande. Vad är nästa steg och vem tar ansvaret?

10 Läs gärna mer på denna adress. Där ligger alla filmer, namn på kontaktperson och en hel del värdefulla tips.


Ladda ner ppt "En workshopmall från Länsstyrelsen Jämtlands län"

Liknande presentationer


Google-annonser