Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Stöd till förvaltningar – arbete med skol- och utbildningsnämnder.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Stöd till förvaltningar – arbete med skol- och utbildningsnämnder."— Presentationens avskrift:

1 Stöd till förvaltningar – arbete med skol- och utbildningsnämnder.
Anders Duvkär – enhetschef Skolans organisation och ledning – Avdelningen för Skolutveckling Maria Elmér ansvarigt undervisningsråd Avdelningen för skolutveckling: Nationella skolutvecklingsprogram – NSP. Allmändidaktik, Ämnesdidaktik, Nyanlända, Organisation och ledning samt Skola arbetsliv. Samverkan för bästa skola, riktade insatser nyanlända.

2 Stöd till förvaltningar – arbete med skol- och utbildningsnämnder.

3 Varför stöd? Alltinget 21 november 2017. INTERVJU.
”Skolverkets generaldirektör ser problem med klåfingriga lokalpolitiker och spretiga statsbidrag. Varje förändring som Skolverket gör ska leda till att eleverna får en bättre skola.”

4 Peter Fredriksson GD - ledord
LEDARSKAP + KOLLEGIALT LÄRANDE + SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE = FÖRBÄTTRAD KVALITET I UNDERVISNINGEN! = FÖRBÄTTRAT RESULTAT

5 Skolverkets sex prioriterade områden
SKOLSEGREGATION Riktade insatser Samverkan för bästa skola Stärka samarbete med skolchefer och initiera nätverk STYRNINGEN Stöd till nämnder/styrelser Utbildning för skolchefer LÄRARFÖRSÖRJNINGEN Stöd för introduktion Stöd för outbildade Stärka samarbete med skolchefer och initiera nätverk ÄMNES-KURSPLANER Revidera kursplanerna i grundskolan Utveckla implementeringsinsatser DIGITALISERING Digitala nationella prov Nationella strategin för skolans digitalisering STATSBIDRAGEN Bidra till regeringens översyn av statsbidragen

6 Stöd till förvaltningar – arbete med skol- utbildningsnämnder.
Bakgrund Skolverkets tre prioriterade områden ht-17 – GD:s nya styrmodell. 1) Skolsegregation. 2) Lärarförsörjning/kompetens- försörjning 3) Styrning och ledning. oss/organisation-och- verksamhet/skolverkets- prioriterade-omraden Kartläggning av huvudmäns arbete med att utveckla den lokala styrningen av skolan. Rapport juni Skolverket har kartlagt hur ett urval av huvudmän har arbetat för att utveckla sin styrning

7 Stöd till förvaltningar – arbete med skol- utbildningsnämnder.
Syfte med Skolverkets kartläggning/PM: Beskriva problembilden Identifiera och lyfta exempel på åtgärder som huvudmän vidtar för att utveckla styrningen Sprida kunskap om vad som kan känneteckna god styrning på huvudmannanivå Bidra till kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan huvudmän Anpassa och utveckla de insatser Skolverket erbjuder huvudmän

8 Stöd till förvaltningar – arbete med skol- utbildningsnämnder.
Urval, metod och avgränsningar: Intervjuer med skolchefer och eller andra högre tjänstemän samt rektorer hos tio huvudmän, workshop referensgrupp samt hearing med fem huvudmän.

9 Stöd till förvaltningar – arbete med skol- utbildningsnämnder.
Gemensam förståelse och överenskommelse om vad som är viktigt Samspelet mellan skolchef och den politiska ledningen eller styrelsen – förutsättningar för ett gemensamt ansvarstagande Samspelet mellan skolchef och rektorer – förutsättningar för ett gemensamt ansvarstagande Systematiskt kvalitetsarbete som en gemensam tankemodell och som ett förhållningssätt – hela styrkedjan Ordning och reda på resultat, strukturer och processer – ett tydligt systemtänk .

10 Stöd till förvaltningar – arbete med skol- utbildningsnämnder.
Genomtänkta strategier för stödfunktioner, resursfördelning och kompetensförsörjning - organisation Satsningar på kunskap och kompetens – nätverk och skolutveckling på vetenskaplig grund/beprövad erfarenhet. Dialogen om uppdraget är central Höga förväntningar och tillit till professionen Genomtänkta delar skapar helhet

11 Stöd till förvaltningar – arbete med skol- utbildningsnämnder.
Syfte Utforma ett stöd som skapar bättre förutsättningar för att uppfylla huvudmannaansvaret. Stödet ska erbjudas förvaltningar med syfte att förvaltningarna använder det för att stödja sina skolnämnder. Stärka förutsättningarna att fatta beslut om skol/utbildningsverksamhet; Bidra till att nämnderna uppnår en förståelse om skolans dubbla styrning, styrningens komplexitet och nämndens roll i styrkedjan

12 Stöd till förvaltningar – arbete med skol- utbildningsnämnder.
Syfte forts. Ge kunskap om hur man arbetar med systematiskt kvalitetsarbete på huvudmannanivå. Ge kunskap om Skolverkets och andra skolmyndigheters roll, uppdrag och stöd. Möjlighet till ett likvärdigt stöd i hela landet – jmf kommun invånare – invånare.

13 Stöd till förvaltningar – arbete med skol- utbildningsnämnder.
Beredning på Skolverket med deltagande från Skolinspektionen, SKL, Sveriges skolchefsförening, Skolverkets huvudmannareferensgrupp samt Samverkan för bästa skola på Skolverket har ägt rum som visar på behovet av ett stödmaterial. Utmaning i det demokratiska arbetet – förutsättningarna för nämndpolitiker skiljer sig väldigt mycket åt. Erfarna/oerfarna nämndpolitiker. Olika mycket tid, förkunskaper etc. Dessutom olika organisering. Olika stora kommuner med olika resurser och förutsättningar. Främsta stödet till nämnderna – förvaltningen!

14 Stöd till förvaltningar – arbete med skol- utbildningsnämnder.
Direktiven: Förvaltningen bör i god dialog med politiken initiera, leda och styra arbetet med stödet. Kort om tid – mindre än tre månader. Digital form – paketering pågår just nu. Powerpoint. Informativt stödmaterial Gemensam diskussion och reflektion i nämnden, men också enskilt. Ska stå på egna ben. Ska max ta 4 timmar att gå igenom.

15 Stöd till förvaltningar – arbete med skol- utbildningsnämnder.
Vilka områden tycker du vi ska ha med? Fundera enskilt 2 min Diskutera med grannen 3 min.

16 Stöd till förvaltningar – arbete med skol- utbildningsnämnder.
Fyra områden: Huvudmannens ansvar och uppdrag enligt skollag och styrdokument. Skolans styrning – hur styrkedjan fungerar. Introduktion till det systematiska kvalitetsarbetet. De nationella skolmyndigheterna. Hur uppdraget ser ut. Vilka är de? 3 min. Klart slutet av januari

17 Ex. Vem är egentligen huvudman?
Huvudmannen kontra förvaltningsledningen? Skolchefens roll i Skollagen - Skolchef 8 a §   Huvudmannen ska utse en skolchef som ska biträda huvudmannen med att tillse att de föreskrifter som gäller för utbildningen följs i huvudmannens verksamhet inom skolväsendet. Huvudmannen kan utse en skolchef för hela verksamheten eller flera skolchefer för delar av verksamheten.

18 Vad är huvudmannens ansvar?
Huvudmannen har det yttersta ansvaret för att utbildningen genomförs i enlighet med de bestämmelser som finns i skollag, läroplaner och andra föreskrifter. Huvudmannens ansvar innebär bland annat att fördela resurser och organisera verksamheten utifrån lokala förutsättningar samt följa upp, utvärdera och utveckla verksamheten så att de nationella målen kan uppfyllas. Grundläggande i huvudmannens ansvarstagande är att utbildningen är likvärdig och att den vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

19 Det dubbla uppdraget.  Ex. workshop med nämnden: en beskrivning görs av det dubbla uppdraget – det kommunala och det statliga – och vad det innebär i praktiken för ledare och övrig personal att vara kommunal tjänsteman med ett tydligt statligt uppdrag vis skollagen. Efter det: Vilka ledare har statlig reglering och vilka har kommunala regler av sina tjänster samt vilka har båda typerna, några eller alla? Samt en avslutande fråga kring vad de dubbla uppdragen kan leda till för spänningar. Vikten av egenreflektion av sitt uppdrag i styrkedjan och i rollen den dubbla styrningen.

20 Ex. på innehåll - generellt
Vem är huvudmannen? Huvudmannens ansvar Struktur och rutiner av det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) Huvudmannens ansvar för dokumentation av SKA Kvalitetsarbetets faser Analysera och bedöma resultat Planera och genomföra åtgärder Centrala mål för verksamheten Förutsättningar för verksamhetens genomförande Styrkedjan Statens styrning Normhierarkier Den dubbla styrningen Olika ansvar Rektors ansvar Lärarens ansvar Hemkommunen Styrningen och spelet tjänsteman – politik Styrdokument/lagstiftning

21 På gång – smakprov Prenumerera på vårt nyhetsbrev - nyhetsbrev/prenumerera-pa-skolverkets-nyhetsbrev Nytt stöd för obehöriga lärare Kvalitetsverkstaden – systematiskt kvalitetsarbete fokus på huvudmannens/Skolchefen/rektors roll. Ökat fokus på Skolchefen – huvudmannen i Skolverkets arbete generellt. Utbildning för Skolchefer, nätverk för skolchefer. Revidering av Rektorsprogrammet – inför ny period 2021. Revidering av grundskolans läroplaner. Digitalisering av NP, klart till 2022.

22 TACK för att ni lyssnade!
FRÅGOR?


Ladda ner ppt "Stöd till förvaltningar – arbete med skol- och utbildningsnämnder."

Liknande presentationer


Google-annonser