Västvärlden, Sverige och Söderhamn står inför en mycket stor utmaning och stora möjligheter beträffande flyktingmottagandet Söderhamns kommuns vision:

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Regional digital agenda för Östergötland
Advertisements

januari : Fotboll februari : bloggen och Basket boll mars : Bord tennis april : Skriva projektet för fototävling.
/ L.Ring Erfarenheter från olika utsiktspunkter Lennart Ring Forums aktiviteter ska stimulera nätverksbyggande bland företrädare för vårdbyggnadsplanering,
KUB-projektet och koppling till informationsverige.se
Aktivering och Mobilisering inför Arbetslivsintroduktion
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Partnerskap för jämställdhet i Gävleborg
Gävleborg – möjligheter för alla
VISION Kommunplaner – strategisk planering
22 augusti 2014 Slide N° 1 8 april 2009 Bild nr 1 Urbact-sekretariatet URBACT II 2007–2013 EU-program för territoriellt samarbete om integrerad och hållbar.
Regional digital agenda för Östergötland
(1) Landstinget Kronoberg 2009 – 2015.
Framtidsspåret.se ett steg framåt……...
Välkommen till ESF:s seminarium
En plattform för samhällsekonomisk analys
Syftet är att nyanlända snarast ska…
Uppföljning eller utvärdering - är det frågan?. Det ena utesluter inte det andra! Ungt forskningsområde – det finns utrymme för både och. Olika perspektiv.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
TIDSSCHEMA PROCESSER OCH ÅTGÄRDER UTVECKLANDE AV LÄRMILJÖER  I lärande utnyttjar man systematiskt autentiska miljöer och resurser – Det omkringliggande.
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Attraktiv kust - Norra Bohuslän - Förutsättningar och strategier.
Norrstyrelsens styrgrupp för infrastruktur 2009 BILD 1 Infrastruktur i Region Norrland – vision, mål och verksamhetsidé.
Verksamhetsplanering 2012 IPKs vision: Internationellt samarbete ger förutsättningar för det bästa lärandet.
LiÖ:s kunskapssammanträde Folkhälsopolitiskt program för Östergötland Beslutades av alla kommuner och landstinget i november 2001.
Söderhamnsmodellen.
Organisera vattentjänsterna för framtiden. Vattentjänstorganisationernas utmaningar Klimatförändringen ställer nya krav på dricksvattenproduktion och.
Matchning Södertörn. Regionalt utvecklingsprogram för Södertörn Vision: Kommunerna på Södertörn är en attraktiv del av Stockholm- Mälarregionen, med en.
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
Regionala samrådet Direktivet Utbildnings- och insatskedjan
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Uppdragsredovisning. Samverkan kommun och Arbetsförmedlingen  Dialog pågår. Nytt möte planerat till september Ensamkommande barn  Erbjuder tjänster.
De sex kommunerna i Sundsvallsregionen Hudiksvall Härnösand Nordanstig Sundsvall Timrå Ånge Tillsammans är vi nära invånare i regionen. Medlemmar.
Införa rambeslut HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Integration Gävleborg 2.0
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
––– Närmare koppling till sakfrågor Stockholm
Lönekriterier – ett stöd till chefer. Varför lönekriterier?  Att ha tydliga lönekriterier är en förutsättning i samband med lönesättning.  Kriterierna.
Flyktingmottagande och Integration i Jämtlands län Hans Halvarsson, Länsstyrelsen.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
Utmaningar med flyktingarbetet - tio ideella organisationers erfarenheter.
KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Strategisk kapacitet i den attraktiva regionen 31 maj 2016 Jacob Witzell Doktorand, avd. för Urbana och regionala studier.
Familjecentraler Uppsala län
Familjecentraler Uppsala län
Etableringsplan Civila samhället Ensamkommande barn
Norrlandstingen blir Region Norrland - förberedelsearbete
Stark arbetsmarknad och motor i länet !
10 medverkande kommuner deltagare
Linköping Samverkan i Söderhamn.
EnergiEffektivisering av Byggnader i Arktiska Kommuner
Framtidsland Umeå Agneta Tjernström.
FRAMTIDENS SMAKDESTINATIONER Eva heter jag, för er som inte träffat.
Attraktiv hemtjänst LAGA uppdragsbeskrivning
Process för verksamhetsplan - Miljösamverkan
Undervisning i förskolan 12 oktober mars 2017
Processutveckling vid MALMÖ HÖGSKOLA Per Hillbur, PROCESSÄGARE (prorektor) Charlotte Kipowsky, PROCESSLEDARE (tf. chef studentcentrum) Birgitta Magnusson,
Fokus Yrkesutbildning VO
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
En workshopmall från Länsstyrelsen Jämtlands län
Förstudie Friluftslivets år 2020
Projektplaner maj 2018 för förstudie tidiga insatser på skolans arena vid, eller risk för, psykisk ohälsa.
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Syfte för samverkan inom Vård och omsorgscollege Södra Norrland
Samordningsförbundet
Förbättra klubbkvalitet
Utvärdering av samordningsförbundens verksamhet, del 1 och del 2.
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Västvärlden, Sverige och Söderhamn står inför en mycket stor utmaning och stora möjligheter beträffande flyktingmottagandet Söderhamns kommuns vision: ”Tillsammans arbetar vi för att göra Söderhamn till en öppen och attraktiv skärgårdsstad som människor lever i, längtar efter och flyttar till.” Söderhamns kommuns värdegrund (del av): ”Vi har framtidstro, känner stolthet och ser möjligheter.” Vi ska bygga morgondagens samhälle idag!

Det finns många utmaningar och det finns många möjligheter I Söderhamns Kuriren 20 oktober 2015 uttalar sig Per Iversen (verksamhetschef för äldreomsorgen i Hudiksvall) på följande sätt: ”Hudiksvalls kommun kan stå som ett räkneexempel för hela länet. I dag kostar äldreomsorgen i kommunen 384 miljjoner om året. Andelen äldre som är över 80 år kommer att stiga med knappt 60 % inom 15 år och omsorgskostnaderna med 20 % dvs. drygt 1 miljard. Det motsvarar en skattehöjning med 12 %. Därtill kommer personalsituationen. Kommunen behöver rekrytera 1400 undersköterskor de närmaste 15 åren. Enligt Arbetsförmedlingen skulle all infödd arbetskraft behövas inom omsorgen, men samhälllsekonmiskt bär det sig inte att alla arbetar inom äldreomsorgen. Därför ses just den invandrade befolkningen som en stor möjlighet”.

Om Söderhamns kommun ska klara utmaningen krävs: Samordning av samhällets resurser bortom de traditionella myndighetsstuprören Att myndigheterna ser helheten, inte endast det egna uppdraget En gemensam bild av behovet i Söderhamns kommun Myndigheter och kommunen behöver starta integrationsprocessen från dag 1 Söderhamns kommun tar steget och utvecklar en ny och innovativ process för mottagandet och integrationen av nyanlända Att börja i det lokala ger förutsättningar för att sprida goda erfarenheter på systemnivå

Projektidén: Syfte: Att i bred samverkan ta fram en gemensam och effektiv huvudprocess för integration och egen försörjning för nyanlända som kommer till Söderhamn. Partners: Projektägare Söderhamns kommun Arbetsförmedlingen Migrationsverket Försäkringskassan Polisen Näringsliv Civilsamhälle

Projektidén forts…. Projektet utvärderas i samarbete med forskare från Linköpings universitet Utvärderingsansatsen är tvåfaldig: Lärande utvärdering, forskarna återkopplar regelbundet så att man skapar förutsättningar för ett lärande bland projektmedarbetare och aktörer för att utveckla projektet Samhällsekonomisk effektutvärdering

Internationellt samarbete Många länder står inför stora utmaningar och möjligheter i flyktingmottagandets spår. Att lära och utbyta erfarenheter med andra länder är viktigt. Förslag på samarbetspartners i andra länder: Kanada Holland Norge

Genomförande i ett första steg: En gemensam problembeskrivning som tar sin utgångspunkt i ett individ- och samhällsbehov Workshop med beslutsfattare Resultat: Ett uppdrag till en arbetsgrupp som tar fram förslag till projekt Beslutsfattarna utgör styrgrupp En arbetsgrupp tillsätts med representanter från de olika aktörerna Förslagsvis träffas de en gång i veckan under mars-april Rapporterar till styrgruppen 1 gång i mars och 1 gång i april För genomförandet anlitas en processledare med bred samverkanserfarenhet som faciliterar och stödjer utvecklingsprocessen samt dokumenterar projektet.

Förslag till planering (i bästa fall…): 29 februari möte och workshop med beslutsfattare Gemensam problemformulering och uppdrag till en arbetsgrupp 4 mars första arbetsgruppsmötet 11 mars arbetsgruppsmöte 17 mars Styrgruppsmöte 21 mars arbetsgruppsmöte 1 april arbetsgruppsmöte Därefter sammanställs projektbeskrivning och presenteras för styrgruppen den 22 april

Tidsramar forts… Aktiviteter kopplade till huvudprocessen synkroniseras löpande inom ramen för arbetsgruppen. Berörda experter från aktörerna kan komma att bilda undergrupper för att ta fram dessa. Resultatet från dessa koordineras via arbetsgruppen. Bostäder Arbetsmarknad Utbildning Validering Vård

Förslag till projektperiod: Projektstart: 15 augusti 2016 Projektslut: 31 december 2018