Välkomna! Utbildning för sköterskor förskrivning av madrasser

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
Likvärdig utbildning – Likvärdig undervisning
Socialdokumentation Består av två delar!
Dagordning : LSS- Lagen om stöd och service Bostäder för personer med funktionsnedsättning Erbjudande om lägenhet.
Förbättringsområde Ökad tillgänglighet för personer med behov av att ta sitt blodtryck.
ASI och Ubåt - ett ramverk för att följa upp och utvärdera insatser i missbruksvård.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Inga patienter brukare ska ”falla mellan stolarna” Gråzoner synliggöras Beslutas av Direktörer/Nämnder /Fullmäktige beroende på olika krav Överenskommelser.
Utbildning personlyftar. Upplägg Teoridel Praktiska stationer med lyft (smågrupper) Teoretiskt prov Lyft upp från golv med personlyft (helgrupp) Genomgång.
SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Redovisning Case november 2015.
Nyutveckling Stöd och behandling 2016 Samverkan mellan SKL, Inera och 1177.
- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Pedagogiska planeringar Hanna Sepp Marcus Granberg Albina Brunosson.
Mina vårdkontakter blev 2015……
Aktuell information augusti 2017
Styrelsen informerar: Revision av Perioperativt arbete
Den kommunala hälso- och sjukvården av idag
regeringen. se/rattsdokument/proposition/2017/02/prop
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Barnets bästa i främsta rummet
Utbildning i hantering av Behovstrapporna
Länsgemensam ledning i samverkan
Tandvårdsstöd - en god tandhälsa är livskvalité
Kommunerna tar över ansvar för att utföra viss hälso- och sjukvård i gruppbostäder och daglig verksamhet enligt LSS Anna-Lena Möllstam Tf enhetschef Sociala.
Patienttelefon för döva
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
NMI Rapportering.
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
eHälsomyndigheten om planerna för Säker Åtkomst och Sambi
Patientlagen ger utökad valmöjlighet
LUP Mål 3 Satsning på kompetensförsörjning
Nätverk för lärare på fritidshem
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Hjälpmedelsförskrivning
Regionalt utvecklingsarbete evidens- baserad praktik (EBP) inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning Förstärkt delaktighet och.
En välinformerad patient är en trygg patient

Samråd Vattenskydd Hummeln och kristdala
Samordnad vård och omsorgsplanering
SOU 2017:43 Gunilla Lillhager förvaltningschef LD Hjälpmedel
Förskrivarutbildning Hjälpmedel vid rörelsenedsättning
Beslutsstöd vid hjälpmedelsförskrivning
Nationell patientöversikt
Styrgrupp Hjälpmedelscentralen
Förskrivarutbildning Kommunikations- och kognitionshjälpmedel
Schyst offentlig upphandling
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
TRIS-processen TRIS-teamen arbetar enligt TRIS-processen. TRIS-processen är den gemensamma processen och modellen för rehabiliteringssamverkan. Från vårdens.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Sammanfattning.
Diagnos och delaktighet
Innehåll kategoriträff för specialpedagoger den
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Utbildning i hantering av Behovstrapporna
Systematiskt kvalitetsarbete
Funktionsrätt Sörmland
Elevhälsoarbete och kvalitet ….vad innebär det?
Nästa steg regionkalmar.se.
Sammanfattning.
NMI Rapportering.
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
förfrågningsunderlag
Dokumentera rätt i vården
Barnkonventionen och barnrättslagen
Information om lagförslag: medicinsk bedömning inom 3 dagar
Tilläggsbelopp 2019 Maria Fällman
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Nätverket för barn-och elevhälsan
Presentationens avskrift:

Välkomna! Utbildning för sköterskor förskrivning av madrasser (ange enhet via Infoga sidfot) 2018-12-25

Att förskriva hjälpmedel…… Vem? Vad? Ansvar? Vem bestämmer? Var kan man läsa?

Att förskriva hjälpmedel……definition

Att förskriva hjälpmedel Tre sätt att tillhandahålla hjälpmedel

Förskrivaren ansvarar för att….

Prova ut, anpassa och välja specifik produkt Tre sätt att tillhandahålla hjälpmedel Göra behovsbedömning Patientens funktionstillstånd och omgivningsfaktorer. Prova hjälpmedlet i så realistisk miljö som möjligt. Samordna med tidigare förskrivna hjälpmedel. Genomföra riskanalys om behov finns. Konsultera eller remittera patienten till hälso- och sjukvårdspersonal med adekvat kompetens, om förskrivaren själv inte har det. Gör patienten delaktig i processen. Dokumentera i patientjournal.

Informera, instruera och träna Tre sätt att tillhandahålla hjälpmedel Instruera hur hjälpmedlet ska användas. Träna patienten att använda hjälpmedlet. Informera om funktioner som är viktiga att kontrollera för säkerheten. Gå igenom och lämna bruksanvisning. Informera om vart man vänder sig vid behov av underhåll. Informera om eventuellt krav på försäkringsskydd eller situationer där patienten kan bli ersättningsskyldig. Dokumentera i patientjournal.

Uppföljning och utvärdering Tre sätt att tillhandahålla hjälpmedel Följ upp om hjälpmedlet underlättar. Utvärdera att uppsatta mål nåtts. Kontrollera att användaren vet hur hjälpmedlet ska användas. I samråd med patient ta ställning till nya eller kompletterande åtgärder. Ta ställning till om ärendet kan avslutas.  Informera om vart och till vem patienten eller anhörig/när-stående ska vända sig om förutsättningarna förändras. Dokumentera i patientjournal.

Hur länge har man ansvar? Tre sätt att tillhandahålla hjälpmedel

Alla förskrivare skall ha ett för att kunna beställa/förskriva Hjälpmedelspolicy i Jönköpings län Alla förskrivare skall ha ett eget förskrivarid (fem siffror) för att kunna beställa/förskriva

Vad styr? Författningar Lagar Riksdagen Förordningar Regeringen Föreskrifter Myndigheter Hjälpmedel i Jönköpings län Sjukvårdshuvudmannen Standarder Allmänna råd Bakgrundsarbeten (FNs standardregler om tillgänglighet)

Den lokala nivån – ”handboken” Gemensam för kommuner och landsting Gemensam för alla funktionshinderområden Landstinget ansvarar för Ortopedtekniska hjälpmedel Synhjälpmedel Hörselhjälpmedel Medicinska behandlingshjälpmedel Kommunikationshjälpmedel som kräver logopedens kompetens Kommunen ansvarar för Övriga hjälpmedel oavsett boende Den enskilde ansvarar för Hjälpmedel som inte kräver sjukvårdshuvudmannens kompetens

Lagstiftningen och tillhörande föreskrifter Den nationella nivån - Lagstiftningen och tillhörande föreskrifter Lagstiftningen Hälso- och sjukvårdslagen Patientlagen 2015-01-01 Lagen om medicintekniska produkter Lagen om offentlig upphandling med flera…..

Hälso- och sjukvårdslagen 3 b § Landstinget ska erbjuda dem som är bosatta inom landstinget eller som stadigvarande vistas där…. 1. habilitering och rehabilitering 2. hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning 3. tolktjänst för vardagstolkning för barndomsdöva, dövblinda, vuxendöva och hörselskadade. …..ska planeras i samverkan med den enskilde. Av planen ska planerade och beslutade insatser framgå.

Ingen möjlighet att överklaga Patientlagen (från och med 1 januari 2015) Hälso- och sjukvårdslagen 2 § När det finns olika hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning tillgängliga ska patienten ges möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar. Patienten ska få det valda hjälpmedlet, om det med hänsyn till hans eller hennes behov och till kostnaderna för hjälpmedlet framstår som befogat. Ramlagar Ingen möjlighet att överklaga

Medicintekniska produktlagen Medicintekniska lagen Anger vilka krav som ställs på medicintekniska produkter och hur de skall hanteras Riktar sig i första hand till tillverkaren Medicintekniska produkter är inte alltid lika med hjälpmedel

Ansvar på olika nivåer Ansvar på olika nivåer

Verksamhetschefen ansvarar för att…… god vård ges och att resurser finns personalen har kompetens det finns ett ändamålsenligt kvalitetssystem rutiner för hantering av MTP finns

Verksamhetschefen ansvarar för att……

Hälso- och sjukvårdspersonalen

Tillsyn Författningar inom Hälso- och sjukvården Lagen om medicintekniska produkter

Hjälpmedelspolicy i Jönköpings län Vad gäller i Jönköpings län? Hjälpmedelspolicy i Jönköpings län

Hjälpmedelspolicy i Jönköpings län Den lokala nivån – Hjälpmedelspolicy i Jönköpings län Hjälpmedelspolicy i Jönköpings län Målet med hjälpmedel är att förbättra eller vidmakthålla funktion och förmåga kompensera för aktivitetsbegräsning Hjälpmedel är en del i vård och behandling och frikopplas inte från andra vård- och behandlingsinsatser. Hjälpmedelsverksamheten ska vila på de grunder som anges i Hälso- och sjukvårdslagen samt följa de etiska principer för prioritering som gäller för hälso- och sjukvård. Grundprincipen för hjälpmedelsverksamheten ska vara en god hjälpmedelsförsörjning och service på lika villkor för alla invånare. Sjukvårdshuvudmännens ansvar och utgångspunkt för förskrivningen av ett personligt hjälpmedel är att hjälpmedlet är en del av rehabilitering, habilitering, vård och behandling och är medicinskt motiverat hjälpmedlet kräver hälso- och sjukvårdens särskilda kompetens för bedömning, utprovning och anpassning behovsbedömning sker utifrån helhetsbedömning av personens situation gemensamma riktlinjer i Jönköpings län följs