Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nätverk för lärare på fritidshem

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nätverk för lärare på fritidshem"— Presentationens avskrift:

1 Nätverk för lärare på fritidshem

2 Agenda 08.30 Välkomna! 08.35 Bedömning/Pedagogisk dokumentation/Matriser - presentation 09.00 Grupparbete. Samtal kring Ann S Pihlgrens föreläsning + Göra egna matriser för fritidshemmet. Fika också. 10.20 Redovisning 3 minuter/grupp. 10.40 Information om två satsningar kring fritidshem, under nästa läsår 10.50 Utvärdering av terminen 11.00 Trevlig sommar!

3 Bedömning/Pedagogisk dokumentation på fritids
Professionell och systematisk bedömning av barnens förmågor eller färdigheter kan behövas för att få syn på de lärprocesser som finns eller inte finns i fritidshemmet. Syftet med bedömningen är således att avgöra om lärande har ägt / äger rum. Om verksamheten är utformad så att barnen når de önskade målen. Om bedömningen visar att barnen inte kan det man vill att de ska kunna, så behöver man kanske göra förändringar i verksamheten? Bedömningen är ingen värdering. Med matriser kan bedömningen kanske bli systematisk och objektiv.

4 Systematiskt kvalitetsarbete

5 Enligt de allmänna råden för fritidshemmet ska,
eleverna erbjudas en meningsfull och varierad verksamhet få prova olika arbetssätt och arbetsformer ges reellt inflytande Detta innebär att…….

6 … fritidshemsverksamheten behöver planeras och följas upp.
Planeringen syftar till att; Strukturera verksamheten Hur arbeta för att ”få med allt” 2. Utvärdera verksamheten Har vi fått med allt? Har barnen fått de kunskaper vi önskade? Har barnen varit delaktiga, provat olika arbetsformer etc… 3. Synliggöra lärprocesser I detta arbetsområde övar vi dessa färdigheter.

7 Uppföljning Pedagogerna på fritidshemmet bör systematiskt och kontinuerligt, analysera hur planeringen och genomförandet av verksamheten har gett eleverna möjlighet att utvecklas, identifiera vad som behöver utvecklas i den egna verksamheten i förhållande till de nationella målen

8 Dokumentation Pedagogerna bör
dokumentera sina planeringar och uppföljningar så att de ger stöd för att - genomföra, följa upp och utvärdera verksamheten, - kommunicera med elever och vårdnadshavare vad som är syftet med verksamheten och hur den ska genomföras, använda sig av effektiva rutiner och former för dokumentation

9 Matriser? Snabbt sätt att dokumentera Lätt att jämföra
Lätt att få syn på generella tendenser Tar fokus från barnen och verksamheten Blir ytligt

10 Ett exempel och en tanke
Högläsning. En pedagog läser för en grupp fritidsbarn. En återkommande aktivitet. Vid högläsningstillfället kan vi få in en del centralt innehåll. Vi kan också dokumentera den lärprocess som sker vid högläsningstillfället. Vi skulle kunna använda oss av en matris. Om vi använder samma matris vid flera högläsningstillfällen skulle vi kunna identifiera en progression hos barnen.

11 Grupparbete och diskussion
Uppgift Skapa en bedömningsmatris för fritidshemmet. Välj själva om ni vill att det skall vara en matris som är generell och som kan användas vid olika tillfällen eller en matris som är tydligt kopplad till en pedagogisk planering. Utgå från styrdokumenten och använd Ann S Pilgrens föreläsning som inspiration. Ert resultat skall presenteras för nätverket. Presentationen skall vara max 3 minuter lång. Den skall ge svar på: syftet med er matris era tankar och ert resonemang som lett fram till att ni valt att utforma matrisen som ni gjort. Återsamling redovisning!

12 Redovisningar

13 Nästa termin... Två initiativ från EEU.
Utvärderingsarbetet (besöka, observera och rapportera) NPF (Erik Bjurström informerar)

14 Avslut läsår och termin...
Digital utvärdering - ligger till grund för innehållet nästa termin. Något annat? Litteratur? Glad sommar!


Ladda ner ppt "Nätverk för lärare på fritidshem"

Liknande presentationer


Google-annonser