Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En välinformerad patient är en trygg patient

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En välinformerad patient är en trygg patient"— Presentationens avskrift:

1 En välinformerad patient är en trygg patient
Biobankslagen En välinformerad patient är en trygg patient

2 Vilka prov omfattas av biobankslagen?
Prover, till exempel blodprov, cellprov eller andra vävnadsprover, som tas inom hälso- och sjukvården och som ska sparas längre än två månader. Rutinprov är undantagna lagen. Med rutinprov menas prov som inte sparas längre än två månader efter avslutad analys. Prover som sparas i biobank ska gå att koppla till den person de kommer ifrån. Exempel på prov som sparas av medicinska skäl: Vävnadsprov, cytologiprov, benmärgsutstryk, serumprov för utredning av infektioner, immunbrist- och immunologiska sjukdomar samt prov för genetiskaanalyser och narkotikaanalyser. Om biobankslagen

3 Varför sparas prover? Prover sparas för vård, diagnostik, behandling, utbildning, forskning, klinisk prövning, kvalitetssäkring och utvecklingsarbete. Mer information om varför prover sparas: Det främsta skälet är att man som patient ska få en säkrare vård och behandling. Den som ställer diagnos kan behöva jämföra ett nytt prov med ett tidigare sparat prov. Så är det till exempel med många infektionssjukdomar. Sparade prover är också viktiga för att läkaren ska kunna välja rätt behandling. Om till exempel en person som tidigare haft cancer blir sjuk igen, så påverkas ofta valet av behandling av om det är en nytillkommen cancer eller om det är ett återfall av den tidigare tumören. Biobanker behövs också för utbildning av hälso- och sjukvårdspersonal och för kvalitets- och utvecklingsarbete inom vården. Biobanker är värdefulla även vid forskning. Tillgång till samlingar av prover gör det möjligt att studera och utveckla och pröva nya läkemedel. (ange enhet via Infoga sidfot)

4 Vad säger biobankslagen?
Patienten ska få information om att ett prov kan komma att sparas, och därefter ge sitt samtycke till om provet får sparas och vad det får användas till. Patienten kan när som helst ändra sitt samtycke till hur provet får användas, eller begära att det förstörs eller avidentifieras. Ett biobanksprov ska alltid sparas tillsvidare om patienten tvekar eller om det är oklart om patienten lämnat samtycke. Mer om biobankslagen: Biobankslagen kan ses som ett led i det arbetet med att stärka patientens ställning och inflytandet över sin egen vård, diagnostik och behandling. Lagen ska också underlätta för forskare att få tillgång till värdefullt material för forskning och klinisk prövning. Tillsynsmyndighet för biobankslagen är Inspektionen för vård och omsorg, IVO. (ange enhet via Infoga sidfot)

5 Vårdgivarens ansvar Verksamhetschefen ansvarar för att det finns rutiner på arbetsplatsen som gör det möjligt för patienten att fatta beslut om samtycke. Vårdgivaren ansvarar för att patientens beslut om samtycke dokumenteras i journalen. Mer om vårdgivarens ansvar: Vem som i praktiken ska ge information och inhämta samtycke av patienten beror på omständigheterna. Det kan vara ordinerande läkare, tandläkare, barnmorska, sjuksköterska, biomedicinsk analytiker eller undersköterska. Vid vårdhändelser som berör flera verksamhetsområden måste berörda verksamhetschefer komma överens om ansvarsfördelningen. Remissen är en journalhandling och samtyckesbeslutet dokumenteras vanligen genom de kryssrutor som finns på remissen, och som återges på remissvaret. Aktuell version av nej-talong finns på (ange enhet via Infoga sidfot)

6 Vårdgivarens ansvar (forts.)
Om patienten inte ger sitt samtycke ska det också dokumenteras och ifylld nej-talong skickas till biobankssamordnaren i Region Jönköpings län. Aktuell version av nej-talongen, och översatt till andra språk, finns på Mer om vårdgivarens ansvar: Vem som i praktiken ska ge information och inhämta samtycke av patienten beror på omständigheterna. Det kan vara ordinerande läkare, tandläkare, barnmorska, sjuksköterska, biomedicinsk analytiker eller undersköterska. Vid vårdhändelser som berör flera verksamhetsområden måste berörda verksamhetschefer komma överens om ansvarsfördelningen. Remissen är en journalhandling och samtyckesbeslutet dokumenteras vanligen genom de kryssrutor som finns på remissen, och som återges på remissvaret. (ange enhet via Infoga sidfot)

7 Information på 1177 Vårdguiden
Information om biobankslagen finns på 1177.se (sökord biobankslagen) Länk till 1177.se: Biobankslagen Hänvisa alltid patienten till 1177 Vårdguiden för mer information, alternativt skriv ut informationen från 1177.se om patienten önskar det. På 1177.se ska man alltid välja Region Jönköpings län på startsidan för att kunna se regionala tillägg i nationella texter, och även helt fristående regionala texter. (ange enhet via Infoga sidfot)

8 Kontakt Jeanette Karlsmo Biobankssamordnare, Region Jönköpings län (ange enhet via Infoga sidfot)


Ladda ner ppt "En välinformerad patient är en trygg patient"

Liknande presentationer


Google-annonser