Om Bremendomen …och dess påverkan på svensk

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund LRF:s 3-stegsmodell för vattenskydd NY TID – NY PRÖVNING LRFs syn på vattenverksamhetsutredningens förslag Svensk Energis.
Advertisements

Åtgärdsprogram och Miljökvalitetsnormer
Genomförande av IED m.m. Presentation
Vad är en miljökvalitetsnorm?
PSI Vad är det? Vad är på gång?
Vattenkraft inom vattenförvaltningen Johan Kling Vattenmyndigheten, Västerhavets vattendistrikt Länsstyrelsen I Västra Götaland
Reglering av vattnet och fysisk påverkan. Johan Kling johan
”Vattenlagar” och aktörer
Välkomna! Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Björn Sjöberg, Åtgärdsavdelningen.
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Miljöanalys.
Peter Wihlborg Åtgärdsprogram 2015 Vägen dit – från underlag till åtgärder.
Fantastiska vatten att vårda!. Kartläggning statusklassning Ange miljökvalitetsnormer Undantag Åtgärdsprogram Förvaltningsplan Genomförande Uppföljning.
Hur mår våra vatten? Anette Björlin och Uwe Stephan
Vanliga åtgärder Niklas Holmgren, strateg
EU:s ramdirektiv om vattenpolitik
Åtgärdsbehov (vattenförvaltningen)
Avrinningsområdesvisa
Vattenförvaltningens kvalitetsfaktorer som indikatorer i miljömålsuppföljningen Smidigt uttag från en databas: VISS Ingen ytterligare bearbetning av materialet.
Kammarkollegiet Kammarkollegiets uppgift är att bevaka allmänna miljö- och naturvårdintressen enligt miljöbalken från juridiska utgångspunkter.
Definition av avfall & när avfall upphör att vara avfall
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency Kombinationseffekter (… och se’n kan det ju finnas interaktioner också …) Niklas Johansson och.
VattenInformationsSystem Sverige - VISS
Mark- och miljööverdomstolen dom den 24 januari 2012 i Mål M
Bakgrund Länsstyrelserna fick ett uppdrag i regleringsbrevet för 2012, ”uppdrag 57” Länsstyrelserna ska utöva ökad tillsyn enligt miljöbalken av vattenverksamhet.
Vattenförvaltning Dörrsån, 2008 Foto: Mattias Lindell.
Statusklassning inom Bottenvikens vattendistrikts kustvatten
Fritidsanläggning i Figeholm Några tankar kring The Circle Resort Jag kommer i kväll att kort och översiktligt diskutera kring: Anläggningens miljökonsekvenser.
Biologisk provtagning vattendrag Ulf Ericsson Medins Biologi AB.
Nollalternativ i en MKB
Statusklassning, åtgärder och miljökvalitetsnormer Med fokus på fiskars möjlighet till en fri vandring Anders Larsson Länsstyrelsen i Västra Götalands.
Vattenförvaltning Återkopplingsmöte Bo Sundström.
MKB-processen i infrastrukturprojekt
Vem ansvarar för miljön?
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Mörrumsån – från början
Hänt och timat inom Vattenförvaltningen Martin Larsson Vattensamordnare/ Vattenmyndigheten 23 september 2010.
EU:s vattendirektiv – vad händer?. Sid 2 | Lantbrukarnas Riksförbund Tidtabell för EU:s vattendirektiv Karaktärisering av vattenmiljöer.
Statusklassning samt Åtgärdsprogram Bedömning av kemisk status, miljöproblem, risk, MKN Klart 30 aug 2008 Vattendelegationen tar beslut om.
Den framtida vattenförvaltningen och Nya Greppa Näringen Falkenberg Björn Sjöberg Västerhavets vattendistrikt.
Nytt från vattenmyndigheten Vattenråd Norr Pite Havsbad Bo Sundström.
Vattenkraft – påverkan på strandvegetationen Källa: Länsstyrelsen i Värmlands län.
FOMA-program Sjöar och vattendrag Mats Wallin koordinator Temadag 14 nov 2007: Fortlöpande miljöanalys - nuläge och visioner om utvecklingsvägar.
Samrådsmöte Vilhelmina 23 februari Tid för bättre vatten Information Inspiration Samverkan Dialog.
Exempel från MKB 2012 Sökande: ”Emil Svenssons trä och skrot”.
Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten Tfn: Mobil: E-post.
Miljökvalitetsnormer för vatten
Vattendirektivets roll i tillsynen av miljöfarlig verksamhet Pardis Pirzadeh Ansvar: Miljögifter inom vattenförvaltningen och miljömål. Finns på: vattenstrategiska.
Vattenförvaltning och vattenrådens roll
Vattenmiljö Vattenmiljön i Sverige Vattenmiljön i Skellefteå Vattenverket Abborren SIWI Vattenmyndigheterna Myndigheten Bottenviken Svenskt vatten Copyright.
Vidareutnyttjande.se 2.0 Björn Hagström
Regional årlig uppföljning av Hav i balans samt levande kust och skärgård Lyncmöte 2 september 2015.
Regional årlig uppföljning av miljömålen 2015 Källa: Naturvårdsverkets Anvisningar & Vägledning (rev 2015)
1 Grundvatten
Vattenverksamhet Miljöbalken, 11 kap. Evgenia Pavlovskaia Juridiska Fakulteten, Lunds Universitet
Beslut: Frågan om länets deltagande och agerande tas upp för diskussion och beslut på VAS-rådet ……. och lyfts därefter till KSLs samhällsbyggnadsberedning.
Anette Björlin Beredningssekretariatet för vattenförvaltning Miljöanalysenheten Länsstyrelsen i Stockholms län.
REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM.
Konkurrensverkets upphandlingstillsyn 2016
Vattenförvaltning Återkopplingsmöte
Plan- och bostadsdagarna 2017
Miljökvalitetsnormer vatten
Weserdomen. Konsekvenser och förutsättningar
Smidigt uttag från en databas: VISS
På gång hos Vattenmyndigheterna
6.1. För de särskilda bevarandeområdena skall medlemsstaterna vidta nödvändiga åtgärder för bevarande, vilket om så krävs innefattar utarbetande av lämpliga.
Vattenförvaltning Återkopplingsmöte
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
Hur tolkar Länsstyrelsen kraven?
Lokala åtgärdsprogram för vatten
Presentationens avskrift:

Om Bremendomen …och dess påverkan på svensk 2018-09-17 Om Bremendomen …och dess påverkan på svensk miljölagstiftning och prövningen av enskilda tillståndsprojekt i Sverige. (C-461/13) Foto: Wikipedia commons Karin Wall karin.wall@havochvatten.se Mål C-461/13, EU-domstolen Bund für Umvelt und Naturschutz e.V. mot Bundesrepublik Deutschland Förhandsbesked ang. tolkning av artikel 4 i), ii) och iii) i vattendirektivet (2000/60/EG) Havs- och Vattenmyndigheten

Utbyggnad av floden Weser 2018-09-17 Utbyggnad av floden Weser Tre projekt Segelrännan görs djupare, 40 cm-1,16 m Följder (förutom de omedelbara): bl a ökade strömningshastigheter, högre tidvattennivåer vid högvatten och lägre vid lågvatten, ökad salthalt i nedre Weser och ökad igenslamning utanför segelrännan. OBS! HYMO och Fys-kempåverkan 2018-09-17 Havs- och Vattenmyndigheten

a) när det gäller ytvatten 2018-09-17 Artikel 4 Miljömål 1. Vid genomförande av de åtgärdsprogram som anges i förvaltningsplanerna för avrinningsdistrikt skall medlemsstaterna a) när det gäller ytvatten genomföra alla åtgärder som är nödvändiga för att förebygga en försämring av statusen i alla ytvattenförekomster, om inte annat följer av tillämpningen av punkterna 6 och 7 och utan att det påverkar tillämpningen av punkt 8, ii) skydda, förbättra och återställa alla ytvattenförekomster om inte annat följer av tillämpningen av punkt iii när det gäller konstgjorda och kraftigt modifierade vattenförekomster i syfte att uppnå en god ytvattenstatus senast 15 år efter detta direktivs ikraftträdande i enlighet med bestämmelserna i bilaga V, om inte annat följer av tillämpningen av de förlängningar som beslutats i enlighet med punkt 4 och av tillämpningen av punkterna 5, 6 och 7 och utan att det påverkar tillämpningen av punkt 8, iii) skydda och förbättra alla konstgjorda och kraftigt modifierade vattenförekomster i syfte att uppnå en god ekologisk potential och en god kemisk ytvattenstatus senast 15 år efter detta direktivs ikraftträdande i enlighet med bestämmelserna i bilaga V, om inte annat följer av tillämpningen av de förlängningar som beslutats i enlighet med punkt 4 och av tillämpningen av punkterna 5, 6 och 7 och utan att det påverkar tillämpningen av punkt 8, 2018-09-17 Havs- och Vattenmyndigheten

2018-09-17 Frågorna som prövades Ska art 4.1 tolkas som att medlemsstaterna har en skyldighet att inte ge tillstånd till projekt som kan orsaka försämring hos vattenförekomst eller äventyrar uppnående av god status/potential vid den tidpunkt som direktivet säger? Eller innebär dess innehåll endast ett mål för förvaltningsplaneringen? Vad innebär ”försämring av status”– Avses bara sådan förändring som leder till placering i lägre klass enligt bilaga V? Om inte, när föreligger försämring av status? 2018-09-17 Havs- och Vattenmyndigheten

2018-09-17 Domstolens svar Artikel 4.1 i direktivet innehåller inte enbart principiella skyldigheter utan avser även enskilda projekt. Medlemsstaterna är därför skyldiga* att inte lämna tillstånd till ett projekt om detta kan orsaka en försämring av en ytvattenförekomsts status eller när projektet äventyrar uppnående av god status, god potential eller god kemisk ytvattenstatus hos en ytvattenförekomst. *med förbehåll för att undantag kan medges 2018-09-17 Havs- och Vattenmyndigheten

Ang. begreppet ”försämring av status” 2018-09-17 Ang. begreppet ”försämring av status” Domstolen konstaterar att begreppet ”försämring” för att vara ändamålsenlig ska tolkas i förhållande till en kvalitetsfaktor eftersom det då omfattar varje förändring som skulle kunna äventyra genomförandet av målet med vattendirektivet. Så snart statusen hos minst en kvalitetsfaktor försämras med en klass, exempelvis från god till måttlig eller från måttlig till otillfredsställande, ska detta därför bedömas som försämring av statusen. 2018-09-17 Havs- och Vattenmyndigheten

Hydro-morfologiska kvalitetsfaktorer 2018-09-17 Kategori av kvalitetsfaktorer för vattendrag Hydro-morfologiska kvalitetsfaktorer Kvalitetsfaktorer Konnektivitet Morfologiskt tillstånd Hydrologisk regim Icke-försämring Parametrar under respektive kvalitetsfaktor Konnektivitet i sidled till närområde och svämplan Vattenfårans form Specifik flödesenergi Vattendragets planform Vattendragsfårans bottensubstrat Volymavvikelse Konnektivitet i uppströms och nedströmsriktning Död ved i vattendraget Flödets förändringstakt Strukturer i vattendrag Sämst styr Vattendragets kanter Vattenståndets förändringstakt Vattendragets närområde Sämst styr Vattendragets planform Genomsnitt av parametrar 2018-09-17 Havs- och Vattenmyndigheten

Försämring av status på kvalitetsfaktornivå 2018-09-17 Försämring av status på kvalitetsfaktornivå Biologi Statusklass Växt-plankton Kiselalger Fisk Fys.-Kem (Närings-ämnen, Försurning och SFÄ) Hymo (Konnektivitet, hydrologisk regim, morfologiskt tillstånd ... Total Status Hög X God Måttlig Otillfredsställande Dålig Ja! Nej! X X Ja! X Ja! X X Havs- och Vattenmyndigheten

Följder av domen vid tillståndsprövning 2018-09-17 Följder av domen vid tillståndsprövning Domen kan få stora konsekvenser. Sverige har hittills inte uppnått god ytvattenstatus och behöver därför vidta de åtgärder som behövs för att beslutade miljökvalitetsnormer ska följas. Hårdare krav. Svårigheter för vissa verksamheter. Ex. Gamleby reningsverk, MÖD, dom 2013-03-26 i mål M 6369- 12. 2018-09-17 Havs- och Vattenmyndigheten

Tillämpning vid tillståndsprövning 2018-09-17 Tillämpning vid tillståndsprövning Både god kemisk och god ekologisk status ska nås. Genom bl a tillståndsprövning. Svensk lagstiftning brister. Tillståndsmyndigheten får ta ställning. Tillämpning av 2 kap. 7 § MB i enlighet med domen? Direkt effekt? 2018-09-17 Havs- och Vattenmyndigheten

Undantag – inte en möjlighet för alla 2018-09-17 Undantag – inte en möjlighet för alla Bremendomen pekar på möjligheten till undantag, art 4.7 (4 kap 11 § vattenförvaltningsförordningen) Undantag för vattenförekomst kan medges där ny verksamhet eller åtgärd gör att god status inte nås eller försämring sker på grund av verksamhetens inverkan på en VFs (fysiska) karaktäristika, eller status försämras från hög till god. Undantag bara om en rad förutsättningar uppfylls, bl a att alla genomförbara åtgärder vidtas för att mildra de negativa konsekvenserna. Alla verksamheter kommer inte att omfattas. För att vara ändamålsenlig bör denna bedömning göras av tillståndsmyndigheten 2018-09-17 Havs- och Vattenmyndigheten

Undantag från god status 2018-09-17 Undantag från god status Tidsundantag (4 kap 9 § VFF) Mindre strängt krav (4 kap 10 § VFF) Undantag på grund av ny verksamhet (4 kap 11 § VFF) Kommissionen har ögonen på Sveriges tillämpning av undantag. Undantag enligt 4 kap 9 och 10 §§. Viktigt med bra spaning och att undantagen är väl analyserade och motiverade. Inte överklagningsbara beslut, normbeslut. 2018-09-17 Havs- och Vattenmyndigheten

Det svenska rättsliga genomförandet behöver ses över 2018-09-17 Det svenska rättsliga genomförandet behöver ses över Miljökvalitetsnormer med olika rättslig status, bara kemisk ytvattenstatus som kan leda till att verksamheter inte tillåts på grund av att mkn inte följs (2 kap 7 § 2 och 3 st MB) Behov av reglering för MKN vatten som säkerställer att även ekologisk status (och kemisk och kvantitativ grundvattenstatus) får en starkare rättsverkan. Ny stoppregel för MKN vatten? Vattenmyndigheten kan ta ställning till undantag för bl a ny verksamhet, inte domstolen. Ingen koppling mellan tillstånds- och undantagsprocessen. Undantag för ny verksamhet prövas av tillståndsmyndigheten? Kopplingen ÅP och tillståndsprövning/tillsyn kan behöva stärkas. 2018-09-17 Havs- och Vattenmyndigheten

2018-09-17 Domstolarna dömer… Rimliga åtgärder (Värö bruk) Egen direktivsbedömning - Dom 2015-09-25 i mål nr M 184- 15, MMD Östersund, fiskodling vid Mjältösundet (Norviks hamn- MÖD) 2018-09-17 Havs- och Vattenmyndigheten

…och lagstiftaren funderar 2018-09-17 …och lagstiftaren funderar …Vattenverksamhetsutredningen, Åtgärdsprogram för vatten, Bremendomen 2018-09-17 Havs- och Vattenmyndigheten

Tack för uppmärksamheten! 2018-09-17 Tack för uppmärksamheten! Frågor? 2018-09-17 Havs- och Vattenmyndigheten