Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

På gång hos Vattenmyndigheterna

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "På gång hos Vattenmyndigheterna"— Presentationens avskrift:

1 På gång hos Vattenmyndigheterna
Regeringsuppdrag för miljökvalitetsnormer Samråd för arbetsprogram Åtgärdsförslag för miljögifter Erica Hasslar

2 Regeringsuppdrag om översyn av undantag från miljökvalitetsnormer
Projektet har kick off 27 sept 2017 och pågår till 2019. BS kommer få uppdrag i alla distrikt. Arbetet ska ske i samverkan med sektorsmyndigheterna.

3 Bakgrund Översyn om det finns ytterligare vattenförekomster där 4 Kap. 3, 9 och 10 §§ i Vattenförvaltnings-förordningen (2004:660) kan tillämpas. Vad innebär det, vad handlar 3, 9 och 10 §§ om?

4 VFF 4 kap, 3 § om Kraftigt Modifierade Vatten (KMV)
3 § innebär att vatten som är väsentligt förändrade i sin fysiska karaktär (t.ex. form, flöde, konnektivitet) kan förklaras som KMV och därmed undgå kravet att återställas till naturliga förhållanden. En (av flera) viktiga förutsättningar för att tillämpa 3 § är att nyttan med verksamheten som påverkar vattnet är av allmänintresse och inte kan uppnås på annat sätt som är bättre för miljön. KMV är inget frikort från åtgärder: god ekologisk potential ska uppnås

5 VFF 4 kap, 9 § om att senarelägga krav
9 § innebär att tidsfrist kan ges för vissa vattenförekomster, d v s miljökvalitetsnormen ska nås men tiden för att nå dit förlängs. Viktiga förutsättningar för att tillämpa 9 § är att det är orimligt klara kraven i tid, av tekniska eller ekonomiska skäl att åtgärder som ger stegvis förbättring sker under tidsfristen, försämring ej tillåtet tidsfrist till 2021 eller 2027 eller ännu senare om det p g a naturliga förhållanden krävs längre återhämtningstid.

6 VFF 4 kap, 10 § om mindre strängt krav
10 § innebär att vattenförekomster kan få ett mindre strängt krav om det bedöms omöjligt, eller skulle medföra orimliga kostnader, att uppnå kraven. Viktiga förutsättningar för att tillämpa 10 § är att nyttan med verksamheten som påverkar vattnet inte kan nås på annat sätt som är bättre för miljön att alla möjliga åtgärder vidtas för att nå bästa möjliga vattenstatus att det inte riskerar att ske någon försämring mindre strängt krav är inget ”frikort” från åtgärder.

7 Sammanfattningsvis: Regeringen vill veta om det finns fler vattenförekomster än hittills som skulle kunna - förklaras som KMV (3 §) - få tidsfrist att uppnå kraven (9 §) - få mindre stränga krav (10 §) Med andra ord, VM ska besvara frågan: Har VM redan utnyttjat hela det utrymme lagen ger eller finns det förutsättningar att tillämpa 3, 9, 10 §§ i högre utsträckning? Projektet ska utreda påverkanskällor och skäl som tidigare inte tagits i beaktande (eller endast i liten utsträckning beaktats) vid tillämpning av 3, 9, 10 §§ (som t ex tätortsbebyggelse, sjöfart/hamnar, förorenade markområden, m m) ”Nya” påverkanskällor kommer att utredas som grund för tillämpning av 3, 9, 10 §§.

8 Samråd för Arbetsprogrammet

9 Bakgrund Varje sexårsperiod upprepas övervakning, statusbedömning, påverkansanalys och bedömning av ekonomiska förutsättningar och konsekvenser. Sedan tas beslut om en förvaltningsplan, ett åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för kommande period.

10 Arbetet har nu gått in i den tredje cykeln och i december 2021 ska beslut fattas om reviderade miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplan för nästa cykel. Samrådet om Arbetsprogram och tidplan är ett startskott för detta arbete.

11 Arbetsprogram med tidplan
Där beskrivs: De olika arbetsmomenten under förvaltningscykeln Vilka underlag som ska tas fram När och hur synpunkter kan lämnas När de formella besluten fattas Hur kommer synpunkter att tas om hand

12 Arbetsprogrammet visar
hur vattenförvaltningsarbetet genomförs vilka frågor som vi tycker bör prioriteras den närmaste tiden En möjlighet att påverka kommande årens arbete, innan förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer ska fastställas i slutet av 2021.

13 Samrådet Pågår mellan den 1 november 2017 och den 30 april 2018.
Riktar sig till alla som är intresserade och berörs av vattenmiljöfrågor. Dokumentet finns tillgängligt digitalt via Vattenmyndighetens webbplatser och kan även beställas direkt från Vattenmyndigheten. Under 20 sidor.

14 Samråd för Åtgärdsförslag för miljögifter

15 Upplägg samrådsprodukt
Åtgärdsprogram Inklusive texter (FP), övervakning, kartor, ekonomisk konsekvensanalys, MKB, föreskrifter MKN Reviderad statusklassificering koppar och zink, särskild rapport

16 Förslag till nya åtgärder
PFAS grundvatten PFOS ytvatten Dioxiner och dioxinlika föreningar Åtgärdsmyndigheter: Naturvårdsverket Kommunerna Boverket MSB Energimyndigheten

17 Reviderad statusklassificering koppar och zink
Reviderade bedömningsgrunder för Cu & Zn innebär att VM ska se över klassificering av status och miljökvalitetsnormer för dessa ämnen. Översynen har lett fram till ett förslag till reviderade miljökvalitetsnormer för ekologisk status i ett antal vattenförekomster som nu är föremål för samråd.

18 70 vattenförekomster har fått en förändrad klassificering med avseende på Cu som leder till en förändring i miljökvalitetsnormen. Motsvarande siffra för Zn är 193 vattenförekomster.

19 Erica Hasslar Erica.hasslar@lansstyrelsen.se 0611-34 92 52
Tack! Erica Hasslar


Ladda ner ppt "På gång hos Vattenmyndigheterna"

Liknande presentationer


Google-annonser