Uppmärksamhetssymbolen (UMS) i COSMIC R8.1

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
0HLR Maen Yousef.
Advertisements

Samordnad vårdplanering - SVPL Gemensam rutin för Västra Götaland
Samordnad vårdplanering och informationsöverföring Sörmland
Socialstyrelsen.se/patientsakerhet Fallstudie nr. 22 | Artikelnr | ISSN Patient tog sitt liv under vård på sjukhus En man med självmordstankar.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Inger Wejerfelt, SKL/Arkitekturledningen
Nationell patientöversikt
Beslut om liv och död har alltid varit en del av läkaryrket
Agenda Utbildning för verksamhetschef
Detta är en mall som kan ge stöd i arbetet med att ta fram vilka informationsmängder vårdgivaren ska ansluta.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
BHV PAPPERSJOURNAL TILL PMO Klicka på
BILD 1 Hipp hipp hurra, PS Kröyer 1888 ”…med patientens bästa för våra ögon…” En krage utan huvud i lövverket. Det tog 117 år för en värld att upptäcka.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Dokumentation av MEWS i Cosmic
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Slutbetänkande – Rätt information på rätt plats i rätt tid
NPÖ –användning i Örebro
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Registrera läkemedelsvarning
VIS Verksamhetens InformationsSystem. Vad är VIS?
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
Landstingets resurscentrum Dosdispenserade läkemedel via Pascal.
Ändra till startrubrik
Registrering av vårdkontakter och åtgärder i Primärvården Gunilla Siltberg Lindqvist, Margareta Högström, Utvecklingsavdelningsavdelning.
Nyheter Generellt och Patientadministration Siemens Medical Solutions.
SBAR för strukturerad kommunikation
Välkommen till visning av Cosmic R8.0
Linnea projektet 2014 Förändringsarbete i Palliativvård Björk Maria Carlsson Helena Liljegren Gunilla.
Följsamhet till riktlinjer Medicinsk vård - per avdelning Följsamhet till riktlinjer Medicinsk vård - per avdelning.
Palliativ vård och samordning
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Sv CAMBIO HEALTHCARE SYSTEMS Nya presentationsvyer i COSMIC Våddokumentation Kronologisk vy, vårdplansvy och sökordsbaserad vy
Miljödata ABwww.miljodata.seBG Besöksadress Ronnebygatan Karlskrona PG Org. Nr Adato - rehabverktyget.
Nuläge prestanda Tester som genomförts senaste veckan visar förbättringar. Patienter med mycket datainformation i patientöversikt, remisser och ”svar.
Dokumentation enligt HSL §2g Barns behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården om barnets förälder eller någon annan.
NPÖ Nationell patientöversikt Rev Utb.material stödanvändare Hösten 2016.
Landstingets resurscentrum COSMIC R8.1. Landstingets resurscentrum COSMIC R8.1  Uppgradering av Cosmic planeras att ske under oktober 2016  Uppgraderingen.
173 dagar kvar ….. Nummer 4 vecka
PROCESS GENOMFÖRANDEPLAN
Solveig Landquist Projektledare COSMIC R8.1 COSMIC R8.1.
Aktuellt COSMIC R dagar kvar…
Webbutbildning i allmän palliativ vård
VIS Verksamhetens InformationsSystem
Cosmic R8.1 i primärvården
Uppmärksamhetssignal
Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 14 vecka
Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 15 vecka
Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 16 vecka
Dokumentera levnadsvanor i Cosmic
COSMIC R8.1 – ”Andra vågen”
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Uppmärksamhetssignal
Dokumentera levnadsvanor i Cosmic
CD (Care Documentation) 1 i COSMIC
Adato - rehabverktyget
Patientsäker vårddokumentation
BViS Beslutsstöd för Vård i Skaraborg
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
Uppmärksamhetssymbolen
Lokala rutiner Exempel September 2010.
Dokumentera rätt i vården
Så här dokumenteras Hälsosamtal i COSMIC.
Fysisk aktivitet i COSMIC
Så här dokumenteras Alkohol i COSMIC
MedControl Instruktion för ärendeansvarig
Behandlingsbegränsningar i vården
Nyheter Melior 219 SP 1 patch 200
Presentationens avskrift:

Uppmärksamhetssymbolen (UMS) i COSMIC R8.1 Varningsinformation är uppmärksamhetsinformation som gäller överkänslighet, tillstånd och behandlingar som, om de inte är kända för hälso- och sjukvårdspersonalen, medför allvarligt hot mot patientens liv eller hälsa. En ny nationell symbol, samlar all information gällande Varning, Observanda och Smitta. Varje del av symbolen innehåller specifik information. Information visas när användare håller muspekaren över symbolen – symbolen kan uppdateras via högerklick och ny dokumentation kan registreras. Alla läkare lägger upp information i UMS, men även sjuksköterskor om de är säkra på informationen. Läkarsekreterare kommer inte att kunna lägga upp information. Ingen färgmarkering betyder att ingen information finns registrerad

UMS i COSMIC R8.1 Ostrukturerad information Befintliga registreringar från Varning, Observanda, Smitta förs över till UMS vid uppgraderingen till R8.1 och får en röd flagga, som indikerar att uppgifterna importerats från tidigare version och måste gås igenom och vid behov flyttas eller tas bort. Viktigt att ta hand om skyndsamt, då informationen inte visas i NPÖ eller hjälper till med varning vid Läkemedelsförskrivning. (Varning med ATC-kod i 8.0 läggs automatiskt upp i utropstecknet, den strukturerade delen för information om överkänslighet) Det går inte att föra in ny information i denna delen Det är en gemensam uppgift för alla de som kan lägga upp ny varning (alla läkare + vissa sjuksköterskor) Denna UMS-delen ska tömmas helt efter flytt av information

UMS i COSMIC R8.1 Överkänslighet Används för läkemedelsöverkänslighet. Allvarlighetsgrad och visshetsgrad dokumenteras Ju högre allvarlighetsgrad desto mer färgmarkeras symbolen Allergen Används endast för livshotande reaktioner (finns inte många) Dokumenteras i övriga fall i Gemensamma dokument Basinformation – som tidigare vid sökordet Födoämnesöverkänslighet

UMS i COSMIC R8.1 Behandling och tillstånd Här dokumenteras info, som om de inte är kända för hälso- och sjukvårdspersonal, medför allvarligt hot mot patientens liv eller hälsa Till exempel: Information om pacemaker, dialys, strålbehandling, cytostatika, transplantation, implantat, ICD, Dialysfistel, PEG, CVK, subkutan venport (port-a cath) etc. Om relevant, dokumenteras vem som ansvarar för bedömningar vid behov Socialstyrelsens kommande riktlinje kommer att förtydliga dokumentation gällande Behandling och tillstånd

UMS i COSMIC R8.1 Smitta Här dokumenteras t ex blodsmitta och förekomst av smittsamma tarmbakterier

UMS i COSMIC R8.1 Vårdrutinavvikelse Här anges om avvikelse mot rutin måste/bör göras. Kompletterande information anges i kommentarsfältet Beslut som finns om att inte utföra hjärt-lungräddning registreras här liksom beslut som finns om att avsluta livsuppehållande behandling Motivet för beslut ska finnas dokumenterat i patientjournalen i Gemensamma dokument / Basinformation / Behandlingsbegränsning och -strategi, länk till denna anteckning skapas i UMS Förskrivningsrestriktioner dokumenteras också här liksom om patienten ska hänvisas till en specifik vårdenhet Dokumentation sker också här om patienten ingår i en läkemedelsstudie eller annan studie Hotbild mot patient och mot personal dokumenteras i stället i journal