Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 14 vecka 41 2017.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 14 vecka 41 2017."— Presentationens avskrift:

1 Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 14 vecka

2 Innehåll i detta nummer
Lägesrapport Status: Läkemedelsmigrering E-kurs: Läkemedelsmigrering och överföring Ny funktionalitet vid Migrering av läkemedel Var hittar jag information om R8.1? Support R8.1 Vårddokumentation - Ny presentationsvy för VP-vårdåtagande/vårdplan Längd och Kroppsvikt i Tillväxtkurvan Läkemedel – Ändring av hur sökresultatet presenteras för mallar i Ny-fliken Utskrifter Utdatarapporter COSMIC Starta om datorn Läkemedel - Överföring av läkemedel - Godkänna läkemedelslista Uppmärksamhetssignalen Information till patienter Kända fel i R8.1 BIRTH Lägesrapport R8.1 Utbildning R8.1 Information R8.1 Tips & hjälp R8.1 Kända fel

3 Lägesrapport Lägesrapport R8.1
Efter drygt en vecka är läget fortsatt stabilt. Antalet ärenden till den centrala supporten minskar dag för dag. Det rapporteras in mindre allvarliga fel som nu kommer att rättas kontinuerligt. Det finns datorer där installationen av R8.1 inte blivit fullständig. I dessa fall ta kontakt med din IT-samordnare. Inga prestandaproblem har rapporterats. EPJ har besökt olika verksamheter, många användare är positiva. Ett vanligt förekommande problem i verksamheterna är att läkare glömmer att godkänna läkemedelslistan för administrering. Enstaka användare säger sig inte ha genomfört utbildning. Det är viktigt att utbildningen genomförs, både av befintlig och nyanställd personal. Överföringen av läkemedel tar tid, men det är viktigt att det görs. Ann Walkendorff

4 Status Läkemedelsmigrering
Lägesrapport R8.1 Status Läkemedelsmigrering Antalet överförda/utsatta ordinationer sedan driftstart av R8.1 den 1 oktober. Ann Walkendorff

5 E-kurs: Läkemedelsmigrering och överföring
Utbildning R8.1 E-kursen Läkemedelsmigrering och överföring är sen måndag 9 okt utbytt till en ny version där ny funktionalitet kring bl a Ordinationsorsak och Patientinstruktion finns med. Detta medför att de användare som är anvisade att genomföra kursen Läkemedelsmigrering och överföring nu fått den nya versionen i status Inte påbörjad under Min utbildning. Användare som genomfört kursen innan 9 okt, kan välja att repetera den nya kursen vid behov. Uppgift om tidigare genomförande av den ”gamla” kursen finns dock kvar i uppföljningsrapporten. Användare som genomför kursen efter 9 okt kommer framöver att visas i en ny kursstapel i uppföljningsrapporten.

6 Ny funktionalitet vid Migrering av läkemedel
Utbildning R8.1 Ny funktionalitet vid Migrering av läkemedel Vid migrering av läkemedel från Cosmic R8.0 till Cosmic R8.1 finns två alternativ: Överföra eller Överföra med mall. Om alternativet Överföra väljs, ger systemet nu ett förslag till text i fältet Ordinationsorsak i R8.1. Förslaget kommer från fältet/texten Patientinstruktion i den tidigare ordinationen, då detta fält oftast innehåller ändamålet med behandlingen. Eftersom fältet Patientinstruktion kan innehålla fler tecken (300) än fältet Ordinationsorsak kommer texter över 50 tecken att förkortas. I de fall ordet ”mot” finns i texten, förs 50 tecken från och med detta ord över till fältet Ordinationsorsak. I de fall ordet ”mot” inte ingår i texten kommer de första 50 tecknen att föras över till fältet Ordinationsorsak.   Om alternativet Överföra med mall väljs, kommer mallen helt att styra ifyllandet av Ordinationsorsak. Eventuell text i fältet Patientinstruktion från den tidigare ordinationen kommer då inte föras över till fältet Ordinationsorsak i den nya överförda ordinationen.

7 Var hittar jag information om R8.1?
COSMICs hemsida på Navet/Extranätet innehåller bl a: Info om ev driftstörningar Kända fel Centrala beslut, riktlinjer & rutiner Frågor & Svar Manualer/lathundar Aktuellt R8.1 med senaste nytt skickas ut varje vecka. Tidigare nummer finns publicerade på COSMICs hemsida.

8 Information R8.1 Support R8.1 Sök information på COSMICs hemsida på Navet alternativt Extranätet – Driftinformation, Frågor & svar, Kända fel m.m Använd COSMIC eLearning för hjälp kring funktionalitet. Kontakta din superanvändare för hjälp. Kontakta din Vårdsystemssamordnare. Elektronisk patientjournal (EPJ) har förstärkt support även under v.41. Konsulter från Cambio finns på plats på EPJ.

9 Vårddokumentation - Ny presentationsvy för VP-vårdåtagande/vårdplan
Information R8.1 Vårddokumentation - Ny presentationsvy för VP-vårdåtagande/vårdplan Fr o m måndag 9/10 har den nya presentationsvyn för VP-vårdåtaganden i COSMIC R8.1 börjat läggas till i journalvyträdet för alla verksamheter. Arbetet beräknas ta 1-2 dagar. Den nya vyn innebär både utseendemässiga och funktionella nyheter.

10 Längd och Kroppsvikt i Tillväxtkurvan
Information R8.1 Längd och Kroppsvikt i Tillväxtkurvan Tillväxtkurvan är en visningsvy för mätvärden i journalen. Tillväxtkurvan består av en tabell olika mätningarna samt en möjlighet att visa kurvor för barn upp till 18 år. Mätvärden visas endast i tillväxtkurvan om man skrivit in mätvärden på sökorden för längd och vikt/kroppsvikt i en journalmall eller journaltabell. Längd och vikt visas inte i tillväxtkurvan om man angett mätvärdena i BMI-sökordet. Längd och vikt visas inte i tillväxtkurvan om man angett värdena i Patientöversikten/Analysytan.

11 Information R8.1 Läkemedel - Ändring av hur sökresultatet presenteras för mallar i Ny-fliken Från och med tisdag 10 oktober ändras kolumnordningen vid sökningar i Ny-fliken i läkemedelsmodulen. Mallnamnet kommer nu att hamna i fokus, eftersom viktig information i mallnamnet behöver synas tydligare. Exempel: Efter – mallnamnet till vänster med bred kolumn

12 Information R8.1 Utskrifter Det har varit en hel del utskriftsrelaterade problem efter uppgraderingen till Cosmic 8.1. Merparten av dessa har lösts efter antingen ominstallation av Cosmic, redigering av utskriftsrapporter eller ändrade skrivarinställningar. Fortfarande kvarstår en del utredningsarbete, framför allt med olika typer av kvittoutskrifter. Problemen med patientetiketter, labetiketter och patientarmband verkar i stort sett vara lösta.   Inställning av färgutskrift eller enkelsidig/dubbelsidig utskrift måste fortsatt göras på datorns skrivarinställning.

13 Utdatarapporter COSMIC
Information R8.1 Utdatarapporter COSMIC En stor prioritering under föregående vecka har varit att se till att befintlig Smittspårningslösning som funnits i Regionen i ett antal år, även fungerar efter R81 införandet. Hela lösningen (från databas-jobb till Business Objects rapporter) har byggts om och flyttats, eftersom den baseras på den tidigare ”Smitta-knappen” som nu ersatts av Uppmärksamhetssignalen (UMS). Manuellt arbete att omsignera dessa migrerade smittor i Cosmic startar denna vecka i Vårdhygiens regi. Vidare testning kommer att fortgå de närmsta veckorna för att säkerställa att allt blir rätt. Ett annat prioriterat uppdrag har varit att få till en automatiserad överföring av barnvaccinationer från Cosmic till Folkhälsomyndighetens vaccinationsregister då överföringen från BASTA kommer att stängas senast till årsskiftet. Arbetet har gått bra och tester med data från drift kommer att göras under denna vecka. Även i det uppdraget kommer fortsatta tester och anpassningar att göras de närmsta veckorna för att få till en bra lösning.

14 Starta om datorn Viktigt att starta om datorn en gång om dagen!
Tips & hjälp R8.1 Viktigt att starta om datorn en gång om dagen! Detta för att undvika t ex minnesproblematik, avsaknad av senaste uppdateringar osv. Detta gäller inte bara i samband med uppgraderingen till R8.1, utan alltid. Ann Walkendorff

15 LÄKEMEDEL - Överföring av läkemedel
Tips & hjälp R8.1 LÄKEMEDEL - Överföring av läkemedel Rutin för överföring av läkemedel som beskriver roller och ansvar finns på COSMICs hemsida samt i DocPlus: Överföring av läkemedel vid uppgradering av Cosmic till version R8.1

16 LÄKEMEDEL - Godkänna läkemedelslista
Tips & hjälp R8.1 LÄKEMEDEL - Godkänna läkemedelslista Kom ihåg att efter överföring av läkemedel är det viktigt att läkaren även godkänner läkemedelslistan, via knappen Annars tvingas sjuksköterskan ange en kommentar för varje läkemedel och utdelning.

17 Uppmärksamhetssignalen - Ta hand om överförd uppmärksamhetsinformation
Tips & hjälp R8.1 Uppmärksamhetssignalen - Ta hand om överförd uppmärksamhetsinformation Alla Varningar, observandum och smitta är nu överförd till den nya Uppmärksamhetssignalen. Det är viktigt att patientens uppmärksamhetsinformation tas om hand genom att flytta ostrukturerad information. Även överförd överkänslighet mot läkemedel (ATC-kod) behöver omsigneras/tas om hand. Smitta som överförts kommer tas om hand av särskild utsedd personal. Det finns centrala riktlinjer och beslut kring vem som gör vad: Överföring av Uppmärksamhetsinformation (UMS) vid uppgradering till R8.1 Beslut avseende behörigheter, utskrifter och migrering för Uppmärksamhetssignalen (UMS) i Cosmic R8.1 Kundgemensamma riktlinjer för dokumentation i Uppmärksamhetssignalen i COSMIC Instruktioner för dokumentation i Uppmärksamhetssignalen i COSMIC

18 Information till patienter
Tips & hjälp R8.1 Information till patienter Centralt framtaget informationsmaterial riktat till patienterna: Anslag Väntrum Budskap till Väntrums-tv Muntligt budskap till patienter Tillfälligt meddelande till 1177.se samt regionuppsala.se Finns på COSMICs hemsida på Navet/Extra nätet.

19 Kända fel Kända fel i R8.1 Lista över Kända fel finns publicerad på COSMIC hemsida och uppdateras kontinuerligt. Om du uppmärksammar ett fel i R8.1, kolla gärna listan över Kända fel på COSMICs hemsida, innan du anmäler.

20 LÄKEMEDEL - Funktionen Pausa en ordination har allvarliga brister!
Kända fel LÄKEMEDEL - Funktionen Pausa en ordination har allvarliga brister! Det har uppmärksammats flera felaktigheter och följdfel när man använder funktionen Pausa en ordination. Av den anledningen ska funktionen INTE användas förrän den är rättad. Använd i stället funktionen Kryssa doser genom att markera dosen, högerklicka och välj Kryssa. Man kan tyvärr bara kryssa en dos i taget. Information om när funktionen Pausa är rättad läggs upp på COSMICs sida på Navet. I dagsläget finns ingen prognos.

21 LÄKEMEDEL - Söka ordinationsmallar
Kända fel LÄKEMEDEL - Söka ordinationsmallar Felaktigt sökurval kan visas när användare gör sökningar i Ny-fliken. Var observant när du söker Ordinationsmallar. Om du inte hittar mallen du letar efter, välj istället att söka på Alla enheter. För användare på barnenheter har defaultinställningen p.g.a. ovan tillfälligt ändrats till Akademiska Barnsjukhuset istället för Enheten där patienten vårdas.

22 BIRTH Kända fel Växling mellan Partogram och läkemedelsmodulen
Känt fel: Det går bara att gå in i Läkemedelsmodulen från Partogram en gång. Efter det går det inte att växla mellan fönstren Partogram och Läkemedel. Workaround: Fönstret Läkemedel måste aktivt stängas ner när man lämnar det för att gå tillbaka till Partogrammet. Därefter kan man åter gå till Läkemedel via Partogrammet. Felet är anmält till leverantör. Rättning kommer. Lägga till journalanteckning och en kommentar via högerklick i Partogram Känt fel: Det går inte att lägga till en journalanteckning och en kommentar till en registrering från Partogrammet via högerklick. Workaround: Välj Ny registrering, välj/bocka i aktuellt sökord du vill registrera på, tex Förlossningsställning. Klicka på pilen i värderutan. Fyll i starttid. Bocka i Lägg till journalanteckning. Signera. Felet är anmält till leverantör. Rättning kommer. Inhämtning av läkemedel till journaltabell MHV Känt fel: Styrkan på läkemedel som hämtas in till journaltabellen MHV visas inte som i R8.O. Nu visas endast läkemedlets namn och dos. Workaround: För kontroll av styrkan på läkemedel hänvisas till Läkemedelslistan. Felet är anmält till leverantör.


Ladda ner ppt "Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 14 vecka 41 2017."

Liknande presentationer


Google-annonser