Planeringsunderlag för klimatanpassning och klimat- och energi

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Samborådet Emina Redzematovic. Samborådet 2. Coach/vägledare kartläggning Motivationssamtal Bedömning Upprättande av handlingsplan Planera insats Följa.
Advertisements

Uppgradering av Cosmic april planerar vi att uppgradera till en ny version av Cosmic, som kommer att ge oss många nya möjligheter. Samtidigt är.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Sveriges geografi Det svenska kulturarvet. Geografi Göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska.
Hållbarhetsindex En kort presentation av hållbarhetsindex och resultatet 2015.
Färdiga e-tjänster för att effektivisera er hantering kring ENSAMKOMMANDE BARN Under 2015 kom ensamkommande barn och unga till Sverige för att söka.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Detta är miljömåltider
Hur ser den nationella riskbilden ut idag och i framtiden
Detaljplan för särskilt boende
Återkoppling från Socialstyrelsens workshop 27/
- Vad är ett fiskevårdsområde?
Utbildningsförvaltningen
Förslag till upplägg (denna sida behöver inte vara med sen)
Religion - vad är det?.
Avdelningen för vård och omsorg
Policy, riktlinjer, handlingsplan för resor och fordon i tjänsten 2014
En plattform för samhällsekonomisk analys
Mötet kommer att spelas in med ljud
Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Riktlinjer för betygssättning
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
Process för verksamhetsplan - Miljösamverkan
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Samhällskunskap i gymnasieskolan
Tidiga dialoger kan öka bostadsbyggandet
Att långsiktigt säkra konkurrenskraften genom att samverka
Svenska i gymnasieskolan
Miljömålen i samhällsplaneringen
Fysiskt tvång - fasthållningar
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Kartkontroll och godkänd karta
Ett schyst arbetsliv med mångfald och likabehandling
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Hur mycket använder ungdomarna olika beroendeframkallande ämnen i Helsingborg, Skåne, Sverige & Europa? Arbetsmaterial med diskussionsfrågor i klassrummet,
Riksrevisionen Årlig Revision
9...
Användning av EU-fonder för klimatanpassning
Åtgärdswebben.
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Gränsöverskridande Prehospital Samverkansutbildning November 2006
Nationell tillsyn 2017 Samverkan när det gäller multisjuka äldre – Rapport: Samverkan för mulitsjuka äldres välbefinnande (maj 2018). Patientsäkerheten.
Nu ökar vi takten för att nå miljömålen
Ett förändrat klimat och klimateffekter
Ett samarbete mellan biologi, BILD och idrott och hälsa
Branschrådet för spårväg och tunnelbana den 17 maj 2018
Kompetensförsörjnings-processen
Ny vision VARFÖR HAR VI EN VISION?
Procapita Vård- och omsorg Avvikelser
Styrkor Svagheter Möjligheter Risker/Hot SWOT
Boverkets arbete med kulturarv och klimat
Bedömning för lärande 31/10
Ett förändrat klimat och klimateffekter
Välkommen på livsmedelsseminarium
Åtgärdsvalsstudie - Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö SL Riggert Anderson.
Utredningen om ekologisk kompensation
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Jenny Henriksson Hushållningssällskapet
Möjligheter till finansiering?
Varför behövs en ny version av MIS Sak 2.0
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Nämndernas/styrelsernas utvärdering av arbetet med budget 2005
Livsmedelsverkets syn på livsmedelskontrollen i Sverige Helena Storbjörk Windahl Avdelningschef Styrning och uppföljning.
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Bakgrund Sedan 2018 har staden ett program för en jämlik stad som sträcker sig fram till Programmet har en bred politisk förankring.
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Samordningswebbinarier om Skapande skola
Presentationens avskrift:

Planeringsunderlag för klimatanpassning och klimat- och energi

Planeringsunderlag avseende klimatfrågor 23. Länsstyrelserna ska utarbeta ett fördjupat planeringsunderlag tillgrund för kommunernas fysiska planering i syfte att dels begränsa klimatpåverkan, dels förebygga och på andra sätt hantera de risker som följer med ett förändrat klimat. I uppdraget ingår att belysa hur gröninfrastruktur kan utnyttjas för att minska sådana risker. Planeringsunderlaget ska lämnas till respektive kommun i länet och till Boverket senast den 31 oktober 2016.

Planeringsunderlag eller vägledning? Planeringsunderlag – redovisar förhållanden som är viktiga för fysisk planering. Vägledningar – information om hur planering ska gå till. Länsstyrelsen jobbar både med planeringsunderlag och med vägledningar. Planeringsunderlag ska peka ut ett geografiskt avgränsat område där vissa förutsättningar gäller. Det behöver inte ligga en analys bakom ett planeringsunderlag. En vägledning kan mer ge stöd för hur man kan planera för vissa typområden. För en vägledning kan det ligga en analys bakom där man har sammanvägt olika faktorer och kommit fram till hur planering i ett visst typ av område kan gå till och vad som är lämpligast. Ibland är det svårt att skilja på dessa två, då de kan gå in i varandra. En karta som oftast är ett planeringsunderlag kan ha en analys bakom sig där vissa saker är utvalda att visas eller förstärkas. Samma som en vägledning kan vara ren fakta och statistik som måste tas hänsyn till i den fysiska planeringen.

>>>>>>>Exempel planeringsunderlag 2,5m (rh00)= 3,03m (rh2000) 2,0m (rh00)= 2,53m (rh2000)

Vägledningar<<<<<<<< Denna redovisar hur planeringen kan gå till för att uppnå ett visst mål.

Checklista för klimatanpassning i fysisk planering Ska användas av planhandläggare när de bedömer att den är relevant. Utgår från 4 olika klimatteman: varmare temperaturer, ökad nederbörd, stigande hav/vattendrag, ras- skred och erosion. Svarar på om en viss faktor är med, inte kvalitén. NYHET! Denna är mer av typen vägledning. Är en vägledning för att uppmärksamma planeraren på vilka faktorer som är viktiga för att skapa klimatanpassad samhälle. Togs från början fram med utgångspunkten att den ska hjälpa våra egna planhandläggare i granskningen av ÖP och DP för att se om dessa har tagit med ett klimatanpassningsperspektiv.. Men kan användas lika bra av den som tar fram en plan.

Översiktsplan Checka mot listan om det är en frågeställning som bör ställas i planen. I antecknignar kan man skriva in hur man ser på det och varför det tas med. Olika kolumner: frågeställningen, varför är det viktigt, en laghänvisning för att se var du kan hitta stöd för detta i lagen/ eller krav eller möjlighet Sedan en ”antecknignar till yttrandet” men kan lika gärna vara anteckningar till ”planen.”

Detaljplan

Diskutera i grupper och skriv ner på arken! Saknar du någon typ av underlag inom klimatanpassning eller klimat- och energi? Har du förslag till en bättre utformning på ett planeringsunderlag än de som finns på listan? Vilken detaljeringsnivå är mest behjälplig?

Kontaktinformation: Karin von Sydow e-post: karin. von Kontaktinformation: Karin von Sydow e-post: karin.von.sydow@lansstyrelsen.se www.lansstyrelsen.se/stockholm