Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Riksrevisionen Årlig Revision

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Riksrevisionen Årlig Revision"— Presentationens avskrift:

1 Riksrevisionen Årlig Revision
HfR Tammsvik november 2010 Carin Rytoft Drangel

2 Revisionsrapport till samtliga UH 2009
Redovisar prestationsvolymer för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå relativt utförligt. Prestationer i form av forskning och lärosätenas samverkan med det omgivande samhället är knapphändigt. Kostnader för utbildning på olika nivåer har utvecklats saknas nästan helt. Rekommendation: Utveckla och anpassa redovisningen vad gäller verksamhetens prestationer och kostnader så att årsredovisningen i framtiden ger en bättre bild av uppnådda resultat och resursanvändning inom högskolan.

3 Hur går det 2010? Förändringar i regleringsbrevet
Vi har inte sett några genomarbetade utkast än Tendens senaste månaden: Definiera de prestationer som högskolan själv anser är särskilt viktiga för högskolan att redovisa. Beräkning av kostnaderna för dessa prestationer i det fall det är möjligt eller förklaring till varför det inte är möjligt Högskolestyrelsen bör vara inblandad i beslutet om vad som skall tas fram Finns det flera tendenser? Vet ej!

4 Uppdaterad revisionsmetodik
Uppdaterad internationell standard Betonar tvåvägskommunikation med ledningen Fellista Intygande från rektor i samband med att granskningen avslutas Rektors bedömning av fellistan Tillgång till relevant personal och information Misstänkta eller identifierade oegentligheter Närståendeförhållanden Bristande regelefterlevnad

5 Tidplan Rektor behöver ta del av fellista samt lämna intygande från ledningen till Riksrevisionen inför revisionsberättelsen. Rektor behöver finnas tillgänglig för underskriften. Riksrevisionen behöver vara klara med granskningen ca en vecka innan slutligt datum för revisionsberättelsen. Diskutera tidplanen med era revisorer. Uppdragsbrev/överenskommelse Mötestidpunkter

6 Hur kan fellistan se ut?

7 Frågor: Skall myndigheten fylla i en massa text i intygandet? Nej. Rektor skall intyga att revisorn har fått relevant information. Den mesta informationen är lämplig att lämna muntligt t ex om oegentligheter. Har intyget något stöd i lag? Nej. Intygandet rör endast relationen revisor –myndighet och är en del av den internationella revisionsmetodiken. Vad är ett oväsentligt fel? Ett fel som är så litet att revisorn inte tar med det i sammanställningen över funna fel. Revisorn använder en mall för att beräkna en gräns för det oväsentliga felet.

8 Frågor: Skall myndigheten berätta om samtliga regelöverträdelser? Nej det räcker med de regler som påverkar årsredovisningen. Vad menas med närstående organisationer? Andra myndigheter räknas inte med i närstående organisationer. Det kan vara dotterbolag, stiftelser, föreningar som myndigheten har ägarandelar i eller på något annat sätt är involverade med. Revisorn behöver ha kännedom om organisationerna för att kunna bedöma riskerna i mellanhavanden med dessa organisationer. Vad händer om rektor inte skriver under intygandet? Det leder till mera granskning och högre revisionsarvode eftersom revisorn enligt revisionsmetodiken måste analysera vilken effekt det får på trovärdigheten i övrigt.


Ladda ner ppt "Riksrevisionen Årlig Revision"

Liknande presentationer


Google-annonser