Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Livsmedelsverkets syn på livsmedelskontrollen i Sverige Helena Storbjörk Windahl Avdelningschef Styrning och uppföljning.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Livsmedelsverkets syn på livsmedelskontrollen i Sverige Helena Storbjörk Windahl Avdelningschef Styrning och uppföljning."— Presentationens avskrift:

1 Livsmedelsverkets syn på livsmedelskontrollen i Sverige Helena Storbjörk Windahl Avdelningschef Styrning och uppföljning

2 ”Det finns behov av ett fortsatt utvecklingsarbete och samordning av den offentliga kontrollen av företag i livsmedelskedjan. Den offentliga kontrollen bör vara likvärdig i hela landet och präglas av hög kompetens. Kontrollen bör, så långt som möjligt, vara samordnad och innebära en så liten störning i den ordinarie verksamheten för företagaren som möjligt. En god kunskapsnivå och ett gott informationsutbyte bör främjas för att skapa ett förtroendefullt klimat mellan kontrollmyndigheter och de som är föremål för kontrollen.” Livsmedelsstrategin – Om Livsmedelskontrollen.

3 Livsmedelskontrollen är den enda oberoende granskaren av hur företagen följer lagstiftningen för att
Konsumenter ska få säkra livsmedel Konsumenter inte ska bli lurade

4 Professionell livsmedelskontroll gynnar inte bara konsumenter utan skapar mervärde för företag.
God kontrollsed

5 Sveriges livsmedelskontroll
Länsstyrelser Livsmedelsverket Kommuner

6 Läget i livsmedelskontrollen – liknande utmaningar för alla!
Fortfarande många kontrollmyndigheter som inte genomför kontrolluppdraget tillfredsställande Stora skillnader i likvärdighet – avgifter och bedömningar Svårigheter att rekrytera kompetenta inspektörer/veterinärer – gemensam utbildning för livsmedelsinspektörer saknas och för få utbildas Nyheter såsom ny riskklassningsmodell, ny kontrollförordning och eventuell efterhandsdebitering ställer krav på kontrollen Digitaliseringsfrågan aktuell, men spretar – många myndigheter arbetar med frågan. Samordning behövs!

7 Varför är det så svårt att skapa likvärdighet i kontrollen?
Sedan 1970 har 25 statliga utredningar gjorts om livsmedelskontrollen. Samtliga utredningar har konstaterat att det finns brister i det sätt som livsmedelskontrollen i Sverige är organiserad främst beroende på det stora antal myndigheter som är inblandade.

8 Samarbete Genom att samarbeta kan vi skapa en livsmedelskontroll med hög kompetens som är professionell och likvärdig – en kontroll som utvecklas och håller en hög standard. En kontroll som ger mervärde för alla.

9 Livsmedelsverkets pågående utvecklingsarbete för kontrollen
Ökad likvärdighet: Ny riskklassningsmodell Vägledning avvikelsehantering Operativa mål (nya ) Utveckling av stödet till kontrollen Utbildning och samordning: God kontrollsed Utbildningar Fusk Nationell kontrollplanering i primärproduktion Ny kontrollförordning – möjlighet till ”nystart” Digitalisering av livsmedelskontrollen Tillsammans

10 Hur kan ni bidra?

11 Det finns bara fördelar med att jobba ihop – man kan ha gemensamma anställningar, dela kompetenser, hjälpa varandra med interna revisioner, dela med sig av bra arbetssätt…

12 Tillsammans blir vi bättre.


Ladda ner ppt "Livsmedelsverkets syn på livsmedelskontrollen i Sverige Helena Storbjörk Windahl Avdelningschef Styrning och uppföljning."

Liknande presentationer


Google-annonser