Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Möjligheter till finansiering?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Möjligheter till finansiering?"— Presentationens avskrift:

1 Möjligheter till finansiering?

2 Möjliga bidrag Åtgärdssamordnare (ansöks hos Havs- och vattenmyndigheten) LOVA (Länsstyrelsen) Landstingets hållbarhetsbidrag (Stockholms läns landsting) Bidrag för grönare städer (Boverket) Åtgärdssamordnare: Uppstart. Identifiera åtgärder. Samordning. LOVA och Bidrag för Grönare städer. Mer ”spaden i backen” – steg 2? LOVA samt Åtgärdssamordnare – huvudinriktning övergödning.

3 Åtgärdssamordnare - utlysning och pressmeddelande idag
Del av regeringens satsning för att minska övergödningen Ska bidra till att nå miljökvalitetsnormerna för vatten Pilotområden där kostnadseffektiva åtgärder ska identifieras, planeras och genomföras – medel för anställa åtgärdssamordnare Arbetet ska involvera flera olika aktörer i ett avrinningsområde/ delavrinningsområde. 1-3 år

4 Åtgärdssamordnarna ska arbeta mot följande mål:
genomföra fler åtgärder mot övergödning där rätt åtgärd placeras på rätt plats identifiera kostnadseffektiva åtgärder mot övergödning som orsakar minsta möjliga negativa påverkan på jordbrukets produktion identifiera hur åtgärdsplanering kan stärkas och vad som behövs för att fler åtgärder mot övergödning ska genomföras identifiera incitament och styrmedel för att stärka åtgärdsarbetet utifrån lokala förutsättningar identifiera vilka stöd och underlag som behövs för åtgärdssamordning mot övergödning inom avrinningsområdet bygga nätverk i avrinningsområdet för att engagera lokala aktörer i åtgärdsarbetet, främja diskussioner och ta tillvara lokal kunskap samverka med Greppa Näringens enskilda rådgivning om övergödning bör ske där det är möjligt aktivt deltagande i det nationella nätverk som kommer att utvecklas för åtgärdssamordnare.

5 Urvalskriterier Vi söker kustnära områden såväl som områden i inlandet. Markanvändning och produktionstyp - tyngdpunkten förväntas ligga på avrinningsområden i produktionsintensiva lantbruksområden men även andra typer av markanvändning kan tänkas där det finns stora åtgärdsbehov, exempelvis enskilda avlopp, hästhållning eller andra lokala påverkanskällor Organisationsformer - vi ser gärna en variation av organisationsformer, förutom länsstyrelser och kommuner så ser vi gärna andra typer av organisationer, som ideella föreningar, som huvudmän. Det är viktigt för oss att se vilka styrmedel och drivkrafter som är viktiga i det lokala åtgärdsarbetet. Vi prioriterar därför projekt med ett sådant fokus. Vi strävar efter att spegla olika typer av frågor som behöver samordning så att pilotområdena med tiden ska kunna ta fram en verktygslåda för hur man kan lösa olika typer av samordning och samfinansiering av åtgärder. Projektet kan med fördel kopplas till tidigare eller pågående relevant arbete ”Vi ser det som extra viktigt att säkerställa en variation och diversitet”

6 LOVA – nytt från 2018 Stockholms län + 2 miljoner att fördela
Öppnat upp för fler åtgärder och högre andel bidrag (ex interngödning, t.ex 90%) Stockholms län fortsatt översökt Prioriterar åtgärder Ideella föreningar. Högst 50% till personalkostnader. ”Länen ska bedöma rimlig kostnad”

7 Hållbarhetsbidrag Max 50% av projektets totala kostnader

8 Bidrag för grönare städer
Bidrag för grönare städer kan sökas av kommuner för åtgärder som ökar eller utvecklar stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer. Kan endast ges till kommuner Max 50% av kostnaderna


Ladda ner ppt "Möjligheter till finansiering?"

Liknande presentationer


Google-annonser