Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?"— Presentationens avskrift:

1 Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Det sociala djuret Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?

2 Vad är sociologi? Sociologi är ämnet som studerar människans sociala liv och samhällets utformning. Utgångspunkten är att samhället inte kan finnas utan människor och att människan inte kan finnas utan ett samhälle.

3 Påverkan! Samhället påverkar människan, men människan påverkar också samhället. Människan påverkas starkt av de sociala sammanhang hon vuxit upp i och de hon är med i. Det innebär att vi har väldigt olika villkor för våra liv. Samhället förändras ständigt, vissa området väldigt snabbt och andra långsamt.

4 Sociologin - en undersökande vetenskap
Sociologin undersöker vad som finns bakom välkända fenomen. Varför människor att gå upp och gå till jobbet, trots att de är trötta? Varför väljer människor att sätta sig på ett speciellt sätt i tunnelbanan? Sociologin använder olika material och metoder för att skapa kunskap om samhället och människan.

5 Rätt eller fel? Det finns flera sociologiska förklaringar och teorier om samma sak – man kan inte på ett enkelt sätt säga vad som är rätt eller fel. Skälet till att det finns många olika förklaringar är att samhället är så mångfacetterar[sic!] och komplicerat att undersökningar kan ge stöd för olika teorier. Källa: Lidskog, Rolf (2013: 116) Sociologi Stockholm: Liber

6 Det sociala djuret Vecka 45 Vecka 46 Vecka 47 Vecka 48
Tisdag: Momentintroduktion och översikt Fredag: Den påverkbara människan Vecka 46 Tisdag: Den samarbetande människan Fredag: Film När läraren blev führer Vecka 47 Tisdag: Genomför Observationsövning (utan lärare) Fredag: Diskussion utifrån filmen Vecka 48 Lämna in individuell examination, start nästa moment

7 Material? Allt material – powerpointer, filmer och instruktioner till övning och examination – finner ni i kursrummet i Fronter Du har själv ansvar för att titta igenom materialet för att komma ikapp om du missat någon lektion eller något moment

8 Mål 1 och 2 1. Kunskaper om hur människor och samhället formar varandra, utifrån olika teorier och teoretiska perspektiv. 2. Förmåga att använda sociologiska begrepp, teorier och modeller.

9 Kunskapskrav E Eleven beskriver översiktligt olika samhällsförhållanden, sociala strukturer och normer samt kategoriseringar av människor. Dessutom redogör eleven översiktligt för hur dessa påverkar människors villkor och hur människor påverkar samhället I beskrivningar och redogörelser använder eleven med viss säkerhet centrala begrepp, teorier och modeller samt förklarar enkla samband och drar enkla slutsatser.

10 Övningsuppgift och examination
En observationsuppgift (minns ni hur vi började kursen?) Instruktioner finns på Fronter Tid till observationen under lektionstid (19 november) Lämnas in via Fronter Examination En individuell analys av din observation Skrivs hemma, instruktioner finns på Fronter

11 Analys – vad är det? Utgå från en problemformulering & frågeställning
Beskrivning/redogörelse – Så här ser det ut! Orsaker – Anledning till varför det ser ut som det gör Konsekvenser – Vad är följderna av situationen för Individ Grupp Samhälle Lösning – Vem vinner/förlorar på åtgärden? Kritiskt förhållningssätt – Värdera källorna Slutsats! – Vad har du kommit fram till?


Ladda ner ppt "Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?"

Liknande presentationer


Google-annonser