Insändare Vad kan vi om insändare? https://answergarden.ch/229205.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Debattartiklar.
Advertisements

Insändare Struktur och respons.
Texttyper.
Bygg ett argumenterande tal
Den retoriska arbetsprocessen
VAD KÄNNETECKNAR EN INSÄNDARE?
Olika texter du behöver känna till
Generell bedömningsmatris i SVENSKA (fortsättning på baksidan)
Argumentera. Vad är argumentation? När är det viktigt att kunna argumentera? Vilka ämnen är lätta/svåra att argumentera om? Introduktion Att ange skäl.
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Återberättande text Berättar om något som har hänt.
Ett förslag på arbetsgång
Byte till AKAP-KL från KAP-KL Arbetstagarorganisationernas roll Det material som omnämns i presentationen finns på OFRs hemsida,
Insändare Insändare hittar man oftast i tidningar. Alla kan skriva insändare och i en insändare tycker man något. Ofta om en speciell fråga Det kan vara.
Pedagogik för framtiden Hur lär vi oss i olika åldrar? Hur kan vi skapa bra förutsättningar för inlärning? Minnet – repetition Olika inlärningsstilar och.
 Le i telefonen  Hälsa och presentera dig med fullständigt namn  Fråga efter personalansvarig/rätt person  Finns det tid?  Fråga på ett intressant.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Opinionsbildning och påverkan i stort och smått. Varför beslutsfattarna ska lyssna på Företagarna?
9/21/2016 Föräldraenkäten 2015 Förskola Skyttebo.
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att skriva för att påverka.
RETORIK Så bygger du ett bra tal. RETORIK Konsten att påverka andra människor Kunna genomskåda andras budskap Varför köper vi en viss produkt? Varför.
Argumenterande text Retorik Arbetsgång Modell Stilfigurer.
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
12:1 Kopiering tillåten. M2000 Compact © Liber AB Personlig försäljning Vid försäljning till konsument –i butiken –hemma hos kunden –via telefon Vid försäljning.
Några viktiga regler angående SKILJETECKEN. Rubriken ● Slutar aldrig med en punkt ● Kan sluta med ! eller ?
HOPPSAN… DU HAR VISST FLYTTATS TILLBAKA I TIDEN – TIDEN FÖRE LINJALEN, MÅTTBANDET OCH TUMSTOCKEN ATT MÄTA….
Samtalsmetodik i ett ledarskap
Berättande text Du ska skriva en berättande text. Den här texten skriver du inte till någon speciell person. Du behöver då inte tänka på att skriva hej.
Inför det muntliga nationella provet i svenska
Harvardmodellen Vad, hur och varför?.
VISA DENNA BILD: INLEDNING
Konsten att läsa sakprosa
Företagspresentation
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Resonerande text Använd din elevbok!
Innehåll Form (Svenska Impulser från s 198)
Bön & tillbedjan.
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Den retoriska arbetsprocessen
Etik och moral.
Argumenterande text.
Retorik för kvinnor Talarens Namn Datum Vänsterpartiets kvinnonätverk
KONSTEN ATT ÖVERTYGA SIN PUBLIK
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
Att diskutera och argumentera!
Vad är det här?.
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Den 30:e augusti 2017 Dagens namnsdag Albert, Albertina
Några viktiga regler angående
Kommer ni ihåg våra STORA frågor?
Skrivardagar januari Artikel - Reportage - Nyhet - Notis - Inledare/ledare - Krönika - Insändare - Debattartikel - Pressmeddelande.
Hur skriver man en berättande text
Vem är Kristina Johansson och vad gör hon då?
CASE Jolanda Riissanen
Typiska kännetecken för instruktioner
Journalistisk text.
Ny vision VARFÖR HAR VI EN VISION?
- Att vara personlig och beröra
Textgenrer.
Hur gör vi? Nyhetsvärdering För vem och varför?
Mikroundervisning akuten Kungälv
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Påverka i förbundet Motionsskola
Förslag på Power-Point för introduktioner till:
Tips för det praktiska ledarskapet
Innehåll Form (Svenska Impulser från s 198)
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton CO2/år
Innehåll Form (Svenska Impulser från s 198)
Berättar om något som har hänt
Presentationens avskrift:

Insändare Vad kan vi om insändare? https://answergarden.ch/229205

Åsikter I en insändare uttrycker man sina åsikter i ett visst ämne. Man brukar inleda med att skriva vad man reagerat på, och sedan uttrycker man sin åsikt om saken (en tes). Argument för åsikten Det gäller att övertyga läsaren att man har rätt. Därför motiverar man varför man tycker på ett visst sätt, man ger argument för åsikten. Man kan även ge motargument.

Vädja till läsarens känslor Det är effektivt att vädja till känslor i insändaren, då känslor påverkar våra beslut. Gör dig inte lustig över andras åsikter. Den som förlöjligar andras åsikter ger bara intryck av att inte ha något att komma med. Ge förslag på lösning Ge konstruktiva förslag på hur det som är fel ska lösas istället.

Upprepa och uppmana Ofta avslutar man insändaren med att uppmana till någonting. Det brukar vara en slags sammanfattning av vad insändaren handlar om, en upprepning av dina bästa argument..

Sist, men inte minst… Signatur Glöm inte att skriva under din insändare med en signatur. Rubrik Skriv alltid en rubrik till din insändare. Rubriken ska tala om vad insändaren handlar om och gärna vara lite ”underfundig” för att locka till läsning.

Checklista 1. En rubrik som informerar om vad du tycker. 2. En inledning där du berättar om en situation som du har reagerat på. 3. En huvuddel där du uttrycker din åsikt (en tes) - övertyga genom att ge argument för och ev. emot den. - Använd gärna statistik och citat. - Använd ett humoristiskt eller gripande språk. - Ge konstruktiva förslag på hur fel kan lösas. 4. En avslutning genom en sammanfattning som kan vara som en upprepning och uppmaning. 5. En signatur. Vem som har skrivit insändaren. Det behöver inte vara ditt riktiga namn.

Länk till filmer på youtube om hur man skriver en insändare. https://www.youtube.com/watch?v=x6tSgbaVQcs https://www.youtube.com/watch?v=4jXS0aHwRVQ