De sju intelligenserna

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad lär vi oss av alla utvärderingar? Anders Forslund SVUF, Hilton Slussen
Advertisements

Fotbollsåret 2012 för Oddevolds P02! Träningsfilosofi Spelsätt Negativt Positivt Cuper Sammandrag Lite bilder.
Medlemskap och ledaruppdrag (%) Idrotten utbildar flest ledare (%) Har du fått någon ledarutbildning inom någon ideell organisation? Om ja, var?
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Intensivperiod i svenska -förskoleklass v.4 – v
HFF:s P02 Läsprojektet 2015 Ett samarbete mellan Huskvarna bibliotek och Huskvarna FF.
Pedagogik för framtiden Hur lär vi oss i olika åldrar? Hur kan vi skapa bra förutsättningar för inlärning? Minnet – repetition Olika inlärningsstilar och.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
Vad är uppsatsskrivande för nåt? Charlotta Bay. Vad kommer jag prata om? Vad är en uppsats? Vad är er uppgift? ”Vad kommer på tentan?” Vad måste ni komma.
I ett globalt perspektiv växer nu många marknader snabbt och konkurrensen ökar också om kunderna. Hur bedömer du att detta påverkar.
Initiera och leda samtal av rådgivande karaktär i pedagogiska och sociala frågor  Reflektera kring din roll som kvalificerad samtalspartner  Hur skapar.
16:1 Kopiering tillåten. M2000 Compact © Liber AB Kampanjens förutsättningar sammanfattas i en brief Bakgrund Vilka är målgrupperna? Kampanjens mål Vilka.
Etik - Att göra det rätta.
MÅL KURS D HÖRALÄSA PRATA SKRIVA KLAR SIDA. Höra Dessa områden ska man kunna: - berättelser - beskrivningar - samtal - diskussioner - information - nyheter.
TRIVSELREGLER VALLENS IF F98 I omklädningsrummet :  Att alla sänker ljudnivån.  Att alla skall få en plats att byta om på.  Att alla håller ordning.
Välkommen! Nu ska vi skapa smarta, roliga eller knasiga program!
Empowerment i teori och praktik?
Barn och ungdomars utveckling
Inför nationella provet i svenska
Filosofi A Har du nånsin funderat över…
Färdiga e-tjänster för att effektivisera er hantering kring Bygga och Bo Att bygga ett nytt hus eller bygga till det hus du redan har, är något som för.
Svenska som andraspråk 1
Historiskt Källmaterial
Fair play Samhällskunskap åk 4.
Inför det muntliga nationella provet i svenska
Varför läser ni religionskunskap?
Konsten att läsa skönlitteratur
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
BEMÖTANDE - inledning Bästa Heby = utveckla och säkerställa god kvalitet inom kommunens alla verksamheter. Målbild – vem är vi till för? Detta är ett stödmaterial.
Historia- Drömmar - Identitet
Riktlinjer för betygssättning
Nyttjande av stimulansbidraget för andra målgrupper
Att bemöta och bli bemött
Lektion 2:1 Våldets uttryck Våldet tar sig olika uttryck
Formativt lärande.
Iris Rosengren Larsson
Läsförståelse.
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Religion.
- Geografi - Att studera helheten.
Valideringsdelegationen 2013
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Balanserad hand öppning i NT
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Din lön och din utveckling
Hej! Vad roligt det ska bli att ha ett Tupperwareparty tillsammans med dig och dina vänner. Här kommer lite mer om det vi har pratat om.   Datum och klockslag.
Puberteten Vad är det för något..?
Så styrs Sverige.
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Nya skuldsaneringslagar
Övning Tid: Ca 40 minuter Reklamkurragömma.
Kan du begreppen? Para ihop rätt begrepp med rätt beskrivning. Algoritm Precis Program Är ett annat ord för exakt, tydlig eller noggrant. Är klara och.
- Att vara personlig och beröra
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Ersättningskollen.
Ny som ledare Block A Förväntningar på en ledare
Ta hand om dig själv.
Inför nationella provet i svenska
Presentation Rickard Pettersson Pappa, pedagog, regionalt skyddsombud, särbo, analytisk, skäggig och mycket mer. Något jag inte är: Bipolär, begreppet.
Angereds unga stadsutvecklare
Om buden.
Om Tro.
Religion Livsåskådning.
Ledning och förståelse
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

De sju intelligenserna Enligt Howard Gardner Kan du se perspektiv? Känner du ditt eget jag? Kan du spela instrument? Det kanske inte längre är viktigt hur hög intelligenskvot vi har. Utan mer intressant att veta på vilket sätt vi är intelligenta. Här beskrivs en teori om någon av dessa olika intelligenser. Från början var det sju intelligenser, vilket nu har utökats till nio olika. Det här bildspelet handlar om de första sju.

Matematisk/logisk Vanligt förknippad med det traditionella begreppet intelligens. Vanlig intelligens bland vetenskapspersoner, statistiker, ekonomer.

Språklig (Lingvistisk) Kan använda de ord som behövs för att få fram budskapet eller påverka människors sinnesstämning. Försäljaren, journalisten, politikern och andra människor som kommunicerar sitt budskap måste ha en bra språklig intelligens. Här gäller det inte att kunna en massa konstiga ord utan att kunna använda de ord man har för att få fram sitt budskap eller påverka människors sinnesstämning. Om du är bra på språk och uppsatsskrivning eller har lätt för att uttrycka dig i tal och kan påverka människor i din omgivning så har du troligtvis en bra språklig intelligens.

Kroppslig/kinetisk En händig person besitter en bra kroppslig intelligens. En duktig idrottsman, dansare, cirkusartist eller liknande har hög kroppslig intelligens. Många anser att detta är bara motoriska färdigheter men Gardner anser att motoriken uppfyller de kriterier som används för att bedöma något som intelligens och anser dessutom att denna är en viktig sådan.

Visuell/Spatial (rumslig) Den spatiala intelligensen innebär bl.a. förmågan att bedöma 3-dimensionella figurer och att se perspektiv m.m. För att bli en bra konstnär eller arkitekt behöver man ha en bra spatial intelligens men också för att bli bra i tennis.

Musikalisk Om du är musikalisk har du gott om den här intelligensen.

Interpersonell (social) Den innebär förståelse för hur man påverkar människor i sin omgivning, för hur man skall uppträda och vara för att andra skall tycka om att umgås med mig. För att kunna samspela med andra människor krävs det s.k. social kompetens. Denna kompetens kommer just från den interpersonella intelligensen. Du som har många bra kompisar, har troligtvis en välutvecklad interpersonell intelligens men om du vill bli en bra chef räcker det inte med detta, du behöver också en bra intrapersonell intelligens. Vanliga yrken: Om man vill bli chef eller ledare bör man ha en hög interpersonell IQ .

Intrapersonell Känner sitt eget jag Sina egna svaga och starka sidor Interpersonell och intrapersonell IQ sammanfattas med begreppet EQ. Du har säkert träffat personer som du spontant tyckt vara trevliga och roliga. I början av ert umgänge har du upplevt den nya bekantskapen som en toppenkille eller tjej men efter ett tag börjar bilden bli en annan, Den nya vännen uppför sig lite besynnerligt ibland och sviker dig eller andra. Du förstår ingenting men efter ytterligare ett tag så står du inte ut med att träffa den ”typen”. Vad har hänt? Jo, troligtvis har den här vännen en hög interpersonell intelligens men låg intrapersonell. Den intrapersonella innebär att man har förståelse för sig själv, att man så att säga känner sitt eget jag, att man vet om sina starka och svaga sidor m.m. Utan självkännedom kan man få väldigt svårt att förstå andra. Du har eller kommer också att träffa människor där detta fungerar precis tvärtom. Människor som uppträder lite konstigt och verkar otrevliga men efter en längre tids bekantskap växer om inte annat åtminstone ett förtroende fram för den här personen.  De två sistnämnda intelligenserna utgör tillsammans ett begrepp som kallas för EQ. EQ står för Emotionell Quot och efterfrågas idag alltmer hos personer som skall leda andra människor. Detta innebär att man måste inte nödvändigtvis besitta en hög matematisk / logisk intelligens för att bli en bra företagsledare eller liknande utan med en bra EQ leder man sina anställda till framgång. IO

Vilken är du? Om du vill kan du göra ett test här: http://www.multiplaintelligenser.se/pdf/intelligensprofilvuxna.pdf