Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Filosofi A Har du nånsin funderat över…

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Filosofi A Har du nånsin funderat över…"— Presentationens avskrift:

1 Filosofi A Har du nånsin funderat över…
…Om dödsstraffet faktiskt är ett brott i sig självt? …Om att våld faktiskt inte är fel? …Om att naturen i sig självt är helt onaturlig? …BIV, Brain-in-the-Vat …Om demokrati är bra? …Om att dina självklara moraliska sanningar inte egentligen är sanna? …Om att du egentligen inte är en fri människa utan dina handlingar är förutsägbara och determinerade? …Om att din kompis argument faktiskt inte håller eftersom man inte kan dra de slutsatserna som hon gör? …klasslösa samhällen (ingen rik, ingen fattig) skulle leda till rättvisa samhällen?

2 Filosofi A Har du nånsin funderat över…
…Jag vet att jag existerar men jag vet inte om du gör det? Jag har dessutom skäl att tro att du inte existerar i fysisk form? …Allting har samma egenvärde i naturen: människa, djur och växter! Alltså kan vi inte tillåta djurförsök. Filosofi består av argument för att komma fram till slutsatser. Dessa argument kallas förnuftsargument. Mordet på X begicks mellan kl 21 och 22 i Eskilstuna. Den anklagade Z befann sig på en grillbar. SLUTSATS: Z har inte begått mordet. Alla vill vara ansedda som kunniga. I skolan får man kunskap SLUTSATS: alla vill gå i skolan.

3 Filosofi A Premisser och slutsatser: Slutsats = ett möjligt sannolikt svar Premiss= argument som leder till en slutsats. Om A och B så A Alltså B Om skolan är bra så får man bra betyg, Eskil är bra alltså får man bra betyg här! Om A och B men inte A Alltså inte B Om skolan är bra så får man bra betyg, Rekarne är inte bra alltså får man dåliga betyg där! Premisser leder till slutsatser: 1. Kondition är nyttigt! (premiss) 2. Man blir glad av endorfiner! 3. Man lever längre 4. Alltså: bör alla konditionsträna (slutledning) 5. Man kan få skoskav. (premiss) 6. Man kan dessutom få utslitningsskador. 7. Alltså: Man bör inte träna för mycket. (slutledning) Att träna är bra om och endast om man inte tränar för mycket. (slutsats)

4 Filosofi A Teser och argument: Tes = ett påstående som utgör kärnan av det man vill säga. Argument = andra påståenden som ger tesen högre sannolikhet. Tes: Herbert är miljonär! Argument: han har en nettoförmögenhet på 2 miljoner. (logiskt samband) Tes: Herbert är mycket rik! Argument: han har fina bilar och dyrbara varor. (sannolikhet) Tes: Eskil är en bra skola! Argument: den har höga medelbetyg. Argument: alla har fina kläder på sig där. För att argumentera för sin tes kan man använda: fakta värdering sannolikhet ”sant” rimlighet

5 Filosofi A Filosofin Inom filosofin vill man komma fram till logiska sanningar och inget är fel men inte heller nödvändigtvis rätt så därför kan man argumentera mot alla påståenden (förnuftsargument) Plus… det man kommer fram till byggs på logik och genomtänkthet och ger antydningar på ”ett bra tankesystem” men… Minus… det betyder inte att den inte kan ifrågasättas utan tvärtom, alla teorier kan motargumenteras. Eskil är Eskilstuna bästa skola! höga betyg, välklädda elever, konditionsstarka lärare, utbildad personal. Eskil är bara en vanlig skola! det verkar som vilken skola som helst kan uppnå detta i Sverige, alltså är kanske inte Eskil Eskilstunas bästa skola. Breda teorier som täcker stora områden. Uppgift: Argumentera för något med tre meningar!


Ladda ner ppt "Filosofi A Har du nånsin funderat över…"

Liknande presentationer


Google-annonser