Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nya skuldsaneringslagar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nya skuldsaneringslagar"— Presentationens avskrift:

1 Nya skuldsaneringslagar
Nya skuldsaneringslagar är en del i regeringens strategi mot överskuldsättning. Det ska bli enklare att ansöka om och genomgå skuldsanering.

2 Skuldsanering – ett sätt att få ordning på sin ekonomi
En skuldsanering innebär att den som är svårt skuldsatt kan slippa betala hela eller delar av sina skulder. Ett av grundkraven är att man inte kan betala sina skulder på många år. Det ska också vara rimligt med hänsyn till personliga och ekonomiska förhållanden att beviljas skuldsanering. Man betalar av sina skulder enligt en betalningsplan, vanligtvis under fem år. Om personen redan lever på existensminimum när skuldsaneringen börjar kan man få ett beslut utan betalningsplan. Då betalar man inte av något på sina skulder. När avbetalningstiden är slut är man inte längre skyldig att betala något på de skulder som ingick i skuldsaneringen. Tanken är att personen då ska vara skuldfri.

3 Ny lag om skuldsanering Lag om skuldsanering för företagare
Den 1 november i år träder den nya skuldsaneringslagen i kraft. Då kommer även en helt ny lag om skuldsanering – skuldsanering för företagare. Idag ska jag dock endast tala om den vi kallar för vanlig skuldsanering.

4 Nyheter ny skuldsaneringslag
Enklare att ansöka E-tjänst Specifikation av skulder Anknytningskravet Flexiblare betalningsplan Två betalfria månader Betalningstjänst Enklare att ansöka Det är inte längre nödvändigt att man specificerar sina skulder utifrån kapital, avgifter och upplupna räntor som tidigare. Det räcker att man uppger de skulder man känner till, uppskattar hur stora de är och till vem man har dem. Det blir dessutom möjligt att ansöka via en e-tjänst på vår webbplats. Anknytningskravet till Sverige Man behöver inte längre vara bosatt i Sverige för att få skuldsanering, men personen ska ha dina huvudsakliga intressen här. Flexiblare betalningsplan Det vanliga är att man betalar av på sina skulder under fem år, men om personen har goda skäl kan vi komma fram till att man ska betala under en kortare tid. Två betalningsfria månader Juni och december är betalningsfria månader, då ska man inte betalar något alls. Det är alltid juni och december som är betalningsfria.  Betalningstjänst Den som har fått beviljat skuldsanering ska betala in ett belopp till oss varje månad. Vi fördelar sedan pengarna till borgenärerna en gång om året.

5 Mer information Kronofogdens webbsida Ny broschyr 1 november
Kommunens budget- och skuldrådgivare

6 Frågor!


Ladda ner ppt "Nya skuldsaneringslagar"

Liknande presentationer


Google-annonser