Samverkan angående barn och unga med psykisk ohälsa Dnr: Rev Genomförd av: Revisionsenheten VGR Borås stadsrevision.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Revisionsberättelse Årsredovisning för verksamhetsåret 2010 Marks kommun Föredragning kommunfullmäktige
Psykiatridelegationens arbetsgrupp för samverkan kring barn och unga.
Granskning av elevhälsans medicinska insats (skolhälsovård) Sunne kommun december 2011.
Varför ska vi mäta? Spridningsseminarium barn och unga
Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre
Närvårdssamverkan Csadadas Asdas Ksaldjaksld Saldöksaldö Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Information om.
Närvårdssamverkan Csadadas Asdas Ksaldjaksld Saldöksaldö Närvårdssamverkan Södra Älvsborg.
Närvårdssamverkan Södra Älvsborg
Hur blev det så här? Anders Thorstensson, Hälso- och sjukvårdskansliet Borås ( )
Vårdsamverkan Fyrbodal Gränsöverskridande samverkan.
Riktlinjer för övergångar. Bakgrund  Allt fler samverkanspartners och med olika huvudmän  Svårigheter att uppfylla styrdokumentens intentioner  Utredning.
Implementering av Västbus - preliminär slutrapport
Att främja närvaro – för alla elevers rätt till utbildning.
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
SKL och Socialdepartementets riktlinjer
Återföring till beredningarna Bemötande 11 mars 2009 Handläggning av patientnämndsärenden. Revisionsrapport 2009 Elisabeth Holmgren Landstingsdirektör.
Bilder för lokal utbildning
PRIO- dialog Psykisk ohälsa Ur primärvårdens perspektiv i VGR
Modellområde psykisk hälsa barn och unga
Avvikelsekampanj 15 sept -15 oktober inkomna avvikelser Inga händelseanalyser eller Lex-Maria anmälningar I sex ärende (18%) bedöms risk för vårdskada.
Ledning i samverkan VGK/VGK – Välfärd (LiSA)
Överenskommelse om samarbete mellan landstinget och länets kommuner när det gäller personer med psykiska funktionsnedsättningar Lagstadgad skyldighet –
Gävleborg/Hudiksvall
Regionens bildande Organisering av institutionsvården Samarbete mellan Barnpsykiatri och Socialtjänst Remissrunda 2003 – Skolan involverades Beslut 2005.
Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i
AKO - projekt AKO – pilot Bakgrund Utgångspunkt i Gränssnittsgruppens arbete Behov av ett system som underlättar implementeringen av.
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Fullmäktiges revisionsenhet (REV) Håkan Skyllberg, BDO Direktionens säkerställande av IT- säkerhetsskyd d PROTOKOLLSBILAGA C Fullmäktiges protokoll ,
Närvårdssamverkan Södra Älvsborg
Fem generella perspektiv i utvecklingsarbetet
Vårdsamverkan barn och unga
Samverkan barn- och unga Syfte nå en effektiv samverkan i frågor som berör samtliga parter Generellt uppdrag Samverkansgruppen ska stimulera, bevaka och.
PSYNK- projektet Samverkan för barn och ungas psykiska hälsa 1 april 2015 Jessica Lindskog Processledare PSYNK-projektet.
Patientsäkerhetskultur mätning Våren 2011 Västra Götalandsregionen.
Utvecklingsrådet för: Barn och unga vuxna i utsatt situation Information om:
Södra Regionvårdsnämnden
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Sektionen för vård och socialtjänst1 Betänkande av utredningen om betalningsansvarslagen SOU 2015:20.
Kraftsamling för äldres psykiska hälsa i Skåne
Information om VästBus/SIP till nyanställda. Skaraborgs Sjukhus Aktivitetsplan Genomförandeplan Vårdplan Handlingsprogram MVC & BVC HABILITERINGEN BUP.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Barn- och utbildningsförvaltningen, Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Kultur- och fritidsförvaltningen och.
Barn- och ungasatsningen
Ljungskile 27 april 2016.
Konkurrensverkets upphandlingstillsyn 2016
Anhörigstöd i sydöstra Skåne Inom anhörigstödet i de fem SÖSK kommunerna (Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Skurup och Sjöbo) pågår just nu ett projekt.
Lisa Fröst Björnsdotter Leg. Psykolog Föräldra- barnhälsan
Avdelningen för vård och omsorg
Samverkan runt barn och unga med missbruk och beroende
Avtal familjecentrerat arbetssätt familjecentraler
Ny Remissrutin till BUP
Samverkan runt barn och unga med missbruk och beroende
Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Mobil hemsjukvårdsläkare Borås
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Samverkan i Göteborgsområdet
Sociala investeringsmedel, spår 2
Samordnare samsjuklighet
Uppdrag Ta fram länsgemensam rutin för avvikelsehantering
Samprojekt mellan Skola, BUP och IFO
Avvikelser 2018 har det inkommit 158 avvikelser varav 53 är besvarade.
Återkoppling- remisshantering av revidering Västbus riktlinjer
Implementering av Samverkan vid in- och utskrivning
RPO – Psykisk Hälsa Uppsala Örebro sjukvårdsregion
Kartläggning NOSAM – om organisation och barnfrågor uppdrag TG Syftet är att nå temagruppens antagna gemensamma mål: Barn ska lyckas i skolan.
Presentationens avskrift:

Samverkan angående barn och unga med psykisk ohälsa Dnr: Rev Genomförd av: Revisionsenheten VGR Borås stadsrevision

SAMVERKAN AVSEENDE BARN OCH UNGA MED PSYKISK OHÄLSA Samverkan mellan Elevhälsan och IFO inom Borås Stad samt Primärvård och BUP inom VGR är viktig för att barn- och unga ska få vård i enlighet med lagstiftningen och gällande styrdokument. Mot bakgrund av resultatet i granskningar och risk- och väsentlighetsbedömning har revisorerna i VGR samt Stadsrevisionen i Borås Stad beslutat att granska samverkan avseende barn och unga med psykisk ohälsa.

SAMVERKAN AVSEENDE BARN OCH UNGA MED PSYKISK OHÄLSA Syftet med granskningen är att bedöma om styrelse/nämnd har säkerställt samverkan mellan huvudmännen för att tillgodose lagstiftningens krav på ändamålsenliga insatser för patienten/klienten. Revisionsfrågorna är:  Har styrelse/nämnd säkerställt ändamålsenlig samverkan (avseende såväl organisation som process)?  Har styrelse/nämnd säkerställt ändamålsenliga rutiner för att hantera ärenden initierade från den andra huvudmannen?  Har styrelse/nämnd säkerställt en ändamålsenlig avvikelserapportering och uppföljning av samverkan?

SAMVERKAN AVSEENDE BARN OCH UNGA MED PSYKISK OHÄLSA Granskningen har avgränsats till samverkan mellan Elevhälsan och IFO i Stadsdelsnämnden Norr Borås Stad, Närhälsan med vårdcentralerna Sjöbo, Fristad och Södra torget i Borås samt BUP inom Södra Älvsborgs sjukhus. Granskningen avgränsades vidare till ärenden som varit föremål för samverkan perioden januari-september 2015 och som avser barn som går i grundskola.

SAMVERKAN AVSEENDE BARN OCH UNGA MED PSYKISK OHÄLSA I granskningen konstateras att det föreligger vissa brister:  när det gäller deltagande och mandat i samverkansforum I granskningen konstateras att det föreligger betydande brister:  avseende hur riktlinjer kommuniceras lokalt som ett led i att identifiera ändamålsenliga processer för samverkan mellan parterna  avseende hur ärenden hanteras som initieras av den andra huvudmannen  när det gäller avvikelserapportering och uppföljning

SAMVERKAN AVSEENDE BARN OCH UNGA MED PSYKISK OHÄLSA Finns skäl att anta att de brister man pekar på i rapporten är de samma i övriga delar av Borås kommun och i andra kommuner.

SAMVERKAN AVSEENDE BARN OCH UNGA MED PSYKISK OHÄLSA Brister måste lösas på olika nivåer:  Vad måste lösas regionalt  Vad skulle vi kunna lösa delregionalt  Vad kan lösas lokalt

SAMVERKAN AVSEENDE BARN OCH UNGA MED PSYKISK OHÄLSA Vad görs regionalt idag: Kunskapscentrum för psykisk hälsa i Västra Götalandsregionen har fått en viktig roll.  Första linjen (förslag kommer i mars)  Fördelning av PRIO-medel  Ny psykiatriöverenskommelse

SAMVERKAN AVSEENDE BARN OCH UNGA MED PSYKISK OHÄLSA Vad görs delregionalt idag:  Stöd i det lokala Västbusarbetet  Stöd och delregional implementering av projekt  Delregional mötesplats där vi diskuterar frågor som är aktuella.

SAMVERKAN AVSEENDE BARN OCH UNGA MED PSYKISK OHÄLSA Vad gör vi tillsammans lokalt/delregionalt i Borås idag:  Västbusutbildning Lokalt  Sociala investeringar, delfinansierade av regionen, där vi lokalt står för en stor del av direktfinansiering.

SAMVERKAN AVSEENDE BARN OCH UNGA MED PSYKISK OHÄLSA Möjliga utvecklingsområden lokalt:  Gemensam information om samverkan (värderingar, rutiner, styrdokument)  Gemensamma värderingar och rutiner för remisshantering  Tydligare rutiner för avvikelserapportering