Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mobil hemsjukvårdsläkare Borås

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mobil hemsjukvårdsläkare Borås"— Presentationens avskrift:

1 Mobil hemsjukvårdsläkare Borås
170828 Här är en neutral sida som kan användas som förstasida i presentationen. All text vänsterställs.

2 Bakgrund Beslut om breddinförande av Skaraborgsmodellen / Mobil närvård togs av Hälso- och sjukvårdsutskottet, Västra Götalandsregionen, Den 22 maj 2016 beslutade Hälso- och sjukvårdsstyrelsen att  breddinförandet får fortsatta medel Målsättningen med Mobil närvård är att öka tillgången till hembesök av läkare för att de mest sjuka äldre ska få en personcentrerad, trygg och samordnad primär- och specialistvård som präglas av en helhetssyn. En god sammanhållen nära vård utan onödiga sjukhusvistelser. Syfte med projektet är att utöka och förbättra samverkan mellan kommunal hemsjukvård och primärvård så att patienter i behov av hembesök kan få detta i större utsträckning. Ökad samverkan mellan vårdgivarna skall bidra till ökad trygghet och tillgänglighet för den enskilda individen och närstående, förbättrad kontinuitet för den kommunala hemsjukvården och primärvården.

3 Bakgrund forts Primärvården har idag i sitt uppdrag (enligt krav-och kvalitetsboken) att utföra hembesök till patienter som ej kan ta sig till vårdcentralen. Syfte med projektet är att utöka och förbättra samverkan mellan kommunal hemsjukvård och primärvård – offentliga och privata vårdcentraler, så att patienter i behov av hembesök kan få detta i större utsträckning. Ökad samverkan mellan vårdgivarna skall bidra till ökad trygghet och tillgänglighet för den enskilda individen och närstående, förbättrad kontinuitet för den kommunala hemsjukvården och primärvården.

4 Västragötalandsregionen har två projektledare, Kerstin Hinz och Luna Guadagni som arbetar med Mobil närvård. Mobil närvård är både Närsjukvårdteam och Mobil hemsjukvårdsläkare. Närvårdssamverkan Södra Älvsborg. Styrgrupp är Maritha Bäck, Ulrika Gustafsson, Ingela Sunneskär, Suzanne Guregård och Roland Andersson

5 Borås Mobil hemsjukvårdsläkare
Kerstin Hinz organiserar möten med representanter från - Borås Stad: Chefer för hemsjukvården, myndighet, verkställighet, MAS - Vårdcentraler, offentliga och privata: Vårdcentralschefer Gemensam överenskommelse i Borås närvårdsområde Enkät uppföljning hembesök fylls i av alla som är med på hembesök Mall för avvikelseregistrering för projektet

6 Vilka patienter gäller det?
Alla patienter inskrivna i hemsjukvården, inom LSS, Socialpsykiatri i ordinärt boende som är listade på vårdcentral. Patient som på grund av fysiska eller psykiska besvär har stora svårigheter att ta sig till vårdcentralen. Patienten ska vara i behov av medicinsk bedömning, planerad och/eller oplanerad, inom (1-7 dagar) samt inte vara i behov av omedelbar sjukhusvård. - Oplanerat/akut hembesök - Planerat hembesök - Årskontroller Patienten ska vara i behov av medicinsk bedömning inom några dagar till planerad årskontroll inom några månader.

7 Hembesök Legitimerad personal gör en bedömning av patientens hälsotillstånd. Arbetsterapeut och fysioterapeut samråder med sjuksköterska. Sjuksköterska tar därefter kontakt med läkare enligt rutinen. Dokumentation görs i mallen i VIVA: "SBAR Icke akut/vårdcentral" som faxas till aktuell vårdcentral. Kontaktuppgifter till vårdcentral Kontaktuppgifter sjuksköterska hemsjukvården Alla som är med på hembesöket fyller i uppföljningsenkäten. Blanketten skrivs med fördel ut innan besöket och fylls i digitalt.

8 Uppföljning Samverkansmöten mellan hemsjukvården och vårdcentralerna. Vårdcentralschef och enhetschef för hemsjukvården ansvarar för att planera och genomföra mötena. Avvikelser som rör projektet tas upp på ovan samverkansmöten. Projektets avvikelseblankett används. Avvikelser som rör patientsäkerhet görs enligt gemensam befintlig rutin – avvikelser i vårdsamverkan.

9 Mer information om Mobil närvård
Det goda livet för de mest sjuka äldre Mobil närvård Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Borås Stad – hembesök av läkare Tidsplan för införande i Borås Stad.

10 Implementering Sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter
Biståndshandläggare Hemtjänst

11 Support Kontakta i första hand enhetschef i hemsjukvården


Ladda ner ppt "Mobil hemsjukvårdsläkare Borås"

Liknande presentationer


Google-annonser