Dokumentation från gruppdiskussioner Konferens kring regelverk för Journalen 15 mars.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
Regiongavleborg.se Journal via nätet ARBETSPLATSINFORMATION Journal via nätet (Journalen)
Föräldrar Trappan – PHC Ungdom. Varför har vi denna presentation? - Det finns många fel-/missuppfattningar om vad det betyder att bli/vara hockeyföräldrar.
Byte till AKAP-KL från KAP-KL Arbetstagarorganisationernas roll Det material som omnämns i presentationen finns på OFRs hemsida,
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Uppgradering av Cosmic april planerar vi att uppgradera till en ny version av Cosmic, som kommer att ge oss många nya möjligheter. Samtidigt är.
Ö PPEN FRÅGESTUND 16 SEPTEMBER L3SUPPORT-434: Beskrivning av utbildning för sökandewebben Jag hittar ingen möjlighet i innevarande MIT-miljö att.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Patientdatalagen –Anpassad behörighet –Spårbarhet –Spärr För att användare ska kunna tilldelas korrekta och ändamålsenliga behörigheter krävs att vårdgivaren.
Toppning vs. Nivåindelning IK Zenith F02 Per-Olof Johansson.
Utbildningspaketet med filmer, certifiering och utbildningsmiljön (miljön där du kan öva) kan genomföras på jobbet eller hemifrån. Varje verksamhet genomför.
Rekommendationer - Hur handlar vi utifrån resultaten? Bibehåll förbättringsidén eller utveckla/avveckla, ny PGSA? Förbättringsområde: Förbättra kunskapsläget.
I detta projekt var uppgiften att konstruera en av flera plattor som tillsammans formar en mindre ”stad”. Denna stad ska vara en plattform för mindre.
Barn och ungdomars utveckling
Forskningsetik – läkaretik
Föräldraenkät 2017 Förskola
Visning av webbtidboken i Cosmic via Mina vårdkontakter
Den kommunala hälso- och sjukvården av idag
regeringen. se/rattsdokument/proposition/2017/02/prop
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Barnets bästa i främsta rummet
Från Mina vårdkontakter till 1177 Vårdguidens e-tjänster
Föräldraenkät 2017 Förskola
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
eHälsomyndigheten om planerna för Säker Åtkomst och Sambi
Patientlagen ger utökad valmöjlighet
Dataskyddsförordningen – och vårt arbete utifrån den
Uppmärksamhetssignal
Erfarenhetsutbyte 25 november
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Vård i rimlig tid.
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Hjälpmedelsförskrivning
Din lön och din utveckling
9...
Vem är Kristina Johansson och vad gör hon då?
Diabetesenkäten och Diabetesprofilen på webben
Nationell patientöversikt - NPÖ
Framtidens vårdinformationsmiljö Kommunikationspaket
Gränsöverskridande Prehospital Samverkansutbildning November 2006
Välkomna! Utbildning för sköterskor förskrivning av madrasser
Nationell tillsyn 2017 Samverkan när det gäller multisjuka äldre – Rapport: Samverkan för mulitsjuka äldres välbefinnande (maj 2018). Patientsäkerheten.
Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen
Nationell patientöversikt
Ny vision VARFÖR HAR VI EN VISION?
Journal via nätet - en av e-tjänsterna på 1177 Vårdguiden
Välkomna!.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Styrning Styrande processer Att styra en hel stad åt samma håll
Diagnos och delaktighet
Projektet ”Sluta faxa” på 15 minuter 
Återkoppling- remisshantering av revidering Västbus riktlinjer
Jenny Henriksson Hushållningssällskapet
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Forskningsetik – läkaretik
Västra Götaland idag Värmland Örebro (Östergötland) Västra Götaland
Framtidens vårdinformationsmiljö Webbutbildning
Ny som ledare Block A Förväntningar på en ledare
Så följs Sveriges arbete upp
Dokumentera rätt i vården
Ärendetyper Visning av de olika frågor du kan lägga till i ett formulär.
Ett komplement till vårdens övriga hälsofrämjande arbete
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Kontinuitetshantering
Nätverket för barn-och elevhälsan
Hjälp, vad skall jag göra…
Presentationens avskrift:

Dokumentation från gruppdiskussioner Konferens kring regelverk för Journalen 15 mars

Grupp 3 regelverk Manolis Nymark, Jessica Nord, Tomas Ahl

Vad krävs för ändringar i regelverket för att alla ska ansluta sig till ett gemensamt regelverk?  Invånaren ska se helheten. Politikerna är patienternas företrädare. De borde sätta ner foten. Hur fort kan vi gå fram?  Obligatoriska regler ska vara obligatoriska  Valbara regler ska bli obligatoriska  Så lite undantag som möjligt. Gemensamt regelverk kring hanteringen av eventuella undantag. Tredje person, våldsutsatta.  Alla informationsmängder visas direkt i Journalen. (Inget rådrum.)

Målbild istället för regelverk?  P1. Kan regelverket ersättas med mål/vision med full transparens?  P2. Vad skulle det innebära?  P2 Förmodligen inga problem för patienten kan ta del av all information, men utmaningar för verksamheterna.  Regelverk som stödjer målbilden ska finnas. Målbilden bör vara mätbar, och kunna följas upp  Vad göra med de som inte följer regelverket?  Stimulansmedel. Rankinglista…

Grupp 4 regelverk Mats Holmberg, Anne Rajala, Emine Onatli

Regelverk grupp 4 VadKommentar Mål istället för regelverk Kan vi ersätta regelverk med en mål/vision som är full transparens? Mål istället för regelverk Vad innebär det? Full transparens-allt visas. Åldersfrågan-12 år bra men… Ska det finnas undantag så ska det vara gemensamt för alla Landsting/regioner. Glöm ej att det är också ett redskap för vårdenheter. Samma information- mindre problem med journalsystem, filtrering osv. Standardisera de regelverk som finns i journalen och synkronisera med övriga civilsamhället. Mål är bättre en regelverk, men de kompletterar varandra. Olika trappsteg för att nå målet. Incitament för att landstingen ska komma i mål. Båda behövs initialt- för det är två olika saker. Regelverk kan hantera mycket annat också, ex krav på standardisering av dokumentation. Standardiserad dokumentation: vägledningen till vad som ska dokumenteras och vilken information ska upp på journalen.

Regelverk grupp 4 VadKommentar Vad krävs för ändringar i regelverket för att alla ska ansluta sig till ett gemensamt regelverk? Möjlighet för föräldern att se tonåringens journal om tonåringen godkänner det Punkt 9-10, valbara-den enskilde ska välja själv Prövningen sker på individnivå-kanske under en viss period och inte utifrån yrkeskategori Få med personalen-Visa på nyttan för sjukvården, med bra material. Standardisera dokumentationen- ta stöd av kvalitetsregister. Se över formuleringar i regelverk, ex Svårt att förstå första regeln- vad är säker inloggning? Gemensamt datum från när man ska införa journalen-samma datum för alla. Principbaserad regelverk- inte detaljer. Bestämma ett datum där alla ska visa fr o m- ex alla ska visa vaccinationer fr o m 1 jan så att alla visar någon-visar god vilja.

Regelverk grupp 4 VadKommentar Vad krävs för ändringar i regelverket för att alla ska ansluta sig till ett gemensamt regelverk? Borde finnas incitament för anslutning-pengar borde komma från statliga incitament. Barnkonsekvensanalys-enskilda fall-hitta teknisk lösning på de underårigas åtkomst-exempelvis med bankid så kan de under 18 år inte komma åt alls. Punkt7-Försegla sin journal- kanske bara delar av sin journal inte hela som det står nu. Även personal kan försegla delar av journal. Vissa rutiner för hantering av försegling av info-borde kanske läggas in i regelverket. Inget valbart utan ett regelverk. Invånare får information om regelverket borde vara den bortre gränsen för anslutning- sen ska alla följa den visionen

Regelverk grupp 4 VadKommentar Övriga frågor/funderingar från gruppen Tolkar juristerna regelverket ute i landstingen lika?- Det skiljer sig beroende på var i landet man är- Finns det ett nätverk av jurister i landet som sammarbetar? Såsom regelverket ser ut idag så finns det för mycket utrymme för tolkningar- kan man inte förenkla för att undkomma det? Man vill gärna ha något som Patientdatalagen- som hjälp i implementeringen- skapa rekommendationer där det inte finns utrymme för tolkning Hur många gånger skriver vi saker i journalen som vi inte skulle kunna säga till patienten? Inte mycket är man överens om. EN väldigt liten del. Vi ger möjlighet att spärra av delar av systemet- för att kunna skydda känsliga delar av vården- men patienten har förmåga att ta till sig informationen ändå.

Grupp 5 regelverk Petter Könberg, Madeleine Marklund, Mats Löfström

Regelverk grupp 5 VAD?KOMMENTAR Allt ska publiceras som är lagligt och tekniskt möjligt. Undantag ska motiveras. Landstinget Värmland Positivt att jobba mot mål & visioner Det regelverket reglerar är viktigt att ta med sigSpeciellt barnperspektiv Glappet mellan vårdpersonal och patient viktigt att täppa till Inera måste se till att de vetenskapliga studierna är tillgängliga Inera bör tillhandahålla forum för diskussion kring ex våldsutsatthet Inera bör tillhandahålla införandestöd i form av material till verksamheten För att få med sig personalen

Grupp 1 känsliga frågor Mia Pettersson, Brita Nilsson Engström, Jenny Juremalm

Känsliga frågor grupp 1 VadKommentar Föräldrars tillgång till barns jnl-Åtkomst upp till 18 år, men möjlighet till att filtrera bort specifika vårdkontakter (t ex tidig abort) vilket vårdverksamheten skulle göra -Åtkomst upp till 18 år, men efter samråd med tonåringen om vilka enheter -Historik bör vara tillgänglig för vårdnadshavare även om barnet fyllt 13 år

Ungas tillgång till egen jnl-Ungdom mellan bör ha tillgång, men enligt samråd med ansvarig verksamhets- chef -Ungdom mellan har tillgång till journal, men ha möjlighet att dela ut delar till vårdnadshavare -Ingen tillgång före 18, men vårdnadshavare skulle kunna dela ut -Mycket viktigt med ungas personliga integritet

Våldsutsatthet-Bra med möjlighet att försegla -Viktigt att informera invånare om möjligheten -Utveckla möjligheten att försegla ut specifika vård- kontakter, vårdenheter, tids- perioder -”Försegla” mindre bra beskrivning – ändra namn? Tillgång till psykiatri jnl-Bör visas, men kanske filtrera bort enheter -Bra behandling för patienter att kunna läsa sina anteckningar -Ta hjälp av goda exempel och erfarenheter från andra

Att få obehagliga besked-Man vill hellre få sitt besked hemma för att slippa oron över att vänta på besked -Bra att man har ett val att inte logga in -Inte självklart!

Grupp 2 känsliga frågor Mikael Johansson, Ewa Jerilgård, Maria Brunzell

Känsliga frågor grupp 2 VadKommentar Föräldrars tillgång till barns journal Bra att föräldrar får åtkomst, men det ska gå att anpassa efter individ. Man skulle kanske ha möjlighet att blockera förälders åtkomst. Åldern 12 är nog bra, men undantag måste kunna göras. Önskvärt med nationella riktlinjer

Känsliga frågor grupp 2 VadKommentar Ungas tillgång till sin egen journalDet är en mognadsfråga. Tonåringen och verksamhetschefen ska samråda och verksamhetschef beslutar om information från verksamhetsområdet ska tillgängliggöras. Vårdnadshavare ska inte blandas in.

Känsliga frågor grupp 2 VadKommentar VåldsutsattaFörsegling bra, men då förseglar man allt. Detta gör det så uppenbart att man tagit bort journalen. Patienten ska själv kunna välja att dölja specifik anteckning. Både full försegling och enstaka försegling ska vara möjlig.

Känsliga frågor grupp 2 VadKommentar Tillgång till psykiatrijournalenGenerell menprövning är bra att den finns kvar, men verksamhetschef ska kunna göra både en opt-in och opt-out.

Känsliga frågor grupp 2 VadKommentar Att få obehagliga beslut14-dagarsregeln måste ses över då den tillämpas olika. Hur information presenteras om att man har ny information och hur dialogen kring det aktiva ställningsstagandet till om man vill se ny information utformas behöver ses över. Misstänkt lunginflammation kan visa sig vara lungcancer. Gemensamma överenskommelser med tillämpningsanvisningar är viktiga.