Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
Beskriver vad eleven ska försöka uppnå
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
Nulägesanalys genom frågor
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
BFL Piloter och rektorer 27/8 De 5 nyckelstrategierna
Barnanpassad utredning
Kap 4 Dylan Williams - Att ta fram belägg för elevernas prestationer
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Så här har vi haft det under våren En presentation av vad klass 3 på Krika Bygdeskola har gjort under vårterminen 2001.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Modersmålsenheten 28 oktober 2013
Källbystugans kvalitetsarbete
Utvärdering av projekt
Närvaro!!.
Bedömning för lärande Workshop för nyckelpersoner i Sundsvalls kommun
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Självvärdering 13 november 2013 Henrik Svensson.
Syftet med en personlig handlingsplan
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Läroplansträff Välkomna.
Läroplansträff Välkomna.
Hej och välkomna!.
Lokal Pedagogisk Planering
Problembaserat inlärande eller Problembaserat lärande
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Föräldramöte augusti 2014.
Att synliggöra lärande
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Läroplansnätverk förskola
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Nolltolerans Haga/Katrinelund. Haga Tittade på Hagas egen trygghetsenkät (görs två ggr/år) där det gick att utläsa att eleverna vet vem de ska vända sig.
Kvisthamraskolan Norrtälje F-6 skola ca. 260 elever
Rudbeck - en utvecklingsresa
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Läroplansträff Välkomna!.
Kunskapande för framtiden - att ELEVEN ser sin egen kunskapsutveckling och sin lärandeprocess SIGTUNABOXEN
Skolutveckling via digitala medier
Att besöka skolor Camilla Bergvall, ordförande Djurens Rätt Helsingborg & Hanna Eriksson, vice ordförande Djurens Rätt Helsingborg
Utmaningar i arbetet med BfL
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Rektors ledarskap - En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot högre måluppfyllelse.
Läroplansnätverk förskolan
Tillit, Tid och Reflektion Tre nyckelbegrepp i klinisk handledning
Läroplansträff Välkomna!.
Bedömning för lärande En beskrivning av hur bedömning kan förstärka elevernas lärande Sammanfattning Christian Lundahls bok Bedömning för lärande 2011.
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Rektor/förskolechefens roll i införandet av ny läroplan
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
Vilka är vi? GR Utbildning Pedagogiskt Centrum Sandra Svensson.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Modell för kollegialt lärande genom klassrumsbesök
Formativt och Summativt
Naverlönnskolans uppstart 11 augusti 2015 Michael Rystad Utvecklingsstrateg.
Elev loggbok.
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
MÅLSÄTTNING - Att sätta mål för det du ska göra. VARFÖR SKA VI SÄTTA MÅL? Vet du inte vart du ska kan du inte planera vägen dit… För att nå ett bra resultat.
Att synliggöra det synliga lärandet. Bedömning för lärande Åsaskolan onsdagen den 5/10.
Lära för livet!.
Workshop 5 - Kamratstöd 7/12.
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Presentationens avskrift:

Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT

Hur viktig är reflektionen? Reflekterande "börjor" i slutet av seminariet Lämnas till oss

Kan vi få en långsiktig plan? Sigtuna kommuns skolutvecklingsprogram "Alla elever ska stimuleras att nå eller överträffa sina kunskapsmål i alla ämnen utifrån höga förväntningar och egna individuella möjligheter". Övergripande mål Delmål Utvärderingsbart - Hur gör man det?

Var befinner sig kollegorna, vad förstår de, vad behöver de hjälp med...? Efter varje pass Samtalsledare delger/återkopplar till varandra vad som kommit fram i de olika grupperna - viss återkoppling sker i resp. grupp Utvärdering i slutet av terminen/läsåret

Hur många frågor ställer vi under planeringen? Varför gör vi så här? Ger det effekt? Vilka övningar ska vi använda? Varför? Hur skapar vi reflektion kring övningar? Hur får vi alla att känna utmaning? Finns det ett annat sätt att göra det på? Vad ska vi ta bort? Vad ska vi lägga till? Ändra? Ska vi öka takten? Ska vi bromsa? Hur stöttar vi? Hur mycket kan vi kräva? Ska vi ha olika spår? Vad vill kommunen? Vad är deras nästa steg? Hur har andra gjort? Hur utvärderar vi? Vad är målet? Långsiktigt? Kortsiktigt? Hur kan de mätas? Vilka önskemål har våra kollegor haft i utvärderingar? Hur kan vi möta upp dem? Vilken typ av stöttning behöver vi ge? Hur ger vi den på bästa sätt? Hur skapar vi förutsättningar för att alla är delaktiga, tar ansvar och bidrar. Hur modellar vi olika BFL,IKT och SUA-tekniker? Hur kommer vi på djupet i arbetet ? Hur organiserar vi så att alla ges förutsättningar att genomföra tex kollegaobservationer? Vad kan rektor göra för att underlätta och ge förutsättningar?

Brainstorming och planering - Våra tankar

TESTING CLIPBOARD ACCESS

Vilka verktyg passar oss för att få Sigbox till en helhet? Dilemman/frågeställningar Kollegaobservationer Alignment Hur blir IKT en naturlig del? Planering tillsammans krävs. Tid?

Alignment 1. Hänger mål, undervisning och bedömning ihop? - Motivera. 2. Finns inslag av SUA/IKT/BFL? - Motivera 3. Behöver något ändras/tas bort/läggas till/förtydligas? - Motivera

Gemensam reflektion på blädderblock Vilka utmaningar ser ni i en alignmentplanering? Vilka fördelar/nackdelar finns med detta verktyg? Kan den stötta och fördjupa helheten i Sigbox? Hur i sådant fall? - Kommentera fritt, ställ frågor under övningen.

Vad tänker du? I den här övningen övade jag... En sån här övning skulle jag kunna använda med eleverna...

Hur stöttar vi observationsrollen samtidigt som vi övar nyckelstrateiger? Identifiera två nyckelstrategier (tydliga göra mål och kunskapskrav + aktivera eleverna som lärresurser för varandra) Jag ser... Jag undrar... Ensam, par, några får slumpvis dela parets tankar med alla Starta 0:27 in i filmen Stoppa 2:40 Fortsätt starta 3:34 Stoppa 5:34

Träningsplanen då? Observationschema, uppföljande reflekterande samtal (2&2). Inför nästa Sigbox-träff enskild reflektion (med börjor) av sin egen lärprocess + ett dilemma/frågeställning utifrån de nyckelstrategier vi använt - lyfts upp i grupperna. - Av detta lärde jag mig... - Mitt nästa steg är... - Jag skulle vilja använda mig av...

Hur får vi en helhet i Sigtunaboxarbetet? Det övergripande målet eller visionen måste vara tydlig Tydliga delmål på vägen Tänk till om hur de kan utvärderas Tänk till om hur vi ger stöttning och utmaning för alla Delaktighet viktigt för att få med alla Vilka delar måste finnas för att det ska skapas en helhet? Planera för en helhet - ges tid - undervisningen?

Avsluta de reflekterande "börjorna". Lämna in till oss för vi vill ha er feedback. Reflektion efter seminarium * Idag upptäckte jag... * Idag fick jag öva på... * Jag anser att... * Jag blev förvånad över... * Mitt nästa steg är… * Det mest användbara jag tar med mig är… * Jag blev intresserad av... * En sak jag som jag inte är helt säker på är... * Jag funderar över... * Jag vill veta mer om... * Jag skulle kunna använda mig av... * För att lyckas med mitt arbete som samtalsledare skulle jag behöva....

Tack för att du deltog