Positioneringar driver den sociala processen copyright thomas åström 1. Positioneringarna driver den sociala processen framåt. 2. Drivkraften är det som.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Advertisements

Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
ETT SÄTT ATT BESKRIVA VERKLIGHETENS SITUATIONER MED MATEMATIK
Samtala om böcker.
Vet du om att klimatet förändras?
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Vad är feedback? Vad ska jag tänka på för att feedback ska bidra till studentens lärande?
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
Relationskompetens Förmågan att ”se” det enskilda barnet på dess
Att berätta sin berättelse
Alla har inneboende.
Workshops för närstående - vad har det tillfört? 4.e Strokekonferensen med Anhörigfokus Ylva Lyander & Daniela Bjarne.
Ålder Namn Datum SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder en hörapparat (höger öra) Jag använder två hörapparater.
för Dig som vill sluta med Hasch och Marijuana Rådgivningsbyrån i
Brukarenkät IFF Brukarundersökning individ, familj och funktionshinder (IFF) hösten Sammanlagt svarade 185 brukare på enkäten. För IF så var.
SOCIALA PROBLEM Tryck på pil-tangenten höger så startar bildspelet automatiskt.
Passion, Samhörighet och Kärlek
Att samtala med ungdomar om tobak
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Socialpsykologi.
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
Socialpedagog och Förskollärare står stadigt på samma grund -
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Ta ställning och handla!
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
Men jag tror att jag sakta börjar se en kontur Några armar och ben
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Kunskapskrav och matriser
Välkommen till Kattfots föräldramöte!
Vem är du?.
ATT BLI EN EXPERTLÄSARE.
Date LEDARUTVECKLING Coachning Jan 2010.
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Studieteknik och inlärning
Begrepp.
Livskarriär Din väg mot ett arbete som kommer att göra dig lycklig.
Vad är identitet?.
Kroppsideal & idrott Idrott, träning och kroppsuppfattning
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Kognitivt perspektiv.
Kommunikationspsykologiska påverkansfaktorer
Läsbar prolog CM 8.1. allmäna principer correctness user-friendliness efficiency readability modifiability robustness documentation.
Diskussionstillfälle 4
PLIKTBARN LUSTBARN.
Idrottspsykologi.
Idrottspsykologi.
Musslan … för dig som har en närstående som dricker för mycket alkohol, tar droger eller mår psykiskt dåligt.
Samhällets ojämlikhet
Religion?.
Identitet Vad formar oss till oss?.
Lärenergi När jag känner :
Doris Öhlund Leg.psykoterapeut
Betydelsen av kompisar och öppna mötesplatser -
Röd tråd.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Men vad är ’fri vilja’ för något?
Del 1 Medicinens och omvårdnadens etik
Hälsopedagogik. Kapitel 1 Hej, hur mår du?
Hälsopedagogik. Kapitel 1 Hej, hur mår du?
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
STUDIETEKNIK.
Segregering - integrering. Etnocentrism – egna kulturen som måttstock Kategorisering – kategorisera människor, risk för vi/dem Etnicitet – social tillhörighet,
Filmtajm!.
Workshop Arbetsplatslärande.
Presentationens avskrift:

Positioneringar driver den sociala processen copyright thomas åström 1. Positioneringarna driver den sociala processen framåt. 2. Drivkraften är det som är angeläget för individen. 3. Förflyttningar i positioner och dimensioner är dynamiska och styr mot det man uppfattar som viktigt.

Social positionering – grundmönstret : Tre dimensionerTre dimensioner Nio positioner i tre triaderNio positioner i tre triader IntresseMoral Existens

Social positionering Våra identiteter formas i de tre dimensionerna: Att vara …….. Jag är någonAtt vara …….. Jag är någon Att ha ………. Jag har någotAtt ha ………. Jag har något Att böra……... Jag bör göraAtt böra……... Jag bör göra

EXISTENSIELLT kan man vara, eller inte vara drabbad, av till exempel en sjukdom, ett funktionshinder, en känsla etc. INTRESSEMÄSSIGT kan man ha, eller inte ha tillgångar, som t.ex. pengar, status, vänner, familj. MORALISKT värderar man saker, personer, handlingar etc. som goda eller onda. Den som man ser som utsatt för ondska eller godhet, kallar man då offer. Varje dimension har ett konfliktmönster och ett balansmönster! Dimensionernas innehåll

Ta en situation du väl. Placera in dig själv och andra i positionerna. Följ samspelets steg med positionsförflyttningar. Ta en situation du känner väl. Placera in dig själv och andra i positionerna. Följ samspelets steg med positionsförflyttningar. Konfliktmönstren kan i halv-abstrakt form se ut så här. I dessa olika positioner kan man avläsa innebörder i praktikens konflikter. Vi kommer att känna igen oss i alla dess varianter.

Vi söker balans, men balans på ett plan följs snart av obalans på ett annat. Vi befinner oss ju hela tiden i samspel med vår omgivning. Även vår egen utveckling leder till nya obalanser. Vi växlar alltså mellan balans och obalans. För att förstå vad som händer skapar vi mening. Dessa kan analysers som positioner. Med sådana positioner kan man lätt beskriva mönster. I bilden innan fanns konfliktmönstren i varje dimension. De hänger ihop med balansmönstren. Notera att en konflikt inom Existens eller Intresse kan moraliseras. Men när lösningar söks på dessa områden tenderar moralkonflikten att upplösas.

Denna modell som jag kallar EIM-propellern eller bara ’Propellern’ kan varieras på många olika sätt för att beskriva olika sociala förlopp. Eller utforska identiteter och hur de uppstår. Jag utvecklade den i mitt avhandlingsarbete. Det går att läsa mer om hur den kan appliceras i min avhandling ’I Kraftfältet kring handikapp.’ Den är också användbar i helt andra sammanhang.