Teknisk nämnden Nämndutveckling Underlag och utkast till uppläggning.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lokal evidens - Loke En modell att använda för lokal uppföljning av till exempel missbruks- och beroendevården.
Advertisements

Målstyrning utifrån Lag om skydd mot olyckor
Skola och arbetsliv i samverkan
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
Kvalitet i förskolan Erfarenheter från Kungälvs kommun
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Exempel utifrån ett antal målområden
Strategi för styrning av Transportstyrelsens internationella arbete inom järnvägsområdet Mats Andersson Stabschef Väg- och järnvägsavdelningen
KOMMUNALAVA-PLANER Kjell Jonsson Anna Myhr.
KVALITET & STYRNING I VARA KOMMUN
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Kommunkompassen Sundsvall Oktober Kommunkompassen 1.Offentlighet och demokrati 2.Tillgänglighet och brukarorientering 3.Politisk styrning och kontroll.
Den kultur- och industrihistoriska satsningen KOMMUNIKATIONS- STRATEGI.
KOMMUNIKATIONSSTRATEGI FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Att få rätt saker att hända
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Mål- och resultatstyrning
Välkommen till ESF:s seminarium
Ramverk för patientmedverkan
Halmstads kommuns visionsstyrningsmodell
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Date LEDARUTVECKLING Coachning Jan 2010.
Tillsynsplaner Länsstyrelsens tillsyns- och stödverksamhet enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor.
Att tillsammans påverka!
En demokratiskt styrd hälso- och sjukvård som utgår från befolkningens behov Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
Kommunikationsavdelningen
Nya föreskrifter och allmänna råd
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
Nya perspektiv- Befolkningen och deras behov
Beredningsprocessen vid förslag till nya Nationella riktlinjer och Nationell utvärdering.
Barn och ungas rättigheter BRÅ
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Nya auktorisationsvillkor Uppföljning för Kvalitet.
Kvalitetsarbetet vid BTH
Projektledarträning. Målsättning / Önskat utfall Deltagarna/teamet har en gemensam uppfattning avseende sina egna och gruppens styrkor och svagheter i.
Skolutveckling genom aktionsforskning
Myh.se Kvalitetsarbete konst-och kulturutbildningar Utvecklingsarbete Steg 1 utarbeta en strategi för kvalitetsarbetet Arbetsmetod: diskussion med konstnärliga.
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Regeringsuppdraget Nationell informationsstruktur för vård och omsorg Monica Winge Socialstyrelsen.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län Politiska samverkansberedningen Strategi för Norrbottens län = kommuner + landsting Bygger på SKL’s arbete.
Utvärderingsmatris för en kunskapsbaserad bedömning Två utvärderingsmatriser har tagits fram i samarbete med SIQ, Nationella rådet för strokevård och ett.
Ramverk för patientmedverkan
SUHF:s & UK-ämbetes Rektorsprogram 1 - Ledningsgrupper
Katarina Sundin Avd.chef Ekonomi- och Ledningskansli samt biträdande HD
Kraftsamling för ökat bostadsbyggande
Hur säkerställs kvalitén i ett system där många olika utförare levererar tjänster? Det ska finnas en koppling mellan det som står i förfrågningsunderlag.
Metodstöd Att arbeta med MUSK-resultatet
SMGAO Jan-Olof Åberg Utvärdering I SMGAO Jan-Olof Åberg.
Strategi för Bästa Heby
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet Mall där allt underlag finns i denna presentation Datum 2018-XX-XX.
Processen för Balanserad styrning - steg 2 Mätning-Mätresultat
Verktyget Utmärkelsen….
Struktur för styrning och ledning i Göteborgs Stad
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet mall kortversion – underlag i annat underlag Datum 2018-XX-XX.
Introduktion till processen för balanserad styrning
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Förbättra klubbkvalitet
Den här delen i presentationen skall handla om Mätning och mätresultat
Gnosjö kommuns styrmodell
”Om vi inte vet vart vi ska spelar det ingen roll vilken väg vi tar”
Dialogmaterial om Arbetstider och arbetsbelastning
Systematiskt förbättringsarbete för jämställda resultat
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Teknisk nämnden Nämndutveckling Underlag och utkast till uppläggning

2 Bakgrund Det ingår i nämndkontorets uppgifter att aktivt stödja nämnderna och de förtroendevalda i deras arbete som befolkningsföreträdare Inför den kommande mandatperioden har därför tagits ett initiativ vars utgångspunkt är att utveckla nämndernas arbetsformer, att uppmärksamma politikerrollen och övrigt som kan medverka till att göra nämndernas arbete effektivt och stimulerande

3 Kvalitetsutveckling och utbildning Detta kommer att genomföras som ett kvalitetsutvecklingsarbete kombinerat med dialog och grupparbete. Processen kommer att skräddarsys för varje nämnd Ett led i förberedelserna har varit att genomföra ett ”mandatperiodsseminarium” med den nyligen avgångna nämnden för att få synpunkter på vad som varit bra och mindre bra och om det finns frågeställningar som kan behöva bli föremål för utveckling eller utbildning.

4 Sammanfattande synpunkter från mandatperiodsseminariet Många positiva omdömen, t ex –Balanserad styrning, men utveckling behövs –Nackadialogen, men fortsatt utveckling –Nöjda medborgare –Räddningstjänstens utveckling Områden som man vill utveckla –Politikernas roll om medborgarföreträdare –Användning av styrsystemet och utveckling av styrningen –En långssiktig strategi för nämnden

5 Övriga noteringar från mandatperiodsseminariet ”Har vi kommit tillräckligt långt med nyckeltal” (ang styrning) ”Svårt att förklara för allmänheten att det är olika taxor i olika delar av kommunen” ”Har vi enhetliga regler och principer?” ”Hur hanterar vi klagomål och synpunkter från allmänheten?” ”Räddingstjänsten har utvecklats mycket bra under ny chef”

6 Mandatperiodsseminariet, forts ”Balanserad styrning måste utvecklas ytterligare” –Bättre uppföljning –Effektivitet –Kvalitet –Certifiering ”Vi behöver en långssiktig strategi för nämnden” –T ex säkerhet och miljö –Handikappvänlig Nacka –Återvinning

7 Mandatperiodsseminariet, forts ”Nackadialogen är bra” ”Det behövs synpunkter hur vi kan utveckla dialogen vidare” ”Vi har nöjda medborgare” ”Det behövs mera engagemang och bättre diskussion i målfrågorna” ”Vi behöver bli bättre på att styra”

8 Nästa steg Koppling utbildning och strategiutveckling Utbildningen bör kopplas till en explicit målsättning att nämnden utarbetar en strategi för att förbättra sina arbetsformer Fokus med ledning av seminariet –Fördjupning och utveckling av politikernas roll som medborgarföreträdare –Fördjupning och utveckling av nämndens styrning genom mål, nyckeltal, kontrakt och uppföljning utifrån det ramverk som kommunen tillämpar –Utveckling av en långsiktigt strategi för nämndens arbete

9 Arbetsform Förslagsvis planeras 3 seminarier om 2 – 3 timmar under våren där syftet är att utifrån konkreta case arbeta fram en agenda för nämndens arbete och arbetsformer Seminarierna genomförs som grupparbete och diskussion i strukturerad form Seminarierna dokumenteras och blir utgångspunkter för beslut om operativa mål för nämndens arbete Vid behov kan externa föreläsare eller fördjupningar ske i vissa ämnesområden Nämndkontoret arrangerar parallellt utbildning i sakfrågor, lagar och bestämmelser etc

10 Dokumen- tation Dokumen- tation Innehåll i seminarierna Politikerns roll som medborgarföreträdare vad är målet med dialogen med medborgarna? vilka är hindren? vilka strategier och metoder skall väljas? Seminarium 1 Seminarium 2 Dokumen- tation Långsiktig strategi för nämnden demokrati arbetsformer styrning sakområden Ett strategidoku- ment arbetas fram i seminarieform Seminarium 3 Input från övriga processer Utveckling av styrningen politikerrollen i beställarprocessen styrsystemet styrning med mål – politisk uppföljning vilka strategier och metoder skall väljas?