Från Psykiatriutredningen till Psykiatrisamordningen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kommunikation i vårdkedjan - Anhörigas integration i vården
Advertisements

Brukarfokus i biståndshandläggning
Om stöd till anhöriga.
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Från Psykiatriutredningen till Psykiatrisamordningen
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Landstinget och Kommunerna i Kalmar län - i samarbete
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Åter till arbetet Fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering Bild 1 – Åter till arbetet ”Åter till arbetet”
Missbruksutredning SOU 2011:35 Gerhard Larsson.
Brukarinflytande Skövde 16 april. Innehållet idag  Vad är brukarinflytande?  Hur kan vi göra? Skövde 16 april.
LSS-kommittén – bred översyn av personlig assistans
Missbruksutredningens förslag
Arbetslivsintroduktion
Partille Kommun 2012 Ingegerd Winqvist
INTEGRERAD PSYKIATRI Evidensbaserad Docent Ulf Malm
Nationell psykiatrisamordning
TRIS En struktur/organisation för rehabiliteringssamverkan i Sörmland. Utvecklad sedan Fullt implementerad i ordinarie verksamhet från Landstinget,
Sjukskrivningsmiljarden
Information om rehabiliteringsgarantin (till vänster i menyn rehabiliteringsgarantin) -Överenskommelsen -Frågor och svar om.
Samordnad individuell plan
I Ledningssystem för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess i VGR anges att: Regionens verksamheter ska ha en aktiv roll i en kring individen.
LSS 1§ Omfattar personer med
Case management och case managers
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Behov av habilitering och rehabilitering
Vad innebär LSS-lagen ? Rättighetslag
Samordningsplan Rutiner 2012
Projektplanen Vård och stödsamordningsprojektet. Avgränsningar Vård och stödsamordningsprojektet avgränsas inte av några diagnostiska kriterier utan kan.
Uppföljning av det lokala BUS- arbetet 2014 Den lokala strukturen för samverkan kring barn i behov av särskilt stöd Länets gemensamma SIP, Samordnad individuell.
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
Elevassistenter och det lärande uppdraget
Michael Karlsson leg psykolog
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Socialpsykiatriska avdelningen
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Projekt Röda Tråden Målgruppen: ”Vissa personer med psykiska funktionshinder som också har ett svårt missbruk och/eller kriminalitet t ex med LRV- dom.
Case Management (CM) I vår modell samarbetar landstinget och länets 12 kommuner Sammanhållet stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning En service.
Case manager Genomför en omfattande utredning Hjälper brukaren nominera deltagare till Resursgruppen Har en personlig och kontinuerlig kontakt Verkar för.
Case management I Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Samarbete med Försäkringskassan
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
Finansiell samordning
Arbetsterapi i företagshälsovården ett hållbart arbetsliv med.
Kommunens stöd och service till personer med funktionsnedsättning - myndighetsutövning Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion i Äldres behov i centrum! 4 november 2015.
Rehabkoordinator i Göteborg och Södra Bohuslän Sofia Wedham, processledare
Vitalis 2016 Rådet för statlig styrning med kunskap.
Välkommen!. Välkommen! Fortsatt utveckling av e-tjänsten Stöd och behandling Anette Cederberg Programansvarig SKL Rebecca Anserud (H)järn kolls ambassadör.
Resursgrupps-ACT R ACT en metod med stöd i nationella riktlinjer.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Trygg hemma Förstärkt samarbete i öppenvård Arbetsgrupp träff 2
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Vilka tankar väcker filmen hos dig?
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Vuxenpsykiatrin Helsingborg, Ängelholm och Landskrona
Förbättra klubbkvalitet
Inkluderande Rehabilitering
Presentationens avskrift:

Från Psykiatriutredningen till Psykiatrisamordningen Lennart Lundin Psykiatri Sahlgrenska, Göteborg Medlem i programkommittén – CCM8 lennart.lundin@vgregion.se

Psykiatriutredningen identifierade bristområden: Allmän resursbrist inom psykiatri Allmän resursbrist inom socialtjänsten Brist på forskningsstödda metoder Brist på forskningsstödda organisationsformer Brist på effektiva rehabiliteringsinsatser Brist på samordning

Psykiatriutredningen: Introduktion av begreppet psykiskt funktionshinder

Psykiatrisamordningen 14 år senare: Resursbrister inom både psykiatri och socialtjänst Forskningsstödda metoder inom psykiatri – forskningsunderskott inom socialtjänsten Funktionshinderbegreppet fast etablerat Forskningsstödda organisationsformer

Psykiatrisamordningen 14 år senare: Svåra brister i rehabilitering och sysselsättning Svåra brister i samordning. Nytt är att man pekar på bristande samordning även inom organisationerna och i styrning och tillsyn

Vad skrev Psykiatriutredningen om case manager? ” Psykiatriutredningen har identifierat fyra faktorer som bör vara vägledande i det fortsatta förändringsarbetet. De föreslås prägla fortsatta förändringar i service, stöd och vård till långvarigt psykiskt störda.”

De fyra faktorerna ”En heltäckande behovsbedömning som utgår från individens egna val och prioriteringar En individuell planering som klargör hur behoven skall tillgodoses och vem som har ansvaret för insatserna

De fyra faktorerna Ett organ skall ha huvudansvaret för att initiera behovsbedömningen, den individuella planeringen och för samordningen av insatserna Det huvudansvariga organet skall utse ett personligt ombud med uppgift att stödja och hjälpa den enskilde” OBS! personligt ombud i utredningens språkbruk = case manager

Personligt ombud i LSS Utredningen föreslog att 40 000 människor skulle omfattas av LSS ”De psykiskt störda som ingår i lagens personkrets skall ha rätt till biträde av personligt ombud. Förslag till komplettering av 6§LSS”

Kvarstående problem: Resurser Samordning

Mycket viktiga förbättringar: Evidensbaserad metoder och organisationsformer Teori och utveckling kring funktionshinder / kognitiva störningar