Minoritetsspråk i Sverige

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Rom = människa.
Advertisements

Vad har denna byggnad med språk att göra?
Språklig variation i sverige
Finlandssvenska och sverigefinska
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Flerspråkiga webbplatser
Del 2: Svenskans släktskapsförhållanden
Exempel på likheter mellan de indoeuropeiska språken
”språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land”
Svenska språkets utvecklig
Språkhistoria.
När blir ett ord svenskt då?
Språk i Norden Svenska 2.
Symboler för fred. Symboler för fred 1945 Andra världskriget slutar. FN (Förenta Nationerna) bildas 24 oktober – flaggdag. 192 länder är medlemmar.
Minoritetsspråken i Sverige
SPRÅK Vad är ett språk? Vilka olika sorters språk finns? Skriftspråk
SVERIGES FEM MINORITETSSPRÅK Hel romani chib samiska meänkieli
Nordiska språk.
Urnordiska Mellan ca 200 – 800 e Kr. talade de nordiska folken i stort sett samma språk. Isländskan är i dag mest likt det språket.
I Sverige talar vi svenska?
Språkhistoria Svenskan tillhör den Indoeuropeiska språkstammen, den språkstam som vi vet mest om. Språk från Indien, Iran och nästan hela Europa finns.
Svenska minoritetsspråk
SPRÅKHISTORIA.
Färöiska Färöarna tillhör Danmark men har ett eget språk och styr lite själv Färöiskan fick ett eget skriftspråk under 1800 talet När dem hade fått egen.
Finska.
Vad är språksociologi?. Vad är språksociologi?
Nordiska språk 1.
Nordiska språk.
Språkfestivalen 2012 Arja Roth
Teckenspråk på Språkrådet
MINORITETSSPRÅK.
Svenska språkets utveckling & släktskap
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Minoritetsspråken i Sverige
Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Nordiska språk 1.
Dialekter i Sverige Så här säger läroplanen: ” Eleven ska kunna föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan”
SPRÅKHISTORIA Språkets utveckling.
Svensk minoritetspolitik
Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden. Språket är individuellt 10 miljoner människor talar svenska. Av världens 6000 språk kommer svenska på en.
Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal.
Språksituationen i Sverige och övriga Norden
Svenska minoritetsspråk
Hur många talar språket idag i Sverige/världen  Man vet inte exakt men det är ungefär 3000 svenskar som pratar/ förstår jiddisch idag, i världen är det.
Sveriges minoritetsgrupper. Minoritetsgrupp 2 Fyra kriterier avgjorde valet av de fem minoriteterna: Det ska vara en grupp med en uttalad samhörighet,
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
Minoritetsspråk i Norden SVENSKA 2 AV: DANIEL DREYDEL.
Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.
Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk.
Svenskans fem nationella minoritetsspråk
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Språkbruk genom tiderna
Språkhistoria.
Meänkieli.
Romani chib.
(Även kallat Romanska)
Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer.
Samiska.
Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska
Finska som minoritetsspråk
Språk Elevröster.
Svenska språkets historia
Jiddisch.
Vad ska vi arbeta med? En ledtråd:
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
En vetenskapsgren som behandlar språkets funktion i ett samhälle.
Minoritetsspråken i Sverige
Dialekter.
Presentationens avskrift:

Minoritetsspråk i Sverige

Språkträdet!

Små språk… Isolerade områden Inte alltid ett skriftspråk Oftast inget politiskt el ekonomiskt inflytande

Stora språk… 1. Kinesiska 2. engelska 3. Hindi 4. Spanska 5. Bengali 6. Portugisiska 7. ryska 8. arabiska 9. japanska 10. tyska 11. franska

Vilken är skillnaden mellan språk och dialekt? Språk: har vedertagna regler & grammatik, har ett skriftspråk, har en egen stat, används i officiella dokument, används som undervisningsspråk, saknar prestige. Dialekt: Variation av språket beroende av region/plats. Sociolekt: talas av viss samhällsklass Idiolekt: talas av enskild individ

Vad betyder orden minoritet & majoritet? Minoritet = liten grupp Majoritet = de flesta Vilket är språket som majoriteten av folket i Sverige talar?

De 5 nationella minoritetsspråken i Sverige Jiddisch Romani chib Meankiäli (tornedalsfinska) Finska Samiska Finns det fler minoritetsspråk i Sverige tror du? Vilka?

Vad krävs för att man ska få kvalificeras som ett nationellt minoritetsspråk? Språket ska ha talats kontinuerligt i minst 3 generationer eller i 100 år i landet. Språket ska vara ett språk, inte en dialekt. (De som talar språket måste vilja att språket ska bli ett nationellt minoritetsspråk.) Men teckenspråk då???!

Vilka rättigheter har man om man talar ett nationellt minoritetsspråk? Olika för olika minoritetsspråk Olika regioner = olika rättigheter Rätt till undervisning i språket i skolan även om det bara finns en elev, forskning och undervisning om språket vid minst en högskola och visst stöd för kulturella aktiviteter. Om regeringen beslutar om ett särskilt förvaltningsområde för språket, d.v.s. en särskild region, så kan invånarna i den regionen använda språket i myndighetskontakter och ställa krav på förskolor, skolor, åldringsvård m.m. med det språk som används inom regionen.

Jiddisch Ca 4000 svenskar talar Jiddisch I Sverige sedan slutet av 1700-talet. Ett germanskt språk, med inslag av hebreiska & slaviska språk. En jiddischtalande förstår ofta tysktalande, men inte alltid omvänt. Uppkom i södra Europa på 900-talet. Jiddisch betyder judiska.

Romani Chib Talats sedan 1500-talet av romer. Ca 40000 romer lever i Sverige idag. Ca 15-20000 av dem talar romska. Tillhörde ursprungligen en indisk folkgrupp Indoariska språkfamiljen Många dialekter

Finska Har använts i Sverige i minst 800 år. 300 000 talar finska i Sverige idag. Kommer ur den finsk-ugriska språkfamiljen, inte den indoeuropeiska som svenskan och engelskan gör.

Meänkieli - tornedalsfinska Ca 75000 talare, främst i Pajalatrakten/Tornedalstrakten. Finskt ugriskt språk Förbjudet språk i början av 1900-talet

Samiska Finsk-ugriska språkfamiljen Egentligen flera språk, med flera olika dialekter Talas i Norge, Sverige, Finland, Ryssland och på Kolahalvön. Ca 20000 av de 70000 samer som finns, talar samiska. Utsatta! Språket formas av platsen där de som pratar språket bor. SNÖ!