Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Dialekter.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Dialekter."— Presentationens avskrift:

1 Dialekter

2 Vad är en dialekt? Talas av människor inom ett visst område. Gränserna är dock suddiga. Högutbildade talar mer sällan dialekt. Det beror bland annat på att det anses ”ofint” att tala dialekt, att de använder skriftspråket mer samt kommunicerar mer med människor från andra delar av landet. Kallas ibland sockenmål eller bygdemål.

3 Hur uppstod dialekter? De härstammar redan från Fornnordiskan
I början fanns naturliga geografiska avskiljare, såsom sjöar och bergskammar. De som var mest isolerade var de som fick mest särpräglad dialekt. Bär spår av det språk som tidigare talats i området. Exempelvis så har danskan influerat områden som hört till Danmark.

4 I forskningen delas dialekter in i fyra varianter:
Neutralt standardspråk (Rikssvenska) - Har ett skriftspråk. - Är myndighetsspråket. Förr fick tv-hallåor (media) bara tala/skriva rikssvenska! Har sitt ursprung i Uppland/Stockholm.

5 Utjämnad dialekt Har lite fler särdrag. Det är rätt lätt att höra varifrån personen kommer. Ex: göteborgska.

6 Genuin dialekt Är svår att förstå för en utomstående. Ordförråd och grammatik skiljer sig från Rikssvenskan. Vi har bara få genuina dialekter kvar, ex: gutniska, jämtska, härjedalska, bondska (Norrland) och några varianter av dalmål, t. ex. älvdalska. I Österbotten (Finland) lever genuina svenska dialekter kvar i högre grad.

7 Skillnad mellan dialekt och språk
Det finns ingen bra definition på skillnaden. Vissa menar att om två personer talar och inte förstår varandra, så är det två olika språk. Fast det stämmer ju inte alltid: svenskar förstår norska, som ju är ett annat språk och svenskar förstår inte alla svenska dialekter. I stället säger många att ett språk är det som talas inom ett lands gränser.


Ladda ner ppt "Dialekter."

Liknande presentationer


Google-annonser