Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jiddisch.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jiddisch."— Presentationens avskrift:

1 Jiddisch

2 Talar Jiddisch Det finns mellan och judar i Sverige och av dessa kan ungefär prata Jiddisch. I världen finns det ungefär 14 miljoner judar och där av pratar 3,5 miljoner Jiddisch.

3 Ursprung Eftersom jiddisch och högtyska har ett gemensamt ursprung liknar de båda språken varandra i grammatisk uppbyggnad Det är flest som talar jiddisch i USA.

4 Varför är det ett minoritetsspråk
Jiddisch blev ett minoritetsspråk i Sverige för att de har bott i landet under en lång tid. För att bli ett sånt måste det ha en religiös, språklig eller kulturell tillhörighet, vilket jiddisch har. De har en vilja att behålla sin språkidentitet.

5 Lagar Det som drev fram minoritetsspråklagarna i Sverige var Europarådets konventioner för nationella minoriteter. De används för att skydda och bevara språken. Vi svenskar valde samiska, meäkieli, finska, jiddisch och romani chib.

6 Exempel

7 Ord Svenska Jiddisch Hej Shólem aléichem Hej då
Zai gezúnt (betyder: Var frisk) God morgon Gut morgn Grattis Mazl tov (betyder: God lycka) Vad heter ni? Vi heist ir? Tack A dank Fotboll Fútbol Docka Liálke Jag förstår lite Ich farshtéi a bisl Jag talar jiddisch Ich red jidish

8 Av: My, Elin, Nathalie, Robin och Freddie

9 Framtiden Vi tror att minoritetsspråk kommer finnas kvar men att de språk som är minoritetsspråk nu kanske byts ut.


Ladda ner ppt "Jiddisch."

Liknande presentationer


Google-annonser