Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Dialekter i Sverige Så här säger läroplanen: ” Eleven ska kunna föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan”

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Dialekter i Sverige Så här säger läroplanen: ” Eleven ska kunna föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan”"— Presentationens avskrift:

1 Dialekter i Sverige Så här säger läroplanen: ” Eleven ska kunna föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan”

2 Vad är en dialekt? Dialekt är en form av ett språk som talas i ett mindre, geografiskt område, till exempel i ett landskap eller i ett ännu mindre område.

3 Ofta betyder dialekt bara ett lite annorlunda sätt att tala, beroende på var i landet man bor. Exempel på dialekter är: Skånska, gotländska, göteborgska, värmländska, dalmål, norrbottniska, finlandssvenska och så vidare, alla låter de på sitt speciella sätt.

4 Traditionella dialekter
Traditionella dialekter , t.ex. gutniskan på Gotland, är det inte många som talar längre i Sverige. De som gör det talar dialekt främst med varandra. Sådana dialekter kan vara mycket svåra att förstå för utomstående. Överkalixmålet (kallas även bondska)är ett exempel på en traditionell dialekt.

5 Här kan du lyssna på olika traditionella dialekter och jämföra med svenskan:
Lyssna på dialekter Lyssna och jämför dialekter

6 Uppgift: Välj en av webbsidorna med dialekter. Välj 2 dialekter som talas i olika delar av Sverige. Skriv: Vilka 2 dialekter har du valt? På vilket sätt liknar de varandra? På vilket sätt liknar de INTE varandra? Först gör vi det tillsammans i klassen, sedan gör du det med en kompis. Vecka 18 kommer du att få göra det på egen hand i skolan. Bedömningen kommer att vara på det enskilda arbetet, men också på hur du fungerar i gruppen (muntlig förmåga och förmågan att delta i ett samtal och föra diskussionen framåt)


Ladda ner ppt "Dialekter i Sverige Så här säger läroplanen: ” Eleven ska kunna föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan”"

Liknande presentationer


Google-annonser