Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer."— Presentationens avskrift:

1 Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer utvecklas- blandas med engelska och andra kulturer vi har idag. Nya ord Olika språk är likt det svenska språket. Jag tror att det Svenska språket kommer att utvecklas mer i fortsättningen. Jag har lärt mig att nya ord kommer till svenska hela tiden Yolo Runskrift Hur man talar ursvenska Jag har lärt mig lite om svenska språkets historia och börjat tänka på hur språk utvecklas och hur det kommer att bli i framtiden. Hur kristendomen påverkade skriften i Sverige till att ha ”normala” bokstäver genom latin. Att det finns en samling av alla ord som används relativt mycket under det viktiga svenska språkets historia. Jag har lärt mig mer om språkets historia och gammal nordiska. Språkhistoria, runskrift. Hur vi påverkas av språk  Mer om hur och varför språket utvecklats. Lite språkhistoria t ex det här om rikssvenska och predikan. Jag har lärt mig hur vi tror att språket kommer att utvecklas, och att språken är nästan exakt samma sak som t ex mjölk. Hur nordiska språk kan ha låtit. Jag har lärt mig hur språket sprids runt i världen. Det sprids mycket och väldigt snabbt. Som tv, tidning. Roligt att lära sig ett nytt språk. Att det finns olika runskriftspråk. Om invandring påverkar vårt språk. Jag har lärt mig att skriva mitt namn på ursvenska/ The king. Att det finns fler bokstäver och ord än vad jag trodde om man tittar tillbaks till den tiden man började använda skrift till nu. Svensk språkhistoria. T. ex ursprung germanska språk. Hur vikingar lät.

2 Nordiska språk

3 visa underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader

4 Varför har vi fem nordiska språk?
danska, norska, isländska, färöiska, svenska Vad är ett språk? Hur påverkas ett språk?

5 Urnordiska Vi talade ett gemensamt urnordiskt språk ända fram till 1000-talet. Det vet man därför att texterna på runstenarna i Sverige, Norge och Danmark har likadana tecken och ord.

6 Människor förflyttar sig
Urnordiska Östnordiska (sv+da). Norrönt (no) Sydnordiska (danska) Nordnordiska (no + fä + isl + sv) 1600- Ö-nordiska (fär+isl) Skandinaviska (da+no+sv)

7 Vem förstår du bäst?

8

9 Läs texten och skriv: Känner du igen den? Vad är det för språk?
Plocka ut ord som du inte förstår Plocka ut ord som är liknande i svenska Jämför med den som sitter bredvid dig

10 danska Uttal Långt (sv) a-ljud blir ofta ä-ljud
Bokstaven u uttalas som svenskt o Sje-och tje-ljud uttalas som de skrivs Efter vokal uttalas d som th Tungrots-r Stöt-ljud

11 Natteravn (Rasmus Seebach)
Natteravn = nattuggla/nattvandrare endnu= ännu smukke=vacker/vackra kærligheden= kärleken selvom= trots att /även om navn=namn piger=flickor kalder=kallar

12 norska Union med Danmark slutet av Skriftspråket var danska Många dialekter 1905 Norge självständigt- Nationalspråk?? Norska ord i danskt skriftspråk – Bokmål Landsbygdsdialekter –Nynorsk Två nationalspråk.

13 Norska Nynorsk Bokmål auga graut røyk eit øye grøt røk et

14 Erlend Loe Naiv.Super (1998)

15 Läs texten och skriv: En rad som du fastnar för
Vad tror du texten kommer att handla om? Vad i texten talar om det för dig?

16 Minoritetsspråk Speciell ställning enligt riksdagsbeslut år 2000 Språk som funnits i Sverige i flera hundra år. Syfte: skydda språk och kultur Ex: Kommuner ska erbjuda barn-och äldreomsorg där personal talar båda språken Offentliga handlingar på minoritetsspråk

17 De fem minoritetsspråken:
Finska Meänkieli Samiska Romani chib Jiddisch

18 Framtida minoritetsspråk?

19 Någonting jag lärt mig idag


Ladda ner ppt "Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer."

Liknande presentationer


Google-annonser