Forskningsöversikt Lärarutbildningen  Peter Bengtsson

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vägen till det goda livet Kommunvis förberedelse inför skapandet av delregional genomförandeplan.
Advertisements

Dorota Lembrér Licentiand
Det är viktigt att se till elevens hela skoldag, att lärmiljön är utformad så att de som behöver, kan använda alternativa verktyg i det vardagliga arbetet.
Eleven skall . *  kunna redogöra för viktiga faktorer i den tekniska utvecklingen, både förr och nu, och ange några tänkbara drivkrafter bakom denna,
Ulla Wiklund Musiker/kompositör Rytmiklärare Kungl. Musikhögskolan
Mottagande i särskolan för elever med utländsk bakgrund
Informationsteknologi och didaktiska perspektiv
Förskolan i fokus Malmö 15 oktober
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
Policy för miljö och hållbar utveckling
Nya Elementar!.
Kristina Bäck VFU-handläggare
En presentation av projektet
Förskola – lärande och yrkesprofession
Verksamhetspresentation av Tunets fritidshem
Arbetsplan för skolbiblioteket
Sociala medier idag – några synpunkter Peter Höglund.
Landstingsdirektörens stab Forskning och Utveckling, FoU Skapar förutsättningar för människors välfärd samhällets utveckling näringslivets konkurrenskraft.
Vetenskap och beprövad erfarenhet
Angelika Sjöstedt Landén, genusvetenskap
Hälsouniversitetets strategikarta beslutad av fakultetsnämnden
MALMÖ HÖGSKOLA LÄRANDE OCH SAMHÄLLE LÄRANDE OCH SAMHÄLLE Grundlärarutbildningen består av tre integrerade delar: Ämne och ämnesdidaktik.
MALMÖ HÖGSKOLA LÄRANDE OCH SAMHÄLLE LÄRANDE OCH SAMHÄLLE Ämneslärarutbildningen består av tre integrerade delar: Ämne och ämnesdidaktik.
Från skolforskning … till forskning i skolan
En hållbar lärarutbildning 3 december 2008 Sigbrit Franke.
Näringslivet och universitetet Erfarenhet från samarbete med lokala företag och Compare Johan Eklund.
Kvalitetsutveckling av studie- och yrkesvägledningen.
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
FRAMTIDSBARN IV Detta är... En fortbildning av pedagoger mot ett forskande arbetssätt med IT-stöd.
FORSKNING/ FORSKARUTBILDNING GRUNDUTBILDNING OMVÄRLDSBEHOV/KONTAKTER.
UPPDRAGET kompetensutveckling av lärare en multimediadator till deltagande lärare e-postadresser till alla lärare och elever förbättra tillgängligheten.
Beslut i Riksdagen Betänkande 2013/14:UbU6 Vissa bestämmelser om legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Regeringens proposition.
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
Möten. Möjligheter. Mervärde.. Mathias Ahrn Lärare (15 år) IT-pedagog (2006 och 2013) Projektledare.
Universitetsgemensamma organ Britt Marie Apelgren Morgonsamling UFN presentation Britt-Marie Apelgren.
Högskoleverkets granskning av pedagogik och ämnesdidaktik i lärarutbildningen Anders Jakobsson.
Mats Blomberg Mauritza Jadefrid Joakim Lennartsson Biblioteksundervisning i informationskompetens med fokus på hållbar utveckling.
Sveriges förenade studentkårer SFS Robin Moberg Vice ordförande SFS SFS 10 september 2009.
Ämneslärarutbildningen LU / HKr
Ny skollag – reviderad läroplan för förskolan
Finns det en nyckel till Finlands framgång i matematik?
Konferens och evenemang KTH / Universitetsförvaltningen / Avdelningen för kommunikation och internationella relationer.
En utvecklingsmodell för (ingenjörs)utbildning Roger Renström.
KVALITETSREDOVISNING En dokumentation över kvalitetsarbete.
Samhällsentreprenörskap/ socialt entreprenörskap på Malmö högskola Stadshuset Malmö 26 februari Fredrik Björk, Urbana Studier.
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:30-10:10Inledning och intresseanmälan till nätverk Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum.
För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet RUC - Regionalt utvecklingscentrum Samverkan vid Sektionen för lärarutbildning Högskolan i Halmstad.
Huvudämnesstudier KME
Ung kommunikation Högskolan i Kalmar –––– Växjö universitet –––– Blekinge Tekniska Högskola i samarbete.
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:10-09:50 Konferensen öppnas. Inledning. Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum (RUC) 09:50-10:30.
Forskningsöversikt Lärarutbildningen
1 Dialogkonferens På väg mot en ny lärarutbildning Anders Olsson.
Uppdragsutbildning modersmålslärare i samiska
LUB vetenskapliga bas Stefan Lund Prodekan, Nämnden för lärarutbildning Linnéuniversitetet
Kommunikation.
Nämndplan 2015.
KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Utvärdering av administrationen på KTH Lärdomar från ett utvecklingsprojekt.
Arbetsmarknadspolitiska insatser för kvinnor och män Hur effektiva är programinsatser utifrån ett könsperspektiv? Christer Gerdes.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Undervisning och lärande för en hållbar framtid via aktionsforskning Inger Björneloo Inst. för didaktik och pedagogisk profession.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
-kan visa kunskap om vikten av goda relationer till elev och personal
Urban Carlén Fil. Dr. Tillämpad IT/Lektor Pedagogik
Sara Berglund & Sven persson Partnerskoledagen 5 april 2016
Utbildningsvetenskap i förskolan
Grundlärarutbildningarna
VFU i CL-programmet
Presentationens avskrift:

Forskningsöversikt Lärarutbildningen  Peter Bengtsson

Forskningsstrategi för Lärarutbildningen Det har nyligen formulerats en forskningsstrategi för lärarutbildningen. Den hittar man på under forsknings- och utvecklingsprojekt Den går ut på att möjliggöra att - långsiktiga mångdiciplinära forskargrupper utvecklas - forskargrupperna tillförs forskartjänster och doktorandtjänster - fler studenter från lärarutbildningen kan gå forskarutbildning - fler av lärarna vid lärarutbildningen utvecklar forskningskompetens - forskning i ökad omfattning sker i samarbete med parnerskolor  Peter Bengtsson

Medel för att förverkliga strategin En förändrad organisation, t ex en gemensam forskarutbildning inrättas En magisterutbildningar utvecklas i anslutning till grundutbildningens huvudämnen Lektorernas tid för forskning regleras och villkoras Tidsbegränsade biträdande lektorer anställs med 50 % forskningsdel Rekrytera fler forskare för att stödja adjunkternas forskarutbildning och möjliggöra lektorernas docentmeritering För att genomföra forskningsstrategin krävs 5-6 nya professorer, en aktiv investering, fler kvinnor anställs som professorer/docenter  Peter Bengtsson

Praxisnärhet Lärarutbildningens forskning bedrivs i stor utsträckning praxisnära Studier bedrivs i den konkreta verksamheten  Peter Bengtsson

Huvudämnen Huvudämnena integrerar innehåll från skolämnena, verksamhetsgenererade kunskaper och pedagogiskt, sociologiskt och psykologiskt innehåll  Peter Bengtsson

Partnerskolor Lärarutbildningen i Malmö har en unik uppbyggnad i att studenterna knyts till en partnerskola Högskolan får därmed en kontinuerlig närvaro i skolan De forskningsfrågor som spinner ur denna närvaro får en långsiktighet  Peter Bengtsson

Perspektiv Mångfald Normalisering - marginalisering Samtidshistoriskt perspektiv Hållbar utveckling  Peter Bengtsson

Forskningen i några frågeställningar Vad innebär det att bli och att vara förskollärare? Vad är en rik och god läromiljö? Hur ser lärandet ut inom olika kunskapsområden för pojkar och flickor med olika socio-kulturell bakgrund? Vad skall eller behöver vi lära oss inom olika ämnen och varför det? Hur kan elever i behov av särskilt stöd ges goda förutsättningar för ett livslångt lärande? Hur skapas och utvecklas lagar och regler, normer och konventioner inom utbildningsväsendet? Hur fungerar skolan som plats för interkulturella möten? mm  Peter Bengtsson

Forskningsinriktningar Ämnesteori Ämnesdidaktik Specialpedagogik och handikapp Interkulturalitet Drama och konflikthantering Media och IT Socialhistoria Praktiskt-estetiska ämnen Språkutveckling Genus Bedömning och utvärdering Skolans arbetes- och lärandemiljö  Peter Bengtsson

Hur bedrivs forsknings- och utvecklingsarbetet Inom fem kunskapsfält (IS, KSM, LHF, NMS och SOL) RUC  Peter Bengtsson

Exempel på forskningsprojekt Lyssna! Och hör sedan!… Kent Adelmann (KSM) Interpersonell kommunikation… Lotta Andersson (SOL) Miljöfysik… Mats Areskoug (NMS) Framtidsberedskap och fredsberedskap som utbildningsmål Åke Bjerstedt (IS) Möte med flickor och pojkar Annika Månsson (LFH)  Peter Bengtsson